Ευάγγελος Γαβριήλ, γενικός διευθυντής της GAVRIEL: «Nutrimore σημαίνει ότι ο παραγωγός δεν πετάει τα λεφτά του στον αέρα»

Tα πλεονεκτήματα της σειράς λιπασμάτων Nutrimore που διαθέτει η GAVRIEL, αλλά και τις νέες τάσεις στη θρέψη που αυξάνουν την αποδοτικότητα, μειώνοντας παράλληλα το κοστολόγιο των παραγωγών, αναλύει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΥΧ» ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Ευάγγελος Γαβριήλ.

Kύριε Γαβριήλ, ποιες νέες τάσεις βλέπετε στην αγορά λιπασμάτων; 

H νέα τάση αφορά τα λιπάσματα υψηλής αποτελεσματικότητας, δηλαδή λιπάσματα με υψηλό βαθμό αξιοποίησης από τα φυτά. Γι’ αυτό τόσο η παγκόσμια αγορά όσο και η εταιρεία μας έχει στραφεί στα blend λιπάσματα, αλλά και στα blend με παρεμποδιστή ουρεάσης ή και εκκινητή φωσφόρου. Με αυτόν τον τρόπο, ο παραγωγός επωφελείται διπλά, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερες και καλύτερες σοδειές, αλλά και μείωση των κοστολογίων λίπανσης.

Ποιες είναι οι πιο πρόσφατες επιχειρηματικές κινήσεις  της εταιρείας σας;

Αξίζει να σημειώσουμε την εξαγορά του τμήματος της Wolf Trax που μέχρι σήμερα ανήκε στην Compass Minerals από την Κοch Agronomic Services. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα δώσει στην εταιρεία μας επιπλέον ώθηση και δυναμική, δεδομένης της πολύχρονης και άριστης συνεργασίας που έχουμε με την Κoch Agronomic Services.

Διαθέτετε τρία εργοστάσια λιπασμάτων στη χώρα. Πώς επωφελείται ο αγρότης από την παραγωγή στην Ελλάδα;

Η εταιρεία μας λειτουργεί τρία ιδιόκτητα και υπερσύγχρονα εργοστάσια σε κομβικά σημεία της Ελλάδας (Άργος, Βόλο και Καβάλα). Παράλληλα, διατηρούμε σταθερές συνεργασίες με τους μεγαλύτερους οίκους παγκοσμίως απ’ όπου εισάγουμε άριστης ποιότητας λιπάσματα και πρώτες ύλες. Η παρουσία των εργοστασίων σε τρία διαφορετικά σημεία πρακτικά δίνει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα στον παραγωγό.

Το πρώτο έχει να κάνει με τη μείωση του μεταφορικού κόστους των λιπασμάτων: Aν αναλογιστούμε ότι το κόστος μεταφοράς από τη Νότια Ελλάδα στη Βόρεια ή αντίστροφα φτάνει τα 30-40 ευρώ /τόνο, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε το κόστος αυτό στο 1/3, κάνοντας πρακτικά την τιμή του λιπάσματος πιο ανταγωνιστική για τον παραγωγό. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί το πλεονέκτημα των άμεσων παραδόσεων, κάτι που, ιδίως στις εποχές αιχμής, δίνει επιπλέον προβάδισμα στην εταιρεία μας, αλλά και στον αγρότη.

Τι ακριβώς είναι και τι προσφέρει η τεχνολογία Nutrimore των λιπασμάτων σας;

Πρακτικά, η τεχνολογία Nutrimore βοηθά τον παραγωγό να μην πετά τα λεφτά του στον αέρα. Το άζωτο της ουρίας στα κοινά λιπάσματα εξαερώνεται σε ποσοστό τουλάχιστον 40% τις πρώτες ώρες μετά την εφαρμογή τους. Στην περίπτωση των λιπασμάτων Nutrimore, που είναι ενισχυμένα με τον παρεμποδιστή ουρεάσης Agrotain, το άζωτο φτάνει χωρίς καμιά σχεδόν απώλεια στα φυτά. Περισσότερο άζωτο για τα φυτά σημαίνει υψηλότερες αποδόσεις και, κατ’ επέκταση, κερδοφορία για τον παραγωγό.

Επίσης, για όσους τύπους περιέχουν φώσφορο, αυτός είναι σε ποσοστό 95% υδατοδιαλυτός. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα φυτά απορροφούν μόνο τον υδατοδιαλυτό φώσφορο και, δυστυχώς, πολλά από τα λιπάσματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά έχουν φώσφορο χαμηλής υδατοδιαλυτότητας και, άρα, χαμηλής απορροφησιμότητας. Επίσης, τα Nutrimore δίνουν τη δυνατότητα επιλογής του πλέον κατάλληλου τύπου μέσα από μια πλούσια γκάμα για εύστοχη και αποτελεσματική λίπανση. Σίδηρος, ψευδάργυρος και βόριο, όπου εμπεριέχονται, είναι της καινοτόμου μορφής ddp-Wolf Trax.

Παρέχουν ομοιόμορφη διασπορά στο χωράφι, δεν δεσμεύονται στο έδαφος (ανεξαρτήτως pH και θερμοκρασιών) ενώ, τέλος, μπορούν και λειτουργούν τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά για την τροφοπενία ιχνοστοιχείων. Τέλος, υπάρχει δυνατότητα επιλογής πυκνών τύπων, άρα και μείωσης των ποσοτήτων που εφαρμόζονται, μειώνοντας έτσι το κόστος λίπανσης κατά 15%-20%. Με λίγα λόγια, η τεχνολογία Nutrimore προσφέρει μειωμένο κόστος λίπανσης από τη μία και αυξημένη σοδειά από την άλλη.

Επένδυση 1,5 εκατ. ευρώ στη μονάδα του Βόλου

Ποια είναι τα σχέδια της εταιρείας σας για το επόμενο χρονικό διάστημα;

Για τη φετινή χρονιά, έχουμε δρομολογήσει την αντικατάσταση της υπάρχουσας γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο του Βόλου με μια νέα υπερσύγχρονων προδιαγραφών. Πρόκειται για μια επένδυση άνω του 1,5 εκατ. ευρώ, που θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα του εργοστασίου και να μειώσουμε το κόστος συσκευασίας. Ταυτόχρονα, θα βελτιωθεί η ποιότητα των παραγόμενων λιπασμάτων μας. Επιπλέον, έχουμε στόχο να επανδρώσουμε την εταιρεία με νέο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο τμήμα εξαγωγών.

Πιστεύω ότι έχουμε μεγάλα περιθώρια να αναπτύξουμε τις εξαγωγές μας στις γειτονικές και όχι μόνο χώρες, τόσο στα κοκκώδη όσο και στα υδατοδιαλυτά λιπάσματα.

Πώς μπορεί να καταπολεμηθεί η διακίνηση παράνομων λιπασμάτων; 

Δυστυχώς, είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα για τη χώρα μας. Πολλές φορές έχουν πέσει στην αντίληψή μας λιπάσματα που κυκλοφορούν χωρίς ελληνικές ετικέτες ή με ελλιπείς ετικέτες ή ακόμα και χωρίς σημάνσεις. Εξάλλου, κατά καιρούς, εντοπίζονται ελλιποβαρή σακιά, λιπάσματα, τα οποία μετά από χημική ανάλυση αποδείχτηκε ότι περιείχαν πολύ λιγότερες μονάδες από αυτές που αναγράφονταν στην ετικέτα τους ή λιπάσματα που, ενώ θεωρητικά ήταν σταθεροποιημένα, οι μετρήσεις που έγιναν δεν εντόπισαν ίχνος σταθεροποιητή.

Το ζητούμενο είναι τα γεωπονικά καταστήματα και οι αγρότες να προτιμούν γνωστές και αξιόπιστες εταιρείες λιπασμάτων. Σοβαρές αποκλίσεις από τη μέση τιμή της αγοράς θα πρέπει να κινούν υποψίες στον παραγωγό.

Μόνο η επαγρύπνηση όλων σε συνδυασμό με το έργο των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών μπορούν να περιορίσουν το επικίνδυνο αυτό φαινόμενο που λειτουργεί εις βάρος όχι μόνο του υγιούς ανταγωνισμού, αλλά, το κυριότερο, εις βάρος των αποδόσεων, άρα και της κερδοφορίας του παραγωγού.

Πώς επηρεάστηκε η δουλειά σας από την πανδημία;

Στο κομμάτι των πωλήσεων, τονώθηκε η κατανάλωση λιπασμάτων στις μεγάλες καλλιέργειες, γιατί η πανδημία οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης, συνεπώς αυξήθηκε και το ενδιαφέρον των παραγωγών για λίπανση των συγκεκριμένων καλλιεργειών. Αντίθετα, τα κηπευτικά, λόγω της πτώσης του τουρισμού, δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα, με αποτέλεσμα να μειωθούν και οι εισροές λιπασμάτων.