Η ευφυής βαμβακοκαλλιέργεια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων

Τα οφέλη της ευφυούς γεωργίας στην παραγωγή βαμβακιού παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν την Τετάρτη, 31 Μαΐου 2023, στις εγκαταστάσεις της NEUROPUBLIC στον Πειραιά, κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας των στελεχών της εταιρείας και της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ).

To θέμα της συνάντησης ήταν η «Βιώσιμη ανάπτυξη του εθνικού τομέα βαμβακιού: Η συμβολή της ευφυούς γεωργίας». Από πλευράς ΠΕΕΕΒ, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ένωσης, Αντώνης Σιάρκος, ο αντιπρόεδρος, Πρόδρομος Ουσουλτζόγλου και οι εκκοκκιστές Ευριπίδης Δοντάς, Νικόλας και Χαράλαμπος Καραγιώργος, Σταμάτης Κουρούδης, Μαρία Παυλίδου, Βασίλης Πέτσας, Βασίλης Πολύχρονος, Κλέαρχος Σαραντίδης και Γιώργος Σιάρκος.

Η αντιπροσωπεία της ΠΕΕΕΒ συναντήθηκε αρχικά με τον πρόεδρο της NEUROPUBLIC, Χριστόδουλο Αντωνιάδη. Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του / HUB και στην πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής, την αποθήκη, αλλά και στο δεύτερο data center της NEUROPUBLIC, ενώ στα στελέχη των εκκοκκιστηρίων δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους γεωπόνους του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense και να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της εφαρμογής του σε 284.900 στρέμματα βαμβακιού.

«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην ευφυή γεωργία»

Σε δηλώσεις του στην «ΥΧ», ο πρόεδρος της ΠΕΕΕΒ, Aντώνης Σιάρκος, στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας υπεραξίας για το ελληνικό βαμβάκι και στη συμβολή της ευφυούς γεωργίας προς αυτόν τον στόχο: «Είναι σημαντικό ότι υπήρξε μαζική και αντιπροσωπευτική παρουσία των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων. Η παρουσίαση της NEUROPUBLIC ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς έγινε μια σφαιρική παρουσίαση του θέματος βιώσιμης γεωργίας στη νέα ΚΑΠ και το πώς αυτό θα επηρεάσει τον τομέα του βάμβακος.

Η υιοθέτηση τέτοιων νέων τεχνολογιών είναι πολύ σημαντική, πρωτίστως για τον παραγωγό, που μπορεί να μειώσει το κοστολόγιό του και να βελτιώσει την παραγωγικότητά του. Από αυτό βεβαίως ωφελούνται και οι επιχειρήσεις. Επιπλέον, υπάρχει μια καινούργια τάση, που σχετίζεται με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής.

Η τάση αυτή υπάρχει τόσο στη διεθνή αγορά βάμβακος, όσο και στα στρατηγικά σχέδια της νέας ΚΑΠ. Το θέμα του περιβαλλοντικού αποτυπώματος θα πρέπει να επικοινωνηθεί ακόμα καλύτερα, καθώς οι αγοραστές μας ενδιαφέρονται για αυτό. Θα μπορούσε να υπάρξει και μια πιστοποίηση ή μια προϋπόθεση συμμετοχής σε κάποιο περιβαλλοντικό μέτρο που θα θέλαμε να σχεδιαστεί για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Θεωρούμε ότι όσο ο παράγοντας του κόστους για την εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας γίνεται πιο ελκυστικός για τον παραγωγό, θα μπορέσει να υπάρξει μια ευρεία υιοθέτησή της. Η Διεπαγγελματική Βάμβακος κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Σχολιάζοντας τη συνάντηση εργασίας, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΕΕΒ, Πρόδρομος Ουσουλτζόγλου, μας είπε: «Από τη στιγμή που ανήκουμε στις ανεπτυγμένες χώρες, θα πρέπει να συμβαδίζουμε με αυτές στη χρήση των νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα. Οι νέοι αγρότες κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, όμως ο αγροτικός πληθυσμός είναι γερασμένος και εκεί υπάρχει ένα πρόβλημα.

Η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα είναι μια επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των παγκόσμιων εξελίξεων. Εκτός, όμως, από τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών στη γεωργία είναι σημαντικό να προμοτάρουμε το ελληνικό βαμβάκι ως ένα σύγχρονο και φιλοπεριβαλλοντικό προϊόν, ώστε να αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία του προϊόντος. Από αυτό θα ωφεληθεί τόσο ο παραγωγός που θα αυξήσει τα έσοδά του και θα μειώσει το κόστος του, όσο και η εκκοκκιστική επιχείρηση».

Δηλώσεις παραχώρησε στην «ΥΧ» για το ίδιο θέμα και ο εκκοκκιστής Σταμάτης Κουρούδης, εκ των πρωτεργατών της υιοθέτησης τεχνολογιών ευφυούς γεωργίας στο βαμβάκι: «Το πώς μπορεί να εφαρμοστεί η ψηφιοποίηση της καλλιέργειας βάμβακος στην Ελλάδα και να συνδυαστεί με τα εγχώρια δεδομένα και τη νέα ΚΑΠ είναι κάτι που μας ενδιαφέρει όλους, για αυτό και αυτή η συνάντηση ήταν πολύ σημαντική. Υπήρξε εκπροσώπηση από τον χώρο της εκκόκκισης σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ενώ είδαμε τις δραστηριότητες και τους χώρους της NEUROPUBLIC. Θεωρώ δεδομένο και είναι γεγονός ότι η ευφυής γεωργία φέρνει αποτελέσματα.

Το θέμα ήταν να βρεθεί ένα μοντέλο που να απαντά στο θέμα της πολυδιάσπασης των αγροτεμαχίων στην Ελλάδα. Έχουν δοθεί ικανοποιητικές λύσεις ως προς αυτό. Κάτι που έλειπε ήταν επίσης, το πώς θα μεταφέρονται στον παραγωγό τα δεδομένα που θα συλλέγονται. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα και ως προς αυτό και επομένως όλα οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση».