Οι ευρωβουλευτές ζητούν αγροδιατροφικές εγγυήσεις για να επικυρώσουν την εμπορική συμφωνία με τη Μ. Βρετανία

Η πολυπόθητη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου εφαρμόζεται προσωρινά από την 1η Ιανουαρίου, ωστόσο απαιτείται η έγκρισή της από την Ευρωβουλή, προκειμένου να τεθεί σε μόνιμη ισχύ. Ως προς αυτό το σκέλος, τα μέλη της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την αίσια έκβαση των εμπορικών διαπραγματεύσεων, αλλά ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παράσχει διευκρινίσεις σχετικά με τον αγροδιατροφικό τομέα προτού δώσουν το οριστικό πράσινο φως.

Σε συνάντηση της INTA στις 11 Ιανουαρίου, ο Ιταλός ευρωβουλευτής Πάολο Ντε Κάστρο επεσήμανε ότι η εμπορική συμφωνία μετά το Brexit επιτρέπει στη Μ. Βρετανία να αγνοεί τις μελλοντικές γεωγραφικές ενδείξεις (GI) της ΕΕ, ή το αντίστροφο. Οι πωλήσεις αυτών των προστατευμένων όρων γεωργικών προϊόντων διατροφής έχουν αξία που αγγίζει τα 75 δισ. ευρώ ετησίως στην ΕΕ.

Ένας αξιωματούχος από τη διαπραγματευτική ομάδα της Κομισιόν απάντησε ότι οι υφιστάμενες γεωγραφικές ενδείξεις συμπεριλήφθηκαν στη συμφωνία και ότι υπάρχει ρήτρα επανεξέτασης που θα επιτρέψει και στα δύο μέρη να εξετάσουν νέες προσθήκες GI σε μεταγενέστερο στάδιο.

Οι ευρωβουλευτές της INTA εξέφρασαν επίσης την ανησυχία ότι οι νέοι κανόνες καταγωγής και το νέο καθεστώς τελωνειακών ελέγχων για τα τρόφιμα και την ασφάλεια θα μπορούσαν να επηρεάσουν περαιτέρω τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Οι Βρετανοί εισαγωγείς τροφίμων έχουν ήδη αναφέρει καθυστερήσεις στις παραλαβές προϊόντων από την ΕΕ, ενώ οι εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζουν παρόμοιες κωλυσιεργίες, γεγονός που οδήγησε σε άδεια ράφια σούπερ μάρκετ στην Ιρλανδία.

Ο Λουξεμβούργιος βουλευτής Κριστόφ Χάνσεν, μέλος της συντονιστικής ομάδας του Κοινοβουλίου που είναι υπεύθυνη για το Brexit, δήλωσε ότι «είναι λυπηρό το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει χρόνος για μια κατάλληλη συμφωνία και επικύρωσή της πριν από το τέλος του 2020», υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν μέρος της στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου για την εξασφάλιση παραχωρήσεων στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Από τη μεριά του, ο αξιωματούχος της Κομισιόν υπερασπίστηκε τη συμφωνία, τονίζοντας ότι διασφαλίζει πλήρη πρόσβαση της ΕΕ στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς να προβαίνει σε παραχωρήσεις που θα επέτρεπαν στη βρετανική κυβέρνηση να διατηρήσει ή να κερδίσει οφέλη που μόνο τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να απολαμβάνουν.