Ευρωβουλή: Τα διατροφικά σκάνδαλα Kinder, Buitoni και Lactalis αποδομούν τους νόμους της ΕΕ

Η εφαρμογή της νομοθεσίας και η ίδια η αποτελεσματικότητα των νόμων της ΕΕ δέχονται αμφισβήτηση έπειτα από μια σειρά σκανδάλων σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων. Αυτά αφορούν κυρίως τις κατεψυγμένες πίτσες της εταιρείας Buitoni (υπάγεται στον όμιλο Nestle), τα σοκολατένια αβγά Kinder και τα τυριά της πολυεθνικής Lactalis. Ύστερα από τον σάλο που προκλήθηκε από τις σοβαρές νοσηλείες και τους δύο θανάτους παιδιών μετά από κατανάλωση μολυσμένης πίτσας στη Γαλλία, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Marie Toussaint, απηύθυνε ερώτηση στην Ευρωπαία επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, σχετικά με το ποια μέτρα έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την αποκάλυψη. Η Toussaint ανέφερε τις μολύνσεις από το βακτήριο E.coli μετά από κατανάλωση της κατεψυγμένης πίτσας της Buitoni, τα κρούσματα σαλμονέλας που ενοπίστηκαν σε διάφορες χώρες της ΕΕ και συνδέονται με τα σοκολατένια αβγά Kinder που παράγονται στη μονάδα παραγωγής Ferrero d’Arlon του Βελγίου, ένα ξέσπασμα κρουσμάτων λιστέριας που συνδέεται με τυροκομικά προϊόντα της εταιρείας Lactalis, αλλά και τα υπολείμματα πλαστικού που βρέθηκαν σε κοτομπουκιές της ετικέτας Secrets Volaille που πωλούνται σε όλη τη Γαλλία.

Η ευρωβουλευτής υποστήριξε ότι ο καπιταλισμός ασκεί πιέσεις στην παραγωγή και ζήτησε κυρώσεις για τις εμπλεκόμενες εταιρείες. «Πώς θα απαντήσει η Επιτροπή στα νέα σκάνδαλα τροφίμων που την επηρεάζουν σήμερα;» διερωτήθηκε ενώπιον της Στέλλας Κυριακίδου,
η οποία απάντησε ότι «τα εξετάζουμε πολύ προσεκτικά».