Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι εξαγωγές τροφίμων επανήλθαν στα επίπεδα του περσινού Απριλίου εν μέσω επιβράδυνσης του εμπορίου

Μετά τις υψηλές εξαγωγές-ρεκόρ τον Μάρτιο του 2023, το αγροδιατροφικό εμπόριο της ΕΕ επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο του 2023. Συνολικά, οι εξαγωγές της ΕΕ παρέμειναν στα 17,8 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2023 λόγω των υψηλότερων τιμών εξαγωγών, ενώ οι ευρωπαϊκές εισαγωγές ήταν στα 13 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα αγροδιατροφικό πλεόνασμα +4,8 δισ. ευρώ. Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα της τελευταίας μηνιαίας έκθεσης για το εμπόριο αγροδιατροφής που δημοσιεύθηκε πριν από μερικές μέρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τον Απρίλιο του 2023 παρατηρήθηκε μείωση των εισαγωγών στα περισσότερα προϊόντα. Μειωμένες εισαγωγές καταγράφηκαν από τη Ρωσία, την Αργεντινή, την Κίνα, τις Φιλιππίνες και τη Μολδαβία. Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές ζάχαρης και ισογλυκόζης αυξήθηκαν σημαντικά. Τα περισσότερα εισαγόμενα αγαθά σε αξία συνέχισαν να είναι οι ελαιούχοι σπόροι και οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί και ο καφές, το τσάι, το κακάο και τα μπαχαρικά.

Οι τρεις κορυφαίοι προορισμοί για τις εξαγωγές προϊόντων αγροδιατροφής της ΕΕ μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2023 παρέμειναν η Μ. Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα. Οι τρεις πρώτες χώρες προέλευσης των εισαγωγών της ΕΕ για το ίδιο διάστημα ήταν η Βραζιλία, η Μ. Βρετανία και η Ουκρανία.