Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πιέζει για αυστηρότερη στάση απέναντι στις ανταλλαγές σπόρων μεταξύ αγροτών

Τα κράτη - μέλη της ΕΕ τάσσονται υπέρ αυστηρότερων κανόνων για την εμπορία σπόρων και άλλου φυτικού αναπαραγωγικού υλικού (ΦΑΥ), ιδίως δε στις ανταλλαγές μεταξύ αγροτών
20/06/2024
2' διάβασμα
to-evropaiko-symvoulio-piezei-gia-afstiroteri-stasi-apenanti-stis-antallages-sporon-metaxy-agroton-324232

Στις 18 Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δημοσίευσε την τρέχουσα κατάσταση των συζητήσεων σχετικά με σχέδιο νόμου, το οποίο αποσκοπεί στην αντικατάσταση τουλάχιστον 11 οδηγιών που διέπουν την παραγωγή και εμπορία ΦΑΥ, όπως σπόροι, μοσχεύματα, βολβοί και νεαρά φυτά.

Στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, στις 24 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, η βελγική προεδρία θα παρουσιάσει το έγγραφο δημόσια.

Το κείμενο αποκαλύπτει ότι οι χώρες της ΕΕ πιέζουν για αυστηροποίηση της στάσης όσον αφορά τις ανταλλαγές αναπαραγωγικού υλικού μεταξύ των γεωργών, μια αμφιλεγόμενη πτυχή του κανονισμού.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξαιρεί τις ανταλλαγές σπόρων μεταξύ αγροτών από τις κανονιστικές απαιτήσεις και τη γραφειοκρατία, εφόσον αυτές δεν συνεπάγονται πληρωμή.

Ωστόσο, αρκετές εθνικές αντιπροσωπείες στο Συμβούλιο, πρότειναν την πλήρη διαγραφή αυτής της εξαίρεσης, φοβούμενοι ότι θα δημιουργούσε «παραθυράκι» για τη δημιουργία μαύρης αγοράς σπόρων.

Άλλες αντιπροσωπίες προτείνουν τη διατήρηση της εξαίρεσης αλλά την αυστηροποίηση ορισμών όπως «γεωργοί» και «τοπικό επίπεδο».

Εν τω μεταξύ, η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν πιο διαλλακτική, περιλαμβάνοντας ακόμη και τη δυνατότητα να αμείβονται οι παραγωγοί για τις ανταλλαγές των δικών τους ΦΑΥ -και όχι μόνο σπόρων- υπερβαίνοντας την πρόταση της Επιτροπής, η οποία επιτρέπει μόνο ανταλλαγές σπόρων σε είδος.

Σύμφωνα με το κείμενο που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο, η Επιτροπή θα αποφασίσει αργότερα τη μέγιστη ποσότητα των ΦΑΥ που μπορούν να ανταλλάσσονται μεταξύ των αγροτών χωρίς να υπόκεινται στις διατάξεις.

Μια άλλη προτεινόμενη εξαίρεση από τους κανόνες εμπορίας είναι η περίπτωση παραδοσιακών καλλιεργειών προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες, που κινδυνεύουν να εκτοπιστούν από τις σύγχρονες ποικιλίες.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ προτείνουν τον περιορισμό του μέτρου, ώστε να περιλαμβάνει μόνο τις «παλαιές» ποικιλίες, αποκλείοντας τις πιο «νέες » που είναι επίσης προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες.

Ωστόσο, η προεδρία του Συμβουλίου προειδοποίησε ότι η εξαίρεση των νέων ποικιλιών που δημιουργήθηκαν από τις κοινότητες των γεωργών θα τις εξέθετε σε όλες τις διατάξεις που ισχύουν για τις εμπορικές καλλιέργειες.

Αντίθετα, το Κοινοβούλιο υποστηρίζει πιο χαλαρή νομοθεσία όσον αφορά την πρόσβαση, πώληση και μετακίνηση των παραδοσιακών ποικιλιών σε «μικρές ποσότητες» -500 γραμμάρια για τα λαχανικά και μέχρι 1.000 γραμμάρια για τους σπόρους πατάτας.

Πηγή: Euractiv