Ευρυτανία: Σημαντικός ο ρόλος του συνεταιρισμού στη διαχείριση του δάσους

Με την επίβλεψη της δασικής υπηρεσίας και των στελεχών της ξεκίνησε η υλοτομία στα δάση του Αγίου Νικολάου Καρπενησίου στην Ευρυτανία. Στη διαδικασία της κοπής των δέντρων συμμετέχει και ο δασικός συνεταιρισμός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος αποτελείται από 30 μέλη.

Οι δασικές συστάδες που υλοποιούνται κάθε δέκα χρόνια αποτελούν μία ολοκληρωμένη μέθοδο αειφόρου διαχείρισης του δάσους χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στο οικοσύστημα της περιοχής.

Σύμφωνα με δηλώσεις των μελών του Συνεταιρισμού Αγίου Νικολάου, «ο ρόλος της ομάδας των υλοτόμων είναι σημαντικός για την προστασία του δάσους, αλλά και για την αξιοποίηση των προϊόντων ξυλείας, έτσι όπως αυτά διαχειρίζονται. Ένα μεγάλο ποσοστό αξιοποιείται από βιοτεχνίες ξύλου για την παραγωγή δομικών υλικών ή στην κατασκευή παλετών, όπως επίσης και ένα άλλο ποσοστό προωθείται για καύσιμη ύλη».

Η Ευρυτανία είναι μία περιοχή όπου τον χειμώνα οι θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα η ζήτηση του ξύλου να είναι αυξημένη. Ο ρόλος του συνεταιρισμού είναι σημαντικός και συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομία της περιοχής. Η ορθή διαχείριση του δάσους από τα μέλη του συνεταιρισμού και η συνεργασία τους με τη δασική υπηρεσία έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των λαθροϋλοτομιών της περιοχής σε έναν μεγάλο βαθμό.

Μεταφορά ξυλείας

Μία άλλη όμως ενδιαφέρουσα εικόνα για τη μεταφορά της ξυλείας στα δύσβατα βουνά της Ευρυτανίας μας περιγράφει ο Δημήτρης Γιαννιώτης, δασικός υπάλληλος του Δασαρχείου Καρπενησίου: «Ο ρόλος των μουλαριών στην υλοτόμηση είναι σημαντικός, αναλαμβάνουν το έργο της μεταφοράς των ξύλων στα δύσκολα. Έχουν τη δυνατότητα να σέρνουν κορμούς δέντρων που να ξεπερνούν ακόμη και τον έναν τόνο. Το κόστος αγοράς αυτών των ζώων ξεπερνά ακόμη και τα 5.000 ευρώ», σημειώνει.