Ευθύμιος Φωτεινός, Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος: «Το βαμβάκι μπαίνει στην εποχή της ευφυούς γεωργίας»

Την αισιοδοξία του ότι η φετινή χρονιά μπορεί να αποδειχθεί τουλάχιστον αντάξια της περσινής για τους βαμβακοπαραγωγούς, εφόσον αντιμετωπιστεί το «αγκάθι» του αυξημένου κόστους παραγωγής, μεταφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Ευθύμιος Φωτεινός.

Εξίσου αισιόδοξος δηλώνει και για το μέλλον της καλλιέργειας, «διαβάζοντας» τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά, αλλά και αναλύοντας τα αποτελέσματα των προγραμμάτων που υλοποιεί ήδη η ΔΟΒ σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα.

Τα προγράμματα αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο των τεσσάρων ενημερωτικών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί φέτος η Οργάνωση, με θέμα τη «Βιώσιμη και Ποιοτική Καλλιέργεια του Βαμβακιού» στη χώρα μας.

Την αυλαία άνοιξαν την Τετάρτη 16 Μαρτίου οι Φέρες Έβρου και τη σκυτάλη παίρνει σήμερα, Παρασκευή 18 Μαρτίου, η Θεσσαλονίκη, όπου το «παρών» στην εσπερίδα που λαμβάνει χώρα στο ξενοδοχείο Porto Palace θα δώσει, μεταξύ άλλων, και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς. Θα ακολουθήσουν την επόμενη εβδομάδα οι εκδηλώσεις στη Λιβαδειά (Τρίτη 22 Μαρτίου στο Κτήμα «Ρόδον Παλάς») και στην Καρδίτσα (Τετάρτη 23 Μαρτίου στο Εθνικό Κέντρο Ταξινόμησης Βάμβακος).

Αναβάθμιση μέσω ευφυούς γεωργίας

«Ως Διεπαγγελματική έχουμε αναπτύξει μια πολύ καλή συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα κι έχουμε τρέξει προγράμματα που αφορούν την ποιότητα του βαμβακιού, τις ξένες ύλες, τις ποικιλίες κ.λπ. Το τελευταίο πρόγραμμα και για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι έχει να κάνει με την ευφυή γεωργία και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί αυτή να αξιοποιηθεί από τους αγρότες, προκειμένου να βελτιώσουν την παραγωγή τους, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, με ανάλογο αντίκρισμα φυσικά στο εισόδημά τους», εξηγεί ο κ. Φωτεινός.

Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του προγράμματος, που ξεκίνησε το 2021 κι έχει πενταετή διάρκεια, επιλέχθηκαν πέντε πιλοτικοί αγροί συνολικής έκτασης 100 στρεμμάτων στη Λάρισα, στην Καρδίτσα, στη Λαμία, στα Τρίκαλα Ημαθίας και στην Κομοτηνή.

Στα αγροτεμάχια αυτά πραγματοποιήθηκαν οι προκαταρκτικές εργασίες για τη δεύτερη φάση του προγράμματος που αφορά την εφαρμογή συστημάτων ευφυούς γεωργίας και γεωργίας ακριβείας, όπως ψηφιοποίηση, αναλύσεις εδάφους, εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών κ.ά.

«Όλη αυτή η δουλειά θα μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε και να προσαρμόσουμε την καλλιέργεια στις κλιματολογικές και στις εδαφολογικές συνθήκες κάθε τόπου, με στόχο την πιο ορθολογική χρήση των εισροών, την ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της σοδειάς και, φυσικά, την αύξηση του εισοδήματος του παραγωγού. Και, βέβαια, δεδομένου ότι ο χαρακτήρας του προγράμματος είναι εκπαιδευτικός, η γνώση αυτή θα διαχυθεί στους αγρότες κάθε περιοχής», τονίζει ο κ. Φωτεινός.

«Το “ταμείο” όλων αυτών των προγραμμάτων και ειδικά του πιο πρόσφατου θα παρουσιαστεί στις τέσσερις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε και στις οποίες θα παραστούν, μεταξύ άλλων, εξειδικευμένοι άνθρωποι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τους οποίους έχουμε σχεδιάσει αυτά τα προγράμματα, γεωπόνοι καθώς και τεχνικοί του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, οι οποίοι θα παρουσιάσουν και θα εξηγήσουν αναλυτικά τα αποτελέσματά τους. Γι’ αυτό και καλώ όσο το δυνατόν περισσότερους βαμβακοπαραγωγούς να συμμετάσχουν», προσθέτει ο πρόεδρος της ΔΟΒ.

Προπωλήσεις στα 75 λεπτά

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «το 2021 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για το ελληνικό βαμβάκι, τόσο σε ό,τι αφορά τις ποσότητες όσο και τις τιμές, ενώ για το 2022 τα πρώτα δείγματα, σε επίπεδο χρηματιστηρίου αλλά και φυσικής αγοράς, δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει ανάλογη συνέχεια.

Όπως σημειώνει, «ήδη κάποιοι παραγωγοί συνάπτουν συμβόλαια προπωλήσεων στα 74-75 λεπτά/κιλό και πάνω με τα εκκοκκιστήρια. Θεωρώ ότι πρέπει να προστατέψουμε αυτό το εργαλείο των προπωλήσεων γιατί είναι προς όφελος των καλλιεργητών».

Μέχρι στιγμής διαφαίνεται για τη φετινή χρονιά μια αύξηση από 5% έως 10% στα καλλιεργούμενα στρέμματα, γεγονός που, σύμφωνα με τον κ. Φωτεινό, δείχνει ότι «σε μια συγκυρία όπου τα κοστολόγια έχουν αυξηθεί δραματικά, ο κόσμος πιστεύει στο βαμβάκι.

Σε αυτό νομίζω ότι έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό και πρέπει να το πιστωθεί και η Διεπαγγελματική με τις δράσεις που έχει αναλάβει γύρω από την ενημέρωση των παραγωγών, τη βελτίωση και την εξέλιξη της καλλιέργειας και την ανταμοιβή της ποιότητας».

Ώρα αποφάσεων για το κόστος παραγωγής

Αυτό, βέβαια, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΔΟΒ, δεν αναιρεί ότι η αύξηση του κοστολογίου συνιστά ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσες και αποφασιστικές λύσεις. «Οι τιμές στα εφόδια έχουν διπλασιασθεί, ακόμα και τριπλασιασθεί σε ορισμένα προϊόντα, για να μη μιλήσουμε για την ενέργεια… Ό,τι υπεραξία κέρδισε το βαμβάκι το 2021 κινδυνεύει τώρα να την… πάρει πίσω η αύξηση στα κόστη παραγωγής.

Πρόκειται για ένα βάρος που είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν να σηκώσουν μόνοι τους οι Έλληνες βαμβακοπαραγωγοί. Εδώ, λοιπόν, η ελληνική πολιτεία καλείται να πάρει κάποιες σημαντικές αποφάσεις.

Έχουμε μπροστά μας περίπου έναν μήνα για την προετοιμασία των χωραφιών. Θέλω να πιστεύω ότι στο διάστημα αυτό θα δούμε συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η υγιής ανάπτυξη της αλυσίδας βάμβακος», καταλήγει ο κ. Φωτεινός.

Με Γ. Γεωργαντά η εσπερίδα στη Θεσσαλονίκη

Η εσπερίδα στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται σήμερα, Παρασκευή 18 Μαρτίου, στις 18.00 στο ξενοδοχείο Porto Palace με ομιλητή, μεταξύ άλλων, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά.

Οι θεματικές ενότητες που θα αναλυθούν αφορούν:

Την Εθνική Στρατηγική για το βαμβάκι.

Την ποιότητα του προϊόντος.

Τα πρόγραμμα που υλοποιεί η Διεπαγγελματική στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ στη φυτική παραγωγή, με ιδιαίτερη έμφαση στο βαμβάκι.

Τη θέση του ελληνικού βαμβακιού στη διεθνή αγορά και τις προοπτικές τιμών του προϊόντος για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους παριστάμενους, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Διαβάστε επίσης:

Στις Φέρες Έβρου η πρώτη εσπερίδα της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη