Ευχάριστη έκπληξη οι αποδόσεις στον ηλίανθο

Αποδόσεις άνω των 200 κιλών/στρέμμα δίνουν τα καλά χωράφια στον ξηρικό ηλίανθο, σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς βιοντίζελ. Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως ευχάριστη έκπληξη, τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους γεωπόνους που χαρακτήρισαν στην «ΥΧ» τις αποδόσεις «ανέλπιστα καλές».

Στρεμματικά, η καλλιέργεια πιέστηκε από βαμβάκι και καλαμπόκι και μειώθηκε κατά 15% σε σχέση με πέρσι. «Οι αποδόσεις είναι πολύ καλές. Υπάρχουν πάρα πολλά ξηρικά χωράφια στις περιφερειακές ενότητες Σερρών και Θεσσαλονίκης, που κινούνται από 220 έως 280 κιλά/στρέμμα. Η χρονιά ούτως ή άλλως δεν ήταν ξηρική», δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της επιχείρησης παραγωγής βιοντίζελ «Φυτοενέργεια», Οδυσσέας Γαβρανίδης. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι παραλαβές του προϊόντος από τα εργοστάσια ξεκίνησαν μετά τα μέσα Αυγούστου.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του και ο επί χρόνια παραγωγός ηλίανθου στον Βόρειο Έβρο, Ιωάννης Σαρρίδης, που καλλιεργεί φέτος 1.300 στρέμματα: «Βρισκόμαστε προς το τέλος της συγκομιδής. Τόσο στα ξηρικά όσο και στα ποτιστικά πάμε πολύ καλά στις αποδόσεις, αλλά τη διαφορά την κάνουν οι αποδόσεις στα ξηρικά.

Παρά το γεγονός ότι δεν είχε βρέξει όταν έπρεπε, έχουμε ξεπεράσει τα 200 κιλά/στρέμμα και φτάνουμε έως τα 260 κιλά/στρέμμα. Μάλιστα, σε άλλες κοντινές περιοχές έφτασαν και τα 300 κιλά/στρέμμα». Αναφορικά με τις προοπτικές της αγοράς, ο παραγωγός μας είπε ότι «υπάρχει για ακόμα μία φορά μια ανεξήγητη καθυστέρηση με την κατανομή του βιοντίζελ. Όμως, οι εταιρείες εγγυήθηκαν 50 λεπτά/κιλό, επομένως είμαστε αισιόδοξοι».