Φ. Γεννηματά:Λέμε ναι σε κάθε προσπάθεια που ενδυναμώνει τον θεσμό του συνεταιρισμού

Στο πρόγραμμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) σχετικά με τον αγροδιατροφικό τομέα αναφέρθηκε διεξοδικά η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε αποκλειστική συνέντευξή της στην «ΥΧ». Μεταξύ άλλων, η Φώφη Γεννηματά προτείνει τη δημιουργία ενός ειδικού τομέα στο ΕΣΠΑ, για τη σύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με το τουριστικό προϊόν κάθε περιοχής, αλλά και με την περιβαλλοντική και πολιτιστική κληρονομιά. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα θέματα που εδώ και καιρό στηλιτεύει με ρεπορτάζ της η «ΥΧ» (ψαλίδα τιμών, ΠΟΠ φέτα κ.ά.) ενώ απαντώντας σε ερώτησή μας σχετικά με το υπό διαμόρφωση συνεταιριστικό τοπίο, σημείωσε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα στηρίξει κάθε προσπάθειά των αγροτών που ενδυναμώνει τον θεσμό του συνεταιρισμού, λύνει διαρθρωτικά προβλήματα και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων.

Στα «50 βήματα για την αλλαγή πολιτικής» που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Δημοκρατική Συμπαράταξη περιλαμβάνει και μια σειρά προτάσεων για τον πρωτογενή τομέα. Πού θα δώσετε βαρύτητα;

Η χώρα χρειάζεται εθνική γραμμή για την έξοδο από τα Μνημόνια. Προτείνουμε αλλαγή πολιτικής για να αλλάξει και η συμφωνία. Βάζουμε τις βάσεις ανασυγκρότησης της χώρας με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο όπου ο πρωτογενής τομέας και η αγροτική οικονομία αποτελούν βασικό πυλώνα. Η ανάπτυξη της υπαίθρου θα δώσει σταθερότητα στην ανάπτυξη της χώρας με εφαρμογή συγκριμένων μέτρων, όπως:

  • Κίνητρα για τους νέους επιστήμονες και τους νέους αγρότες.
  • Επιστροφή 5 μονάδων ΦΠΑ σε παραγωγούς-μέλη ομάδων και συνεταιρισμών.
  • Καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου.
  • Καταβολή ασφαλιστικών εισφορών μόνο από τον ένα για κάθε ζευγάρι νέων αγροτών για τα 5 πρώτα χρόνια.
  • Ειδικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, για την σύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με το τουριστικό προϊόν κάθε περιοχής, αλλά και με την περιβαλλοντική και πολιτιστική κληρονομιά.
  • Δημιουργία ταμείου χρηματοδότησης επενδύσεων για τη μέγιστη αξιοποίηση και απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων 2014-2020 ύψους 20 δισ. ευρώ.

Κάνετε λόγο για κίνητρα στους νέους επιστήμονες, οι οποίοι θα μπορέσουν να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα, ειδικά δε στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί αυτό;

Με στοχευμένη αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων για:

  • τους νέους αγρότες,
  • τη δημιουργία ομάδων παραγωγικής και επιχειρηματικής καινοτομίας,
  • τη δημιουργία πρότυπων αποδεικτικών αγροκτημάτων,
  • τη μεταποίηση αγροδιατροφικών προϊόντων και τροφίμων και
  • των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για τη νεανική επιχειρηματικότητα

Σε όλα αυτά τα προγράμματα, οι νέοι θα έχουν προβάδισμα στην ένταξη. Με δωρεάν διανομή δημόσιας γης, με απαλλαγή ασφαλιστικών εισφορών για τα πρώτα πέντε χρόνια, με πρόσβαση στο χρηματοδοτικό ταμείο για επενδύσεις που προωθούν την καινοτομία και την έξυπνη επιχειρηματικότητα, με τα προγράμματα στήριξης των εξαγωγών.

Το διάστημα αυτό, στον συνεταιριστικό και αγροτικό χώρο συντελούνται ζυμώσεις για την αναδιοργάνωσή του. Ποια είναι η θέση του κόμματός σας; Σε ποιες βάσεις πρέπει να κινηθεί;

Προτάσσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την χώρα, όπου οι οργανώσεις των παραγωγών έχουν ξεχωριστή θέση. Επομένως, οι συζητήσεις αυτές μας ενδιαφέρουν. Όμως, η επιλογή είναι των αγροτών και στηρίζουμε κάθε προσπάθειά τους που ενδυναμώνει τον θεσμό του συνεταιρισμού, λύνει διαρθρωτικά προβλήματα και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων.

Το ασφαλιστικό των αγροτών, δεν μπορεί να είναι πρόσθετο φορολογικό

Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της αγροτικής φορολογίας όπως προτείνετε, με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα;

Πρώτα από όλα πρέπει να υπάρχει αγροτική παραγωγή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποστρέφεται τον πρωτογενή τομέα. Με το καλημέρα του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού, ζητάει από τους αγρότες το 2016 να πληρώσουν επιπλέον 1 δισ. ευρώ. Η παραγωγική βαση της ελληνικής γεωργίας, οι μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις, κινδυνεύουν πραγματικά με εξαφάνιση. Και βέβαια μπορεί να γίνουν αλλαγές. Με πρώτο το ασφαλιστικό, που δεν μπορεί να είναι πρόσθετο φορολογικό. Πρέπει να αλλάξει, σε τι χρειάζεται ο φόρος στο κρασί που εμποδίζει τις εξαγωγές, πλήττει την παραγωγή και δεν αποδίδει έσοδα;

Πώς μπορεί το ΕΣΠΑ και ο νέος αναπτυξιακός να βοηθήσουν την αγροφιατροφή; Κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση;

Οι εξαγωγές δείχνουν ότι ο αγροδιατροφικός τομέας, παρά την κρίση, βασισμένος στην ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, το παραγωγικό, το επιχειρηματικό δυναμικό του, καταγράφει επιτυχίες, δίνοντας δουλειές και εισοδήματα στη χώρα. Το ΕΣΠΑ πρέπει να αναγνωρίσει αυτά τα πλεονεκτήματα, εστιάζοντας στη σύνδεσή του με τον τουρισμό. Τα 25 εκατ. επισκέπτες πρέπει να γίνουν καταναλωτές των ελληνικών προϊόντων και συνάμα πρεσβευτές στη χώρα τους για τις εξαγωγές. Η μεσογειακή διατροφή είναι το πλεονέκτημα του αγροδιατροφικού μας τομέα. Το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ξεκίνησαν, και με τον αναπτυξιακό δεν διατίθενται πόροι να καλύψουν τις ανάγκες επενδύσεων.

Η “ΥΧ” από την αρχή της κυκλοφορίας της, ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει τα προβλήματα διάρθρωσης της αγοράς αγροτικών προϊόντων. Ποια είναι η πρότασή σας για να μειωθεί η ψαλίδα από το χωράφι στο ράφι;

Η έλλειψη αποτελεσματικών οργανώσεων παραγωγών παίζει έναν σημαντικό ρόλο. Επίσης, μεγάλη σημασία έχει η μη ικανοποιητική οργάνωση και αντίδραση των καταναλωτών απέναντι στα ισχυρά δίκτυα διανομής. Η αδιαφάνεια στις συναλλαγές και η αδύναμη εποπτεία των ελεγκτικών αρχών είναι, όμως, το βασικό πρόβλημα. Γι’ αυτό, η καθιέρωση ηλεκτρονικού τιμολογίου, τα φορολογικά κίνητρα στις οργανώσεις παραγωγών, με την ιχνιλασιμότητα και την πιστοποίηση των προϊόντων, θα μειώσουν το πρόβλημα και θα προστατέψουν παράλληλα καταναλωτές και παραγωγούς από την ελληνοποίηση των αγροτικών προϊόντων.

Άκομα θέμα που έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα έχει να κάνει με την ΠΟΠ φέτα σε σχέση με τις διεθνείς συμφωνίες. Έχει χειριστεί σωστά η πολιτική ηγεσία το θέμα αυτό; Οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο ακόμα και για ελληνικό βέτο ώστε να «σωθεί» η φέτα. Ποια είναι η θέση σας;

Η καθιέρωση του ΠΟΠ φέτα υπήρξε αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης και επιτυχούς προσπάθειας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και στήριξε την ελληνική κτηνοτροφία. Και εδώ έχουμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλαγή πλεύσης μόλις ανέλαβε την εξουσία. Το επιχείρημα της υπερήφανης διαπραγμάτευσης δεν πιάνει και οι κτηνοτρόφοι ζητάνε τον λογαριασμό. Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι μπορεί να στηρίξει την μοναδικά ποιοτική ελληνική φέτα, με προετοιμασία και συμμαχίες, βάζοντας προτεραιότητες και θα κριθεί για αυτό. Παράλληλα, οι παραγωγοί φέτας πρέπει να περιφρουρήσουν την ποιότητά της ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη καταναλωτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Οχι στις εκλογές, ναι σε ευρεία πολιτική συνεννόηση στην παρούσα Βουλή

Πιστεύετε ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου μπορεί να οδηγήσει στη ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού της χώρας και πού θεωρείτε ότι θα βρίσκεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη σε ένα ενδεχόμενο νέο… κάδρο;

Τα γνωστά παιχνίδια καιροσκοπισμού και επικοινωνιακού αντιπερισπασμού του κ. Τσίπρα δεν μας αφορούν. Ούτε η σπουδή του κ. Μητσοτάκη να καταλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο με την τεχνητή πλειοψηφία του bonus. Οι δικές μας θέσεις είναι δεδομένες και γνωστές. Πιστεύουμε ότι ένα εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής θα συμβάλει στη διαμόρφωση κουλτούρας πολιτικής συνεννόησης και κυβερνητικών συνεργασιών, που στις σημερινές συνθήκες αποτελεί αυτονόητη εθνική ανάγκη. Γι’ αυτό και έχουμε προτείνει την αλλαγή του εκλογικού νόμου από το 2012.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιμένει σε κάθε ευκαιρία να ζητά τη διεξαγωγή εκλογών. Θεωρείτε ότι υπάρχει η… πολυτέλεια να στηθούν κάλπες τώρα ή μέσα στο επόμενο τρίμηνο, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση;

Πρώτοι εμείς είπαμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα της χώρας. Όμως, η λύση δεν βρίσκεται στις εκλογές και την απλή αλλαγή σκυτάλης. Η κυβερνητική λύση μπορεί να αναζητηθεί στη βάση μιας ευρείας πολιτικής συνεννόησης στην παρούσα Βουλή.

Έστω και τώρα, πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε. Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετώπισαν παρόμοια με τα δικά μας προβλήματα, ξεπέρασαν τις ιδεολογικές τους διαφορές, συνεργάστηκαν και βγήκαν από την κρίση.

Η αποτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα δεν σημαίνει ότι η λύση είναι η παλινόρθωση της δεξιάς του Μητσοτάκη.

Μια ισχυρή Κυβέρνηση, ευρείας συνεργασίας μπορεί να υπηρετήσει με ενισχυμένη αξιοπιστία την Εθνική Γραμμή που προτείνουμε να βασιστεί στο τρίπτυχο:

1ον : Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην αγορά, στην οικονομία, που ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα, απελευθερώνουν τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και βάζουν τις βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

2ον: Επαναπροσδιορισμός του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% από το 2018, με παράλληλη αλλαγή-βελτίωση των έντονα υφεσιακών και κοινωνικά άδικων όρων του προγράμματος.

3ον: Επιτάχυνση της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση – απομείωση του δημοσίου χρέους, ώστε να επανέλθει το κλίμα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα στις αγορές και να υπάρξει εισροή κεφαλαίων.

Ανάγκη μια νέα αρχιτεκτονική στο ΕΣΥ

Για δεκαετίες ολόκληρες ο σχεδιασμός του Γιώργου Γεννηματά, το ΕΣΥ, κράτησε τη δημόσια υγεία σε ένα υψηλό, για τα δεδομένα της εποχής, επίπεδο. Είναι σαφές ότι η κρίση άλλαξε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πρέπει να λειτουργεί ο συγκεκριμένος ευαίσθητος χώρος. Θεωρείτε επιβεβλημένη την αναδιάρθρωση του χώρου της υγείας και πώς θα την κωδικοποιούσατε;

Η κυβέρνηση γκρεμίζει ό,τι έχει μείνει όρθιο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο και τον επαγγελματισμό των εργαζομένων. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο θεμελιωτής του ΕΣΥ, το οποίο χρειάζεται εκσυγχρονισμό αλλά όχι διάλυση, προκειμένου μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, να προσφέρει στον ελληνικό λαό ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Προτείνουμε μια νέα αρχιτεκτονική στο ΕΣΥ, με τη μετατροπή του σε σύγχρονο δημόσιο Οργανισμό με ισχυρή κεντρική και περιφερειακή διοίκηση. Με τη θεσμοθέτηση των «Βασικών Νοσοκομείων» για κάλυψη πληθυσμού ως 100.000, διασυνδεδεμένων με τα Περιφερειακά Νοσοκομεία. Επίσης, την ενίσχυση χρηματοδότησης του συστήματος εντός τριετίας.

Προτείνουμε τον «ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΓΙΑΤΡΟ» για την παροχή της πρωτοβάθμιας περίθαλψης καθώς και την ηλεκτρονική κάρτα υγείας για όλους. Δεσμευόμαστε για Προσλήψεις Νοσηλευτών στα Δημόσια Νοσοκομεία με αίτημα εξαίρεσης από τους Μνημονιακούς Περιορισμούς.

Συνέντευξη στους Κώστα Τσαπάκη και Χρήστο Διαμαντόπουλο