ΦΑΓΕ: Μείωση όγκου πωλήσεων και κερδοφορίας λόγω πληθωρισμού και αυξημένης τιμής στο γάλα

Σημαντικές απώλειες τόσο σε επίπεδο όγκου πωλήσεων όσο και κερδοφορίας κατέγραψε στο εννεάμηνο του 2022 η ΦΑΓΕ, όπως προκύπτει από την οικονομική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο όμιλος.

Ο τζίρος στο εν λόγω διάστημα εμφανίζεται αυξημένος κατά 3,1% στα 421,1 εκατ. δολάρια, ωστόσο το θετικό πρόσημο οφείλεται στον πληθωρισμό, καθώς οι όγκοι πωλήσεων υποχώρησαν συνολικά κατά 10,9%. Η υποχώρηση αυτή, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ και της στερλίνας, ουσιαστικά «κατάπιαν» τις ανατιμήσεις στα προϊόντα της, οι οποίες έφτασαν το 25,5% στο τρίτο τρίμηνο και το 19% στο εννεάμηνο, με τη μέση καθαρή τιμή να αυξάνεται κατά 19%.

Στην Ελλάδα, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 6% σε αξία και κατά 16,6% σε ποσότητες. Αντίστοιχα, στο Ην. Βασίλειο ο τζίρος εμφάνισε πτώση 15,8% και οι όγκοι πωλήσεων μειώθηκαν 18%, ενώ στην Ιταλία οι απώλειες ήταν 14,5% σε επίπεδο τζίρου και 17,7% σε επίπεδο όγκων. Οι ΗΠΑ ήταν η μοναδική από τις μεγάλες αγορές που δραστηριοποιείται η ΦΑΓΕ, στην οποία καταγράφηκε αύξηση της αξίας των πωλήσεων κατά 16,1%, ωστόσο και εκεί οι ποσότητες ήταν μειωμένες κατά 6%.

Τα μεικτά κέρδη υποχώρησαν στο εννεάμηνο κατά 18% στα 126,2 εκατ. δολάρια, εξέλιξη που ο όμιλος αποδίδει στη μεγάλη αύξηση της τιμής στο γάλα. Ειδικά για το εργοστάσιο που διατηρεί στην Ελλάδα, η εταιρεία αναφέρει ότι η τιμή του γάλακτος αυξήθηκε κατά 54,7% σε σχέση με πέρυσι. Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 15,8% στα 39,3 εκατ. δολάρια και τα προ φόρων κέρδη κατά 34,1% στα 16,6 εκατ. δολάρια.