FAO: «Η χρήση πλαστικού στην παραγωγή απειλεί την ασφάλεια των τροφίμων»

Tα περισσότερα πλαστικά καίγονται, θάβονται ή χάνονται μετά τη χρήση, σύμφωνα με τον FAO

Η ρύπανση που απορρέει από τον καταστροφικό τρόπο χρήσης του πλαστικού στην παγκόσμια αγροτική παραγωγή απειλεί την ασφάλεια των τροφίμων και ενδεχομένως την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Το πόρισμα του FAO αναφέρει ότι τα εδάφη περιέχουν περισσότερο μικροπλαστικό από τους ωκεανούς και ότι υπάρχουν «αδιάψευστα» στοιχεία για την ανάγκη για καλύτερη διαχείριση των εκατομμυρίων τόνων πλαστικού που χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο στα τρόφιμα και στον αγροτικό τομέα.

Η έκθεση του FAO, η οποία εξετάστηκε από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, εκτιμά ότι 12,5 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών προϊόντων χρησιμοποιήθηκαν στη φυτική και ζωική παραγωγή το 2019 και άλλοι 37,3 εκατομμύρια τόνοι σε συσκευασίες τροφίμων.

Η έκθεση αναγνωρίζει τα οφέλη του πλαστικού στην παραγωγή και στην προστασία των τροφίμων, από τους σωλήνες άρδευσης και τους σάκους ενσίρωσης μέχρι τον εξοπλισμό ψαρέματος και τα προστατευτικά περικαλύμματα των δέντρων. Ωστόσο, ο FAO προειδοποιεί ότι η χρήση πλαστικών έχει γίνει ανεξέλεγκτη και ότι τα περισσότερα είναι μίας χρήσης, επομένως έχουν θαφτεί, καεί ή χαθεί μετά τη χρήση.

Παράλληλα, ανησυχητική κρίνεται η αυξανόμενη ζήτηση πλαστικών, που παρατηρείται στον αγροτικό τομέα.

«Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τα μικροπλαστικά, που δημιουργούνται από τη διάσπαση των μεγαλύτερων πλαστικών προϊόντων», αναφέρει η έκθεση. Τα μικροπλαστικά καταναλώνονται από τους ανθρώπους και την άγρια ζωή και μερικά περιέχουν τοξικά πρόσθετα και μπορούν, επίσης, να μεταφέρουν παθογόνα. Πολλά θαλάσσια ζώα βλάπτονται από την κατανάλωση πλαστικών, ωστόσο, προς το παρόν, λίγα είναι γνωστά για τον αντίκτυπο στα χερσαία ζώα και στον άνθρωπο.

«Η έκθεση χρησιμεύει ως ηχηρό κάλεσμα σε αποφασιστική δράση για τον περιορισμό της καταστροφικής χρήσης πλαστικών σε όλους τους αγροτικούς τομείς», δήλωσε η Maria Helena Semedo, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του FAO.

«Τα εδάφη είναι ένας από τους κύριους αποδέκτες αγροτικών πλαστικών, περιέχοντας μάλιστα μεγαλύτερες ποσότητες μικροπλαστικών από τους ωκεανούς. Τα μικροπλαστικά μπορούν να συσσωρευτούν στις τροφικές αλυσίδες, απειλώντας την επισιτιστική ασφάλεια, την ασφάλεια των τροφίμων και ενδεχομένως την ανθρώπινη υγεία».