Στο ίδιο έργο θεατές στις «φαβέλες» της Ηλείας

Ανοικτή πληγή η αξιοπρεπής διαβίωση των αλλοδαπών εργατών γης στις καλλιέργειες φράουλας

faveles-ileia
Την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να λύσει μια για πάντα το θέμα των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των αλλοδαπών εργατών γης στις φραουλοκαλλιέργειες της Βόρειας Ηλείας, αλλά και την ανοχή της τοπικής κοινωνίας, ως απλού παρατηρητή της πραγματικότητας, ανέδειξε για μία ακόμα φορά η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα πρόχειρα καταλύματα που διαμένουν.

Παρά το γεγονός ότι έχουν προηγηθεί παρόμοια και πιο σοβαρά  περιστατικά, ακόμα και κατά της ζωής των εργατών, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει και πολλά. Εν έτει 2018, σε έναν κατά κύριο λόγο αγροτικό νομό, με δυνατό brand name για τα προϊόντα που παράγει, τα οποία «ταξιδεύουν» σε κάθε γωνιά της γης, ο εργασιακός Μεσαίωνας τον αλλοδαπών εργατών γης καλά κρατεί, μαζί με τα εξοντωτικά ωράριά τους.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι οι παραγωγοί φράουλας, το θέμα της στέγασής τους δεν είναι δική τους ευθύνη, καθώς κανείς από τους εργοδότες δεν μπορεί να διασφαλίσει καταλύματα για τους εργαζομένους του.

Η πολιτεία, όπως αναφέρουν, θα πρέπει να απλοποιήσει τις διαδικασίες και τη γραφειοκρατία, για να δημιουργηθούν αξιοπρεπή καταλύματα, στα οποία θα διαμένουν οι εργάτες.  

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Βάρδα και συζήτησε με τους φορείς της περιοχής τους τρόπους βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των εργατών. Αυτήν τη στιγμή, οι 346 αλλοδαποί εργάτες μένουν σε σκηνές που τους έχει δώσει ο δήμος, στο σημείο που διέμεναν και πριν.

Στεγαστικό πρόγραμμα

Ο υπουργός, σε σύσκεψη που είχε με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, τον δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης και τοπικούς φορείς, τόνισε πως εξετάζει τη δυνατότητα να λυθεί το στεγαστικό τους μέσω προγράμματος, όπου θα δίνονται στους εργοδότες τους οικίσκοι για να διαμένουν. Άλλωστε, η αντιμετώπιση συνολικά του ζητήματος της στέγασης όλων των αλλοδαπών εργατών γης αναμένεται να συζητηθεί σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή φορέων της Ηλείας και εκπροσώπων των παραγωγών.

Να σημειωθεί ότι για τη συγκομιδή της φράουλας στις καλλιέργειες της περιοχής, χρειάζονται τουλάχιστον 7.000 εργάτες.