Αυτό το άρθρο είναι 53 μηνών

Φεστιβάλ φασολιού στη Δυτική Μακεδονία

31/01/2020
2' διάβασμα
festival-fasoliou-sti-dytiki-makedonia-186603

Διήμερο φεστιβάλ φασολιού Καστοριάς και Πρεσπών προγραμματίζει για τον προσεχή Μάρτιο η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο την ανάδειξη και την ποιοτική υπεροχή του προϊόντος και τη σύνδεσή του με την τοπική παράδοση και κληρονομιά.

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Άμπας, το φεστιβάλ θα έχει στόχο να προβάλει την παράδοση που έχουμε ως χώρα στο φασόλι και στα όσπρια γενικότερα, αλλά και ως κτηνοτροφικό και εδαφοβελτιωτικό φυτό, πλούσιο σε άζωτο. «Τα ψυχανθή είναι μια καλλιέργεια που μπορεί να αντικαταστήσει τη σόγια με σημαντική ωφέλεια στο εθνικό εισόδημα», τόνισε ο κ. Άμπας.

Καθότι τα φασόλια αποτελούν ένα σήμα κατατεθέν για την ελληνική κουζίνα και την παράδοση και συνδέεται με τη θρησκεία, το φεστιβάλ προσδιορίζεται να γίνει χρονικά μέσα στον Μάρτιο, την περίοδο της Σαρακοστής και της νηστείας, ενώ εξετάζονται και οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα το πλαισιώσουν όπως η πραγματοποίηση σχετικού επιστημονικού συνεδρίου.

Δράσεις

Στόχος της αντιπεριφέρειας είναι το φεστιβάλ φασολιού να αποτελέσει έναν διαχρονικό θεσμό στη Δυτική Μακεδονία και να γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, προγραμματίζονται δράσεις και για άλλες καλλιέργειες και προϊόντα της περιοχής.

«Μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα δημιουργηθούν δράσεις για διάφορες καλλιέργειες, εκτός των φασολιών, όπως για τα αμπέλια της περιοχής του Αμυνταίου, που πλησιάζει να γίνει ο πρώτος εξαγωγικός κλάδος στη Δ. Μακεδονία, αλλά και για τα τυροκομικά προϊόντα και τα αρωματικά φυτά», επισήμανε ο κ. Άμπας και κατέληξε: «Σκοπός μας δεν είναι μόνον η συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού για την προβολή των προϊόντων μας, αλλά και η προβολή και ταύτισή τους με την ιστορία και την παράδοση του τόπου και της ανάδειξής τους σε αλυσίδα αξίας με ευρύτερα οφέλη».