«Φεύγουν» σε τιμές κοντά στο ευρώ τα λιγοστά ροδάκινα

Παρά τη δραματική μείωση της φετινής παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών σε Πέλλα και Ημαθία, η καλή εικόνα των τιμών και το αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον αυτής της περιόδου μετριάζουν, ως έναν βαθμό φυσικά, τις απώλειες για όσους καλλιεργητές κατάφεραν να διασώσουν την παραγωγή τους από τις άγριες διαθέσεις του καιρού.

Όπως λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Αγροτών Νάουσας, Μάκης Αντωνιάδης, οι τιμές είναι αρκετά υψηλότερες, αλλά οι ποσότητες και οι ποιότητες βαίνουν συνεχώς μειούμενες, εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσαν οι βροχές και οι χαλαζοπτώσεις: «Όταν στην αγορά υπάρχουν προϊόντα που δεν είναι πρώτης ποιότητας, είναι λογικό να πέφτουν οι τιμές τους. Σήμερα, στο χνουδωτό ροδάκινο η τιμή είναι περίπου στα 90 λεπτά και 1 με 1,10 στα νεκταρίνια», σημειώνει. Στις αρχές της εβδομάδας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νάουσας ανακοίνωσε τις τιμές εκκαθάρισης πρώιμων ροδάκινων Α’ παρτίδας για το 2021. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη, οι τιμές αυτές αφορούν τον παραγωγό ανά τελάρο και αγγίζουν σχεδόν στο διπλάσιο σε σχέση με πέρσι.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται προς το τέλος της η συγκομιδή της παλιάς και μεγάλης ποικιλίας ροδάκινων της June Gold, ενώ ξεκινά η Royal Glory (χνουδωτό ροδάκινο) και στα νεκταρίνια οι Big Top και Ali Top. Εξάλλου, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου αναμένεται η συγκομιδή της νέας ποικιλίας Gaia, που έχει καλά χαρακτηριστικά. «Οι τιμές είναι πολύ καλές για όσους έχουν να διαθέσουν προϊόν, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια» αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, ο οποίος ζητά να δοθούν από την κυβέρνηση άμεσα οι αποζημιώσεις σε όσους επλήγησαν από τις καιρικές συνθήκες. «Εγώ καλλιεργώ 55 στρέμματα και δεν κατάφερα να μαζέψω ούτε μία κλούβα. Πώς θα πληρώσω τον γεωπόνο και θα κάνω τις απαραίτητες φροντίδες;», αναρωτιέται.

Όσον αφορά το συμπύρηνο ο πρόεδρος του ΑΣ Βέροιας σημειώνει ότι δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη οι βιομηχανίες τις φετινές τιμές, παρά το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια το έκαναν από τον Οκτώβριο.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021