Φήμες για χαμηλή τιμή τρομάζουν τους παραγωγούς ελιάς Καλαμών

Υπό τον φόβο χαμηλής τιμής στη διάθεση της ελιάς Καλαμών, θέτοντας εν αμφιβόλω ακόμα και την κάλυψη τους κόστους καλλιέργειας και συγκομιδής, μια Ομάδα Παραγωγών από την περιοχή του Μεσολογγίου αναλαμβάνει δράση για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της.

Με ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), Κώστα Ζούκα, οι παραγωγοί απευθύνουν έκκληση, ώστε να δώσει δημοσίως την άποψή του για την τιμή που ακούγεται, η οποία, αν ισχύσει, θα είναι καταστροφική για το εισόδημά τους, αλλά και το μέλλον της παραγωγής της επιτραπέζιας ελιάς.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, το τελευταίο διάστημα, στο Μεσολόγγι και στην ευρύτερη περιοχή, έχουν ενταθεί οι φήμες ότι η τιμή της ελιάς Καλαμών για τα 200 τεμάχια ανά κιλό θα είναι 1,30 ευρώ το πολύ, στο ξεκίνημα της συγκομιδής.

«Αυτό αποδίδεται σε κύκλους του εμπορίου που θεωρούν την τιμή αυτή ως την ενδεδειγμένη για την τρέχουσα περίοδο. Αν ισχύσει αυτό, μιλάμε για έναν μέσο όρο τιμής ανά κιλό περίπου στα 80 με 90 λεπτά, αφού φέτος υπάρχουν ψιλά κομμάτια. Η φημολογία αυτή έχει αναστατώσει τους παραγωγούς, οι οποίοι φοβούνται ότι με την τιμή αυτή όχι μόνο δεν πρόκειται να έχουν για άλλη μία χρονιά ένα μικρό έστω κέρδος από την καλλιέργειά τους, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες οικογενειακές τους υποχρεώσεις, αλλά δεν πρόκειται να καλυφθεί ούτε το κόστος της παραγωγής τους», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

«Οι πιο ψύχραιμοι σκέφτονται ότι αποκλείεται να έχει βάση η τιμή αυτή, αφού οι εξαγωγές της επιτραπέζιας ελιάς την περίοδο 2021/2022 κινούνται ανοδικά, ενώ ανοδικά κινείται και η μέση τιμή των εξαγωγών, ανερχόμενη τον Ιούνιο σε 4,30 ευρώ ανά κιλό, που είναι και τιμή ρεκόρ. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η τιμή αγοράς της ελιάς Καλαμών στην περίοδο της συγκομιδής ήταν 1,40 ευρώ/κιλό τον Οκτώβριο του 2017 και 1,50 ευρώ/κιλό τον Οκτώβριο του 2018, για τον ίδιο τεμαχισμό».

Η Ομάδα Παραγωγών στο Μεσολόγγι υπογραμμίζει πως η τιμή την τρέχουσα περίοδο σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι κάτω από 1,60 ευρώ το κιλό, δεδομένου ότι το κόστος παραγωγής εκτοξεύθηκε από τις μεγάλες αυξήσεις στα λιπάσματα, στο πετρέλαιο κίνησης, στα εργατικά και στις λοιπές εισροές.