Φιστικοβούτυρο από μεσσηνιακή αραχίδα λανσάρει ο ΑΣ Καλαμάτας

Σε πρώτο πλάνο η τοπική αγορά για τον συνεταιρισμό που βολιδοσκοπεί και μικρά καταστήματα της Αττικής

-Διαφήμιση-

Μία ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια έχει ξεκινήσει από την περασμένη χρονιά με αρκετά ενθαρρυντικά μάλιστα αποτελέσματα ο Συνεταιρισμός Καλαμάτας, παράγοντας και προωθώντας στην αγορά φιστικοβούτυρο από αραχίδα που καλλιεργείται στην περιοχή.

Μιλώντας στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Μιχάλης Αντωνόπουλος, εξηγεί ότι σκοπός του εγχειρήματος ήταν να αξιοποιηθεί και να αποκτήσει προστιθέμενη αξία η πρώτη ύλη που καλλιεργούν οι αγρότες του νομού. «Από τη στιγμή που οι παραγωγοί-μέλη του συνεταιρισμού παράγουν φιστίκι στη Μεσσηνία, εμείς έπρεπε να εξετάσουμε όλους τους δυνατούς τρόπους για την αξιοποίησή του», σημειώνει. «Πρόκειται για ένα προϊόν που είναι 100% φυσικό, χωρίς συντηρητικά ή άλλα πρόσθετα, ενώ το ζητά η αγορά με δεδομένο ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του είναι πολύ ανώτερα από τα αντίστοιχα εισαγόμενα εκ Κίνας ή ΗΠΑ προϊόντα», προσθέτει.

Αυτήν τη στιγμή, από το σύνολο της παραγωγής φιστικιού της Καλαμάτας, η οποία εκτιμάται σε 400 τόνους ετησίως, η παραγωγή φιστικοβούτυρου «αντλεί» μια μικρή ποσότητα της τάξης των 300 κιλών ετησίως.

Η δε τιμή του αυτήν τη στιγμή (σ.σ. πωλείται περί τα 3 ευρώ στους χονδρέμπορους) του δίνει τη δυνατότητα να «χτυπήσει» ένα μερίδιο αγοράς. «Θεωρώ ότι, σε επίπεδο τιμής, είμαστε αρκετά ανταγωνιστικοί, αφού οι τιμές των εισαγόμενων είναι κατά πολύ υψηλότερες», επισημαίνει ο κ. Αντωνόπουλος. Ο ίδιος εκτιμά ότι η ελληνική αγορά είναι ανοιχτή σε τέτοια προϊόντα, ενώ υπάρχουν και δυνατότητες εξαγωγών στην ΕΕ «αφού τα αντίστοιχα εισαγόμενα από την Κίνα και τις ΗΠΑ επιβαρύνονται με υψηλούς δασμούς, κάτι που μας δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα».

Σε βαζάκι των 600 γραμ.

Σε πρώτη φάση η τυποποίηση του φιστικοβούτυρου δεν γίνεται από τον συνεταιρισμό, αλλά με τη μορφή φασόν από ιδιωτική επιχείρηση, η οποία έχει την απαιτούμενη εμπειρία, ενώ η μοναδική διαθέσιμη συσκευασία είναι το πλαστικό βαζάκι των 600 γραμμαρίων.

Η διάθεση του προϊόντος ξεκίνησε από την περυσινή χρονιά, με τον ΑΣ Καλαμάτας να βάζει σε πρώτο πλάνο την τοπική αγορά, αλλά και το δίκτυο των μικρών καταστημάτων του Νομού Αττικής, όπου ήδη έχουν διατεθεί πιλοτικά κάποιες ποσότητες.

-Διαφήμιση-