Τα Food Halls δίνουν νέα πνοή σε ιστορικές γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Τα σχέδια του Άρη Κεφαλογιάννη για έναν πολυχώρο τροφίμων στη στοά Αρσακείου

Σε έναν σύγχρονο πολυχώρο καταστημάτων τροφίμων και εστίασης, στα πρότυπα των Food Halls, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν μεγάλη άνθηση στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις προβάλλοντας την ντόπια κουζίνα και την αγροτική παραγωγή, σκοπεύει να μετατρέψει τη Στοά Αρσακείου η Legendary Food ΙΚΕ.

Ο Αρης Κεφαλογιάννης και ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Γεώργιος Μπαμπινιώτης

Το επιχειρηματικό σχήμα, διαχειριστής του οποίου είναι ο Άρης Κεφαλογιάννης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της γνωστής εταιρείας Gaea (Γαία Τρόφιμα ABEE), ανέλαβε τη μίσθωση του χώρου για 35 χρόνια, ύστερα από διαγωνισμό που προκήρυξε τον Ιανουάριο του 2018 η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και ο οποίος ολοκληρώθηκε, αφού πρώτα πέρασε από… σαράντα κύματα.

Αρχικά, είχαν υποβληθεί τρεις προσφορές, οι οποίες στη συνέχεια έγιναν δύο, καθώς, εκτός από τη Legendary Food, στη διαδικασία συμμετείχε και η Bluehouse που, μεταξύ άλλων, διαχειρίζεται το εκπτωτικό χωριό McArthur Glen. Οι δύο ενδιαφερόμενοι στην πορεία ένωσαν τις δυνάμεις τους κατεβάζοντας κοινή προσφορά, όμως στη συνέχεια τα δεδομένα άλλαξαν εκ νέου, με αποτέλεσμα στην κούρσα να μείνει μόνο του το σχήμα του κ. Κεφαλογιάννη. Σε αυτό φέρονται να συμμετέχουν στελέχη τόσο από τον τραπεζικό όσο και από τον ναυτιλιακό χώρο, γεγονός που φαίνεται ότι εξασφαλίζει και την απαιτούμενη, για την υλοποίηση του πρότζεκτ, ρευστότητα.

Μίνιμουμ επένδυση 5 εκατ. ευρώ

Το σχετικό συμφωνητικό που αφορά ολόκληρο το Αρσάκειο Μέγαρο (πλην των χώρων που από το 1984 μισθώνει το Συμβούλιο της Επικρατείας), συμπεριλαμβανομένων της Στοάς του Ορφέα, της Στοάς του Βιβλίου και του Αιθρίου του Αρσακείου υπογράφηκε τη Δευτέρα 22 Ιουλίου. Το ετήσιο ενοίκιο για τον χώρο με συνολική επιφάνεια 10.000 τ.μ. ορίζεται σε 1,2 εκατ. ευρώ συν ποσοστό επί του τζίρου, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για μίνιμουμ επενδύσεις της τάξης των 5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, σκοπός της εκμίσθωσης είναι η δημιουργία «ενός πρότυπου πολιτισμικού και γαστρονομικού εμπορικού κέντρου – πολυχώρου, το οποίο θα αναδείξει διεθνώς την ελληνική μεσογειακή διατροφή και τον ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό, συνιστώντας πόλο έλξης και σημείο αναφοράς στο κέντρο των Αθηνών για την ποιοτική διατροφή με επώνυμα ελληνικά προϊόντα επίλεκτων παραγωγών από όλη την Ελλάδα».

Η «Ντίσνεϊλαντ των Τροφίμων»

Περισσότεροι από 100 τέτοιοι πολυχώροι λειτουργούν σήμερα στην Ευρώπη, ενώ άλλοι 200 αναμένεται να δημιουργηθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία. Το Time Out Market της Λισαβόνας αποτελεί ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα το οποίο μάλιστα παρουσιάζει και αρκετές ομοιότητες με τη Στοά Αρσακείου, αφού και εκεί ένα απαξιωμένο και παραμελημένο ακίνητο μετατράπηκε σε μια γεμάτη ζωή αγορά τροφίμων που προσελκύει περίπου 3 εκατ. τουρίστες κάθε χρόνο.

Πέρα από τα μεγάλα Food Halls της Μεγάλης Βρετανίας (σε Λονδίνο και, εσχάτως, Οξφόρδη), του Παρισίου, της Ρώμης, αλλά και της Μαδρίτης (όπου η αγορά του San Miguel θεωρείται must για κάθε τουρίστα που επισκέπτεται την ισπανική πρωτεύουσα), ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το FICO Eataly World Food Park της Μπολόνια. Πέρα από καταστήματα παραδοσιακών τροφίμων και χώρους εστίασης, η συγκεκριμένη αγορά περιλαμβάνει μέχρι και εκπαιδευτικά σεμινάρια, καθώς και happenings αφιερωμένα στην αγροτική παραγωγή. Διόλου τυχαία, λοιπόν, έχει χαρακτηριστεί «η Ντίσνεϊλαντ των τροφίμων».

Μέσα στο 2020 η Αγορά Μοδιάνο

Εκτός από την ανάπλαση της Στοάς Αρσακείου, επί ελληνικού εδάφους σε εξέλιξη βρίσκεται και ένα δεύτερο αντίστοιχο, αλλά μικρότερης κλίμακας έργο. Ο λόγος για την ανακαίνιση της ιστορικής Αγοράς Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να μετατραπεί σε μια κλειστή αγορά τροφίμων, με καταστήματα λιανικής και εστίασης που παράλληλα θα διατηρεί τον παραδοσιακό της χαρακτήρα.

Η συνολική επιφάνεια του κτηρίου αγγίζει τα 2.900 τ.μ. ανωδομή και τα 2.530 τ.μ. υπόγεια και τον Φεβρουάριο του 2019 το υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε τη σχετική μελέτη που υπέβαλε ο νέος ιδιοκτήτης του, η One Salonica του επιχειρηματία Σαμ Φάις. Το κόστος της συγκεκριμένης επένδυσης υπολογίζεται σε 6 εκατ. ευρώ, ενώ η λειτουργία με τη νέα της μορφή αναμένεται μέσα στο 2020.