Fooditive: Θα παράγει «διαστημικά» τρόφιμα μέσω τρισδιάστατου εκτυπωτή για να προσφέρει λύσεις στη Γη

Η εταιρεία με έδρα το Άμστερνταμ θα γίνει η πρώτη εκπρόσωπος της βιομηχανίας τροφίμων στο Διάστημα

Η ολλανδική προμηθεύτρια συστατικών φυτικής προέλευσης Fooditive γιορτάζει ένα «γιγαντιαίο άλμα» ως η πρώτη εκπρόσωπος της βιομηχανίας τροφίμων στο Διάστημα. Η εταιρεία με έδρα το Άμστερνταμ, η οποία ειδικεύεται στη ζύμωση ακριβείας και προσβλέπει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του κλάδου τροφίμων, υπέγραψε μια νέα συμφωνία που σκιαγραφεί μη δεσμευτικές αρχές για έναν εταιρικό κώδικα συμπεριφοράς στο Διάστημα.

Το Σύμφωνο της Ουάσιγκτον σχετικά με τα Πρότυπα Συμπεριφοράς για τις Εμπορικές Δραστηριότητες στο Διάστημα επισημοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στις ΗΠΑ και έχει υπογραφεί από 53 ανεξάρτητες οντότητες, οργανώσεις και εταιρείες. Προσομοιάζει αρκετά στις αποκαλούμενες «Συμφωνίες Άρτεμις» (Artemis Accords), οι οποίες καταρτίστηκαν για να διασφαλίσουν ότι οι κυβερνήσεις συμπεριφέρονται υπεύθυνα στο Διάστημα, αν και στην προκειμένη περίπτωση ισχύει για εταιρείες και πολίτες.

Δείχνοντας τον δρόμο

Η Fooditive, η οποία αναπτύσσει καινοτόμα, βιώσιμα συστατικά φυτικής προέλευσης, είναι η πρώτη και επί του παρόντος η μόνη που υπογράφει το ανωτέρω σύμφωνο ανάμεσα στους εμπλεκομένους του παγκόσμιου αγροδιατροφικού τομέα. «Το Σύμφωνο της Ουάσιγκτον καθορίζει πώς οι επιχειρήσεις πρέπει να ενεργούν υπεύθυνα και βιώσιμα για να διασφαλίσουν ότι ολόκληρος ο κόσμος μπορεί να επωφεληθεί από τις δυνατότητες του Διαστήματος με τρόπους που είναι δίκαιοι, ειρηνικοί και μη καταχρηστικοί», εξηγεί στο FoodNavigator ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της ολλανδικής εταιρείας, Moayad Abushokhedim.

«Αυτό ευθυγραμμίζεται απόλυτα με το δικό μας όραμα και νιώθουμε μεγάλη υπερηφάνεια που μας προσκάλεσαν να υπογράψουμε το σύμφωνο για λογαριασμό εταιρειών τροφίμων σε όλο τον κόσμο».

Η Fooditive έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το μέλλον της εξερεύνησης του Διαστήματος εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτήν τη στιγμή, αναπτύσσει μια τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης που μπορεί να παραγάγει τρόφιμα από απορρίμματα πλαστικού, η οποία ονομάζεται BioPrint. Σχεδιάζεται να είναι έτοιμο για χρήση εγκαίρως για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, η οποία αναμένεται στα τέλη της δεκαετίας του 2030 ή στις αρχές της δεκαετίας του 2040.

Από την ίδρυσή της το 2018, η Fooditive έχει αξιοποιήσει την κατοχυρωμένη καινοτόμο διαδικασία ζύμωσής της για να δημιουργήσει ένα γλυκαντικό, φτιαγμένο από παραπροϊόντα μήλων και αχλαδιών. Πρόσφατα κυκλοφόρησε επίσης μια νέα φυτική πρωτεΐνη που φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει στη βιομηχανία τροφίμων για να αντικαταστήσει τα γαλακτοκομικά σε συνθέσεις τροφίμων και ποτών.

Τα διδάγματα που θα αντλήσει η Fooditive από το Διάστημα μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο σε εταιρείες τροφίμων, ώστε να ανταποκριθούν σε σημαντικές διατροφικές προκλήσεις στη Γη. «Πρέπει να μάθουμε να καλλιεργούμε γευστικά φυτικά τρόφιμα υπό πιο ακραίες συνθήκες και να γίνουμε πιο αυτοβιώσιμοι για να διατηρήσουμε την επισιτιστική ασφάλεια», τονίζει ο Abushokhedim. «Τα “διαστημικά” τρόφιμα έχουν την προοπτική να αναπτύξουν παραγωγή υψηλής απόδοσης που απαιτεί λιγότερη γη και ενέργεια. Τα μαθήματα που παίρνουμε από αυτά μπορούν να ανοίξουν πόρτες σε εταιρείες τροφίμων, ώστε να εισέλθουν στη βιομηχανία και να ξεπεράσουν τις υπάρχουσες προκλήσεις».