Φορητό σύστημα αφαλάτωσης νερού με ηλιακή ενέργεια (βίντεο)

Μία επαναστατική διαδικασία αφαλάτωσης νερού που ανοίγει τον δρόμο για φορητές μονάδες αφαλάτωσης που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια ανέπτυξαν ερευνητές στο University of Bath.

H εν λόγω διαδικασία είναι χαμηλού κόστους και ενεργειακής κατανάλωσης και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη συντήρηση, ενώ έχει τη δυνατότητα να παρέχει καθαρό νερό σε κοινότητες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές ή περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφές και αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε πόσιμο νερό.

Η πρωτότυπη μονάδα αφαλάτωσης νερού αναπτύχθηκε από το Water Innovation and Research Centre του πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Bogor Agricultural University της Ινδονησίας και το University of Johannesburg. Πρόκειται για ένα 3D-printed σύστημα με δύο εσωτερικούς θαλάμους, σχεδιασμένους για την εξαγωγή και τη συσσώρευση άλατος. Όταν το σύστημα ενεργοποιείται, κατιόντα και ανιόντα άλατος ρέουν μεταξύ των θαλάμων περνώντας μέσα από μικρές τρύπες σε μια λεπτή συνθετική μεμβράνη.

Η ροή αυτή γίνεται μόνο προς μία κατεύθυνση, χάρη σε έναν μηχανισμό που παραπέμπει στη σύγχρονη τεχνολογία κινητών τηλεφώνων. Ως αποτέλεσμα αυτής της ροής μονής κατεύθυνσης, το αλάτι εξάγεται από το θαλασσινό νερό. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμβατική διαδικασία αφαλάτωσης, όπου είναι το νερό που περνά μέσα από τη μεμβράνη.

Πηγή: naftemporiki.gr