Οι φόροι και οι εισφορές που θα πληρώσουν οι αγρότες το 2020

Νέο τοπίο στη φορολογία εισοδήματος αλλά και στις ασφαλιστικές εισφορές φέρνει η χρονιά που ξεκίνησε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι φορολογικοί συντελεστές αλλά και ο καινούργιος τρόπος υπολογισμού της έκπτωσης φόρου που αντιστοιχεί στο έμμεσο αφορολόγητο. Για τους επαγγελματίες του αγροτικού τομέα το αντίκτυπο των αλλαγών θα αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά του 2021, της χρονιάς δηλαδή που θα δηλώσουν και θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα του 2020.

Σε κάθε περίπτωση όμως και προκειμένου να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις (βλ. έξτρα φόρο) οι αγρότες θα πρέπει να χρησιμοποιούν πλέον σε μεγαλύτερο βαθμό συναλλαγές με πλαστικό χρήμα. Κι αυτό γιατί από τη φετινή χρονιά τίθεται σε ισχύ η υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών που αντιστοιχούν στο 30% του πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα συναλλαγής.

Στο πεδίο του ασφαλιστικού, το νομοσχέδιο που αναμένεται να φέρει εντός του μήνα το υπουργείο Εργασίας θα καθιερώνει νέο σύστημα υπολογισμού εισφορών οι οποίες πλέον αποσυνδέονται από το εισόδημα.

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» που κυκλοφορεί σήμερα, Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020 στα περίπτερα όλης της χώρας.