Φόρος εισοδήματος: Μέχρι 29 Ιουλίου οι δηλώσεις, αλλά και η πρώτη δόση

Περιθώριο μέχρι τις 29 Ιουλίου (και ώρα 15:00) έχουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να υποβάλουν εμπρόθεσμα την αρχική φορολογική τους δήλωση, μετά την παράταση που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Μέχρι τις 29 Ιουλίου θα μπορούν επίσης να διορθώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις στις δηλώσεις που έχουν ήδη υποβάλει μέσω τροποποιητικών. Η μετάθεση της ημερομηνίας κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω των αρκετά χαμηλών ρυθμών υποβολής των δηλώσεων, παρά το ότι η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα φέτος άνοιξε από τις 30 Μαρτίου.

Μέχρι τις 29 Ιουνίου είχαν υποβληθεί 3,8 εκατ. δηλώσεις E1 σε σύνολο 6,4 εκατ. υπόχρεων. Από αυτές, το 53,85% ήταν μηδενικές, το 32,21% χρεωστικές και το 13,94% πιστωτικές.

Οι επιλογές πληρωμής

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ημερομηνία (29 Ιουλίου) εκπνέει και η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, ενώ ακολουθούν άλλες επτά, με την τελευταία να εκπνέει στο τέλος Φεβρουαρίου.

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει να καταβάλει εφάπαξ τον φόρο, θα έχει έκπτωση 3%. Την ίδια έκπτωση δικαιούται και σε περίπτωση που επιλέξει μέχρι τις 29 Ιουλίου να πληρώσει ολόκληρο τον φόρο με πιστωτική κάρτα. Τέλος, υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να εξοφληθεί ο φόρος σε 12-24 έντοκες δόσεις, με επιτόκιο που ξεκινά (για τις 12 δόσεις) από 4,5%.