Το φραγκόσυκο, νέο στοίχημα της Creta Carob

O Ηλίας Μανούσακας θέλει να επαναλάβει το success story του χαρουπιού

Μια ποσότητα της τάξης των 400 τόνων ετησίως θα μπορούσε να αποδώσει η Πελοπόννησος στη μεταποίηση του φραγκόσυκου, αλλά δυστυχώς, μέχρι σήμερα, όλες οι προσπάθειες που έγιναν έμειναν στη μέση και πολλές από αυτές ακυρώθηκαν, είτε από έλλειψη πνεύματος συνεργατισμού είτε από την απουσία επενδυτών αποφασισμένων να προωθήσουν στην αγορά ένα προϊόν με χαμηλό κόστος καλλιέργειας, όπως είναι το φραγκόσυκο.

Αυτό, όμως, που δεν έχει καταφέρει η Πελοπόννησος, φαίνεται να το πετυχαίνει η Κρήτη, με όχημα μια εταιρεία η οποία έχει ήδη πρωτοπορήσει σε ένα άλλο, επίσης παρεξηγημένο, αγροτικό προϊόν. Ο Ηλίας Μανούσακας ήρθε στο Ρέθυμνο από τον Καναδά στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και αποφάσισε να επενδύσει στα χαρούπια. Έφτιαξε την πρώτη μονάδα (Creta Carob) επεξεργασίας και τυποποίησης προϊόντων από χαρούπι, συνδυάζοντας αρχαίες τεχνικές και νέες τεχνολογίες παραγωγής και σήμερα εξάγει σε όλο τον κόσμο. Τα τελικά προϊόντα πληρούν όλους τους αυστηρούς κανονισμούς της ΕΕ και έχουν λάβει το πιστοποιητικό βιολογικών προϊόντων από τη ΔΗΩ.

Στο 95% οι εξαγωγές

Η εταιρεία είναι εξαγωγική σε ποσοστό 95%, καταγράφει μεγάλη αύξηση πωλήσεων και καταστρώνει νέα σχέδια για το μέλλον, τα οποία, όπως φαίνεται, περιλαμβάνουν την αξιοποίηση του φραγκόσυκου, που μεταποιεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Ηλίας Μανούσακας αναφέρει στην «ΥΧ» ότι «η αρχή έγινε με καινοτομία πάνω στο χαρούπι. Έλειπα στον Καναδά για 30 χρόνια και όταν επέστρεψα, γνωρίζοντας τις ιδιότητες που έχει, επένδυσα σε μία σειρά ενεργειών που είχαν αναφορά στην καινοτομία και στηρίζονταν στον σωστό μηχανολογικό εξοπλισμό. Όταν, πριν από δύο χρόνια, δημιουργήθηκε ένας συνεταιρισμός στο Ρέθυμνο για το φραγκόσυκο, εντάχθηκαν πολλοί παραγωγοί που φύτεψαν δέντρα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν καλό».

Γνωρίζοντας ότι η φραγκοσυκιά είχε πολύ καλές ιδιότητες και με το δεδομένο των μικρών της αναγκών σε νερό, ο κ. Μανούσακας αποφάσισε να προχωρήσει: «Έχοντας την απαιτούμενη υποδομή σε μηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά και την τεχνογνωσία, θεώρησα δεδομένο ότι, αφού έκανα αλεύρι και μελάσα από το χαρούπι, μπορώ να κάνω το ίδιο και με το φραγκόσυκο», σημειώνει.