Francisca Ferrer: «Πριν από την ευφυή γεωργία κάναμε τα πάντα στα τυφλά»

Η Ισπανίδα αγρότισσα μεταφέρει στην «Ύπαιθρο Χώρα» τους λόγους που επέλεξε αισθητήρες εδάφους και αέρος

aisthitires-thermokipiaki-ntomata

«Δεν πρόκειται μόνο για εξοικονόμηση χρημάτων», λέει κατηγορηματικά η Ισπανίδα αγρότισσα Francisca Ferrer στην «ΥΧ», όταν τη ρωτάμε για τα οφέλη της ευφυούς γεωργίας στην καλλιέργεια της θερμοκηπιακής ντομάτας. «Πρόκειται για τη συνολική υγεία του φυτού, την ανθεκτικότητά του και τη δυναμική του, η οποία μεταφράζεται σε αυξημένη παραγωγικότητα». Η Francisca ανήκει στην κατηγορία αγροτών που θέλουν να μειώσουν το κόστος άρδευσης, ξεφεύγοντας παράλληλα από τις παραδοσιακές πρακτικές, που δεν γνωρίζουν αν ωφελούν ή όχι την καλλιέργειά τους.

Σε συνεργασία, λοιπόν, με τον ισπανικό συνεταιρισμό ParqueNat, στον οποίο είναι μέλος, αποφάσισε να ενταχθεί στο ισπανικό πρόγραμμα HORTISYS, το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση αισθητήρων εδάφους και αέρος στην καλλιέργεια θερμοκηπιακής ντομάτας που διαθέτει η Francisca. «Με τον τρόπο αυτό έχουμε δεδομένα για το κλίμα που υπάρχει στο περιβάλλον του φυτού (υγρασία, θερμοκρασία και ηλιακή ακτινοβολία). Επιπλέον, και πολύ σημαντικό, έχουμε δεδομένα για το τι συμβαίνει στη ρίζα του βολβού και στις βαθύτερες περιοχές του εδάφους (ηλεκτρική αγωγιμότητα, θερμοκρασία, υγρασία και παρουσία νιτρικών και καλίου). Ο συνεταιρισμός ParqueΝat μας κάλεσε να δοκιμάσουμε αυτόν τον σταθμό και αμέσως είδαμε πόσο ευεργετικό είναι να έχουμε αυτά τα δεδομένα αμέσως, χωρίς να χρειάζεται να λάβουμε δείγματα για να τα αναλύσουμε στο εργαστήριο», εξηγεί η Ισπανίδα αγρότισσα στην «ΥΧ».

«Κάναμε τα πάντα στα τυφλά»

Το κύριο όφελος, όπως εξηγεί η Francisca, είναι ότι έχουν καταφέρει να χειριστούν τους κινδύνους, γνωρίζοντας τι συμβαίνει στο περιβάλλον του φυτού. «Πριν, το κάναμε στα τυφλά. Δεν πρόκειται μόνο για εξοικονόμηση εξόδων. Αφορά στο να δώσουμε στο φυτό αυτό που χρειάζεται, τη στιγμή που το χρειάζεται. Πριν, χωρίς δεδομένα, δεν ξέραμε εάν ποτίζαμε υπερβολικά ή αν αφήναμε ελλείψεις. Με τη χρήση συστημάτων ευφυούς γεωργίας αποφεύγουμε το στρες στο φυτό, το οποίο μεταφράζεται σε ένα υγιές και δυνατό φυτό, πιο ανθεκτικό στις ασθένειες και με ομοιογενή ανάπτυξη κατά μήκος όλης της έκτασης. Όλο αυτό στο τέλος επανέρχεται στην παραγωγή, με τρόπο ώστε να έχουμε καταφέρει μερικές παραγωγικές αποδόσεις αρκετά ικανοποιητικές».

Διαβάστε σχετικά: Το υψηλό κόστος αρδευτικού νερού οδήγησε στη χρήση αισθητήρων στο χωράφι

Χρήση του συστήματος

Η απάντηση της Francisca στην ερώτησή μας σχετικά με τη δυσκολία χρήσης των συστημάτων είναι πως μέχρι τώρα δεν έχουν συναντήσει κανένα πρόβλημα. «Έχουμε μάθει να ερμηνεύουμε τα δεδομένα για να λαμβάνουμε αποφάσεις σχετικά με τους κινδύνους. Επίσης, δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα, επειδή ο σταθμός περιλαμβάνει συμβουλές από έναν γεωργικό μηχανικό». Το μόνο που επισημαίνει η Ισπανίδα αγρότισσα είναι πως «είναι πολύ σημαντικό οι αισθητήρες να τοποθετηθούν στο σωστό μέρος. Πραγματοποιήσαμε δύο ή τρεις αναλύσεις εδάφους, νερού άρδευσης και τροφοδοσίας σε κάθε έκταση για να επαληθεύσουμε την αξιοπιστία του σταθμού».

Μετάδοση γνώσης

Και επειδή κάθε τι καινούργιο τρομάζει αυτούς που δεν το ξέρουν, η Francisca αποφάσισε να βοηθήσει και άλλους αγρότες της Ισπανίας να δουν τα οφέλη στην καλλιέργειά της από τη χρήση συστημάτων ευφυούς γεωργίας. Μετέτρεψε, λοιπόν, το θερμοκήπιό της σε έναν επιδεικτικό αγρό, παρουσιάζοντας τις αλλαγές, αλλά και τα αποτελέσματα που έχει εντοπίσει η ίδια μετά τη χρήση των αισθητήρων στο χωράφι.