Η φράουλα θύμα του «πολέμου τιμών» Σ. Αραβίας – Ρωσίας

Τα πάνω-κάτω στην τιμή της φράουλας που προορίζεται για τη ρωσική αγορά έφερε η μείωση της τιμής του ρουβλίου, εξαιτίας του πρόσφατου πολέμου τιμών που κήρυξε η Σαουδική Αραβία στη Ρωσία.

Μέσα σε λίγες μέρες, η τιμή της φράουλας που εισπράττει ο Έλληνας παραγωγός από 2,50 ευρώ το κιλό κατακρημνίστηκε ακόμα και στα 90 λεπτά το κιλό, βαίνοντας μάλιστα συνεχώς μειούμενη.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο παραγωγός και εξαγωγέας, Δημήτρης Τακτικός, το ρούβλι υποχώρησε σημαντικά, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και η τιμή της φράουλας, την ώρα που το κόστος μεταφοράς στη Ρωσία είναι αστρονομικό.

«Είναι γνωστό πως η αγορά της Ρωσίας έχει τα ρίσκα της και γι’ αυτό πολλοί παραγωγοί έχουν στραφεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, που είναι πιο σταθερή. Δυστυχώς, όμως, κάποιοι επέμειναν να βασίζονται σε αυτήν, και να που φέτος αποδεικνύεται ζημιογόνα», τονίζει ο κ. Τακτικός. Ο ίδιος επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλημα με τη φράουλα που «φεύγει» για την Ευρώπη. «Συνεχίζουμε την εξαγωγή και η τιμή είναι σταθερή στο 1,5 ευρώ το κιλό», καταλήγει.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σάμαρη, έμπορο από τη Νέα Μανωλάδα, η κατάσταση για όσους στέλνουν φράουλα στη Ρωσία είναι απελπιστική. «Τα φορτηγά βρίσκονται καθ οδόν και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, αφού το προϊόν δεν έχει πλέον τιμή», τονίζει χαρακτηριστικά.