Fruit Attraction: Η ζήτηση για τα βιολογικά επιστρέφει, λένε οι ομιλητές του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου

Σε τροχιά ανάπτυξης φαίνεται ότι μπαίνει και πάλι η ζήτηση για βιολογικά προϊόντα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και κατόπιν οι πληθωριστικές πιέσεις είχαν εγείρει ανησυχία στον τομέα, που έβλεπε τη ζήτηση να υποχωρεί, ανακόπτοντας την ανοδική πορεία επί σειρά ετών. Από την άλλη, η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί και προβληματίζει τους παραγωγούς, φέρνοντας σημαντικές απώλειες στον αγροτικό τομέα.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα συμπεράσματα που προέκυψαν στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου Biofruit για τη ζήτηση, τη βιωσιμότητα και την καινοτομία των βιολογικών, το οποίο φιλοξένησαν οι Eurofresh Distribution και IFEMA κατά τη διάρκεια της φετινής Fruit Attraction, στην Ισπανία. Η ανάκαμψη της αγοράς, οι στρατηγικές για την τόνωση της ζήτησης, καθώς και ο ευρύτερος ολιστικός ρόλος του τομέα βρέθηκαν στον επίκεντρο των τοποθετήσεων κορυφαίων εμπειρογνωμόνων και ομιλητών.

Από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, η ζήτηση για βιολογικά προϊόντα ανακάμπτει σε πολλές χώρες, καθώς ο πληθωρισμός σταθεροποιείται, σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε ο Michael Curran, ανώτερος ερευνητής της FiBL. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις βιολογικών είχαν φτάσει τα 125 εκατ. ευρώ το 2021, έχοντας επταπλασιαστεί κατά την τελευταία εικοσαετία. Τέλος, ο Curran επεσήμανε ότι η Κίνα εμφανίζεται σήμερα ως ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής βιολογικών (με μερίδιο 9% στην παγκόσμια αγορά) μετά την Ευρώπη (40% για ΕΕ και Ελβετία) και τις ΗΠΑ (39%).

«Βαρίδια» η πανδημία, ο πληθωρισμός και η κλιματική αλλαγή

Στις επιπτώσεις που είχαν η πανδημία και ο πληθωρισμός αναφέρθηκε η Miriam van der Waal, της εταιρείας αναλύσεων A-Insights, υποστηρίζοντας ότι συρρίκνωσαν τα περιθώρια EBIT των εταιρειών βιολογικών, σε αντίθεση με εκείνα των συμβατικών, τα οποία εμφάνισαν σταθεροποίηση. Από 2,7% το 2020, υποχώρησαν σε 1,7% το 2021 και 0,1% το 2022, όταν για την περίπτωση των συμβατικών, από 1,4% το 2020, είδαμε να σταθεροποιούνται στο 1,9%.

Στα 251 δισ. ευρώ υπολογίζεται η ζημιά από την κλιματική αλλαγή έως το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο Steffen Reese, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής Ένωσης για τη Βιολογική Γεωργία, Naturland. Ως προς τα μεγέθη της γερμανικής αγοράς, ανέφερε ότι οι πωλήσεις βιολογικών υποχώρησαν ελαφρώς κατά 0,35%, στα 15,31 δισ. ευρώ, αφότου είχαν διπλασιαστεί κατά την περασμένη επταετία. Τα σούπερ μάρκετ αντιπροσωπεύουν το 66,7%, τα εξειδικευμένα καταστήματα το 20,5% και το ηλεκτρονικό εμπόριο το 12,8% των πωλήσεων βιολογικών.