Φθηνότερο το ρωσικό σιτάρι, μειωμένος ο εξαγωγικός δασμός

Μείωση των τιμών εξαγωγής, αλλά και του ειδικού εξαγωγικού δασμού που συνδέεται με αυτές φέρνει η αυξημένη, όπως όλα δείχνουν, φετινή παραγωγή μαλακού σιταριού στη Ρωσία. Σύμφωνα με τη SovEcon, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου ξεκίνησε ήδη ο αλωνισμός, οι αποδόσεις αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ, ενώ στις περιοχές γύρω από τον Βόλγα και την πόλη Σάρατοφ, αν και αρκετά χαμηλότερες, παραμένουν πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών.

Με την προοπτική μιας παραπάνω από ικανοποιητικής σοδειάς να είναι πλέον ορατή, οι τιμές εξαγωγής υποχώρησαν αισθητά την περασμένη εβδομάδα. Έτσι, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία ΙKAR, η τιμή του σιταριού νέας εσοδείας με 12,5% πρωτεΐνη από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας για παράδοση εντός Ιουλίου διαμορφωνόταν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στα 242 δολ./τόνο FOB, ήτοι 7 δολάρια κάτω σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Για το σύνολο της εβδομάδας, δε, η μεσοσταθμική τιμή ανήλθε, σύμφωνα με τη SovEcon, σε 246 δολ./τόνο FOB, καταγράφοντας πτώση 4,5 δολαρίων.

Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει, όπως είναι λογικό, και τον κυμαινόμενο ή μεταβλητό εξαγωγικό δασμό, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Ιουνίου, αντικαθιστώντας τον σταθερό φόρο που είχε επιβληθεί από τις αρχές του έτους με το σκεπτικό να μπει φρένο στις πληθωριστικές πιέσεις εντός της ρωσικής αγοράς.

Όπως είχε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ η «ΥΧ», ο νέος αυτός δασμός μεταβάλλεται σε εβδομαδιαία βάση και συνδέεται, μέσω ενός αλγορίθμου, με μια «τιμή αναφοράς», η οποία προκύπτει από τον εβδομαδιαίο μέσο όρο τιμών, που εκδίδει το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Μόσχας (ΜΟΕΧ).

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας, από τις 7 Ιουλίου ο εξαγωγικός δασμός διαμορφώνεται σε 41,20 δολ./τόνο.