Τα πρώτα φυτικά γάλατα της Όλυμπος και η συνεργασία με 80 παραγωγούς

olimpos-amigdala-fistiki-gala
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Ένα εναλλακτικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον κανάλι για τη διάθεση και την αξιοποίηση της εγχώριας παραγωγής ξηρών καρπών ανοίγει η αγορά των φυτικών ροφημάτων που μοιάζει να κάνει τα πρώτα της βήματα και στη χώρα μας.

Αν και στο εξωτερικό, και δη στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης, τα ροφήματα φυτικής προέλευσης που λειτουργούν συμπληρωματικά ή, συχνότερα, ως υποκατάστατα του «συμβατικού» γάλακτος κερδίζουν διαρκώς έδαφος, στην Ελλάδα δεν αποτελούν παρά ένα πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής αγοράς τροφίμων. Αυτό, ωστόσο, φιλοδοξεί να αλλάξει η βιομηχανία Όλυμπος, η οποία, μετά το πρώτο «γάλα» από αμύγδαλο (σ.σ. το μοναδικό αντίστοιχο επώνυμο προϊόν που μέχρι πρόσφατα κυκλοφορούσε στη χώρα μας ήταν της βελγικής Alpro), λάνσαρε πριν από λίγες μέρες και ένα αντίστοιχο ρόφημα από κελυφωτό φιστίκι.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Αξιοσημείωτο είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις η πρώτη ύλη προέρχεται από την ελληνική πρωτογενή παραγωγή. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν στην «Ύπαιθρος Χώρα» πηγές της εταιρείας, η Όλυμπος προμηθεύεται αμύγδαλα και κελυφωτά φιστίκια από 80 μεμονωμένους παραγωγούς της Λάρισας και της Φθιώτιδας. Για την ώρα, δεν υπάρχει κάποια συνεργασία με συνεταιρισμό ή ομάδα παραγωγών, ενώ για το 2018 εκτιμάται ότι οι συνολικές ποσότητες που θα απορροφηθούν θα φτάσουν τους 100 τόνους.

H παγκόσμια αγορά ροφημάτων από αμύγδαλο αναμένεται να ξεπεράσει το 2018 τα 16 δισ. δολάρια

«Οι διατροφικές ανάγκες των καταναλωτών αλλάζουν καθημερινά και υπάρχει ζήτηση για εναλλακτικά προϊόντα. Τα συγκεκριμένα ροφήματα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα λιπαρών, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ασβέστιο και βιταμίνες (Β2, Β12, Ε) και είναι κατάλληλα για χορτοφάγους και για όσους δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα», τονίζουν από την εταιρεία στην «ΥΧ», εξηγώντας του λόγους που ο Όμιλος Σαράντη αποφάσισε να επενδύσει στη συγκεκριμένη αγορά και υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για τα πρώτα και μοναδικά προϊόντα του είδους που παράγονται αποκλειστικά από ελληνικούς ξηρούς καρπούς. Μάλιστα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για παρόμοιες «εκπλήξεις» στο άμεσο μέλλον, τονίζοντας ότι η βιομηχανία θα συνεχίσει «να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων που θα αξιοποιούν ελληνικές πρώτες ύλες».

Υπερδιπλασιασμός μέσα σε οκτώ χρόνια

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Innova Market Insights, η παγκόσμια αγορά φυτικών ροφημάτων αναμένεται το 2018 να ανέλθει στα 16,3 δισ. δολάρια, ποσό υπερδιπλάσιο από τα 7,4 δισ. δολάρια στα οποία είχε διαμορφωθεί το 2010. Οι αναλυτές της συγκεκριμένης εταιρείας ερευνών θεωρούν ότι λοκομοτίβα της συγκεκριμένης αγοράς αποτελεί το «γάλα αμυγδάλου», ο τζίρος του οποίου σε παγκόσμιο επίπεδο έφτασε το 1 δισ. δολάρια το 2016.

Tην ίδια στιγμή, το διαδικτυακό Digital Journal, επικαλούμενο σχετική έρευνα, προβλέπει ότι η αγορά ροφημάτων από «γάλα αμυγδάλου» αναμένεται να αναρριχηθεί στα 2,68 δισ. δολάρια σε ορίζοντα πενταετίας (δηλαδή, μέχρι το 2022), εντοπίζοντας τα μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης στην περιοχή της Ασίας.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress