GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και ΚΕΑ επιχειρούν υπέρ των αγροτών

«Τι εκπροσωπεί η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ;» διερωτάται η εταιρεία και θέτει μια σειρά από ερωτήματα

GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και ΚΕΑ επιχειρούν υπέρ των αγροτών
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Εμπεριστατωμένες απαντήσεις σε αόριστα ερωτήματα, που τέθηκαν από «αγροτικούς φορείς» οι οποίοι, όπως αποδεικνύεται, το μόνο που επιθυμούν είναι να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις, δίνει –σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ»– η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Όπως πληροφορούμαστε, μετά τη δημοσίευση ανακοινώσεων που αποδέκτη είχαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο αρμόδιος Οργανισμός Πληρωμών του ΥΠΑΑΤ απευθύνθηκε στη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ προκειμένου να απαντήσει επισήμως στα ερωτήματα τα οποία τίθενται.

Τι εκπροσωπεί η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ;

Το πρώτο βασικό ερώτημα που τίθεται «επί της τυπικής ισχύος της “καταγγελίας”» είναι ποιους εκπροσωπεί η «ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ», η οποία, όπως τονίζει, αυτo-προβάλλεται ως ένας συνδικαλιστικός φορέας που στόχο έχει την προστασία των μελών της (πόσα και ποια είναι αυτά άραγε;). «Είναι μια κερδοσκοπική εταιρεία που την ενδιαφέρει ο υγιής ανταγωνισμός ή, όπως ο νόμος ορίζει, ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα; Η προσωρινή της “ηγεσία” τι είδους εξουσιοδότηση έχει, ώστε η δράση της να εξαντλείται αποκλειστικά σε καταγγελίες που αφορούν το ΟΣΔΕ και τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ;», αναρωτιέται στην απάντησή της προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Επιπλέον, εκτός των υποτιθέμενων καταγγελιών, είναι πολύ λογικό να αναρωτηθεί κάποιος ποιες είναι οι προτάσεις, άραγε, της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ για τα πραγματικά «προβλήματα του χώρου», εκτός της αναπαραγωγής των ίδιων ξεπερασμένων απόψεων και παλαιολιθικών καταστάσεων; «Τι συνέβη άραγε και από μέλη, μέτοχοι και ένθερμοι συνοδοιπόροι του οράματος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ μέχρι χτες, βρίσκονται σήμερα να την κατηγορούν για ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς;».

Οι αναφορές στην «ΥΧ»

Σαφείς απαντήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες μας, δίνονται και στο ζήτημα της «ΥΧ». Σχετικά και με αυτό, η GAIA τόνισε στην απάντηση της ότι: «Θεμελιώδης αρχή της ελεύθερης οικονομίας είναι η απρόσκοπτη διαφήμιση και η προβολή μιας εταιρείας και των υπηρεσιών που παρέχει σε οποιοδήποτε μέσο μαζικής ενημέρωσης αυτή επιλέξει σύμφωνα με τους στρατηγικούς της όρους προβολής και διαφήμισης. Η Ύπαιθρος Χώρα είναι μια κατεξοχήν έγκριτη αγροτική εφημερίδα που προβάλλει ιδιαίτερα το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και την τεχνολογία. Μήπως η “ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ” αγωνιά και για τον υγιή ανταγωνισμό στον χώρο του αγροτικού τύπου; Μήπως, για να απαντηθεί το τι είναι τελικά αυτή η “ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ”, είναι ένα όχημα εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων και επιβολής μιας ξεπερασμένης πραγματικότητας;».

Ειδικές αναφορές σε επιμέρους ζητήματα

Εκτός από τα γενικά θέματα τα οποία θίχτηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στην απάντησή της αναφέρθηκε και επί συγκεκριμένων θεμάτων, όπως:

Αποστολή γραπτών μηνυμάτων

Τα σύντομα ηλεκτρονικά γραπτά μηνύματα στάλθηκαν σε μόλις 14 νομούς της χώρας. Δεύτερον, η αποστολή έγινε από τους συνεργαζόμενους συνεταιρισμούς και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών (ΚΕΑ), που λειτουργούν υπό τη δομή της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ από το 2014. Τρίτον, με τη συνεταιριστική τους μορφή, λειτουργούσαν και εξυπηρετούσαν τους παραγωγούς-μέλη τους, αρκετά χρόνια πριν τη δημιουργία της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Σε αυτό το πλαίσιο, διαθέτουν και δύνανται να διαχειριστούν ένα ευρύ τοπικό πελατολόγιο που ξεπερνά αυτό της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Είναι προφανές ότι το να ανατρέχει κάποιος στο πελατολόγιο που τηρεί, είναι μια αυτονόητη στρατηγική τοποθέτησης σε μια ανταγωνιστική αγορά σε όλους τους χώρους.

GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και ΚΕΑ επιχειρούν υπέρ των αγροτών

Η δομή ΚΕΑ και GAIA

Στη συνέχεια της απάντησης, αποσαφηνίστηκε ο τρόπος λειτουργείας των GAIA/ΚΕΑ, που έχουν ως στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη του αγρότη, την αύξηση της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς όφελος των παραγωγών κ.ά. Ειδικότερα, αυτός συνοψίζεται στα εξής:

1) Οι στρατηγικές διεκδίκησης της αγοράς, μπορεί να σχεδιάζονται κεντρικά από τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ωστόσο εκτελούνται τοπικά με ευθύνη του κάθε ΚΕΑ. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η αυτονόητη βούληση των ΚΕΑ να βοηθήσουν τους παραγωγούς των περιοχών που δραστηριοποιούνται να αποκτήσουν πρόσβαση σε επιδοματικούς πόρους που δικαιούνται. Όταν κάποια μέτρα του ΠΑΑ ανοίγουν (όπως το Μέτρο 11), τα ΚΕΑ οφείλουν με ένταση να βοηθήσουν την ίδια την Πολιτεία να επιτύχει την μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση πόρων επ’ ωφελεία των παραγωγών.

2) Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε κάποια εκτίμηση υπολογισμού των πιθανών επιδοτήσεων με βάση αποκλειστικά το πελατολόγιο των ΚΕΑ. Προφανώς, άλλα ΚΕΑ έστειλαν το εκτιμώμενο ποσό επιδότησης όπως υπολογίστηκε, άλλα το στρογγυλοποίησαν ενώ άλλα δεν το συμπεριέλαβαν καθόλου ή δεν το υπολόγισαν καν. Κανένα στοιχείο των τελικών οριστικών αιτήσεων των παραγωγών μετά τους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, καθώς τα δεδομένα αυτά βρίσκονται στη βάση του Οργανισμού και ούτε τα ΚΕΑ ούτε η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ούτε κάποιος άλλος έχουν πρόσβαση σε αυτή.

3) Λόγω της δραστηριοποίησης για πολλά χρόνια και σε πολλά αντικείμενα (ΟΣΔΕ, εφόδια κ.λπ.), είναι εξαιρετικά πιθανό το γενικό πελατολόγιο να μην ταυτίζεται με αυτό του ΟΣΔΕ της τελευταίας χρονιάς. Το να θεωρεί ένας φορέας αποκλειστικό πελάτη όποιον παραγωγό υπέβαλε αίτηση ΟΣΔΕ το προηγούμενο έτος σε αυτόν, ή γιατί είναι μέλος του, ξεπερνά τα όρια του παραλογισμού.

Τέλος, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ξεκαθαρίζει πως προχωρά με συνεταιρισμούς που δεν θα είναι απλοί διαχειριστές αιτήσεων υποβοήθησης αγροτών για τη λήψη επιδοτήσεων (με ή χωρίς υποκαταστήματά τους σε άλλες περιφερειακές ενότητες, κατά παράβαση βασικών συνεταιριστικών αρχών). Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ είναι αποφασισμένη να συμβάλλει τα μέγιστα ώστε να διερευνηθούν πρακτικές και ενέργειες παράνομου πλουτισμού και διακίνησης μαύρου χρήματος και προς αυτή την κατεύθυνση προχωρούν τάχιστα όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Διαβεβαιώνει επίσης τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι έχει κάνει όλες τις νόμιμες ενέργειες γνωστοποίησης της τήρησης αρχείου δεδομένων στην Αρχή Προσωπικών Δεδομένων και όλες οι ενημερώσεις είναι αυστηρά προσωπικές.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress