Η ΕΕ πρέπει να συνοδεύσει τις φιλοδοξίες της για το κλίμα με τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους, διαφορετικά κινδυνεύει να απολέσει τους στόχους της, δήλωσε ο Jean Pisani-Ferry, ανώτερος σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης, σε συνέντευξή του στη EURACTIV France.

Τον Μάιο, ο Pisany-Ferry ηγήθηκε μιας έκθεσης σχετικά με τον «οικονομικό αντίκτυπο της δράσης για το κλίμα» για λογαριασμό της France Stratégie, της εσωτερικής δεξαμενής σκέψης της κυβέρνησης που συνδέεται με το γραφείο της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν. Η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει λεπτομερώς το κόστος της εκπλήρωσης των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Αυτό έγινε «μετρώντας τα συγκεκριμένα κόστη για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα, όπως η αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης, η μόνωση κτηρίων ή η αντικατάσταση οχημάτων που κινούνται με κινητήρα εσωτερικής καύσης», δήλωσε ο Pisani-Ferry.

Προς το παρόν, «αυτό που χρειαζόμαστε πάνω από όλα είναι η συνοχή μεταξύ της φιλοδοξίας της ΕΕ για το κλίμα και των δημοσιονομικών της μέσων», τόνισε. «Παρακαλούμε να δοθούν στην ΕΕ οι οικονομικοί πόροι για να ανταποκριθεί στις ευθύνες που αναλαμβάνει».