Γενικεύονται οι αποστάσεις… ασφαλείας για τις πληρωμές

Υπάρχουν δύο γεγονότα που χαρακτηρίζουν την εποχή που διανύουμε.

Το πρώτο αφορά την προετοιμασία της χώρας για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, που υποτίθεται ότι εφαρμόζουμε από την αρχή του έτους.

Ως γνωστόν, και σε αντίθεση με ό,τι έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ο Έλληνας παραγωγός δεν γνωρίζει ακόμα τις επιλογές και τις υποχρεώσεις του.

Τελικά, η αγωνία του αυτή απαντήθηκε από τον υπουργό ΑΑΤ πριν από λίγες μέρες στην Κομοτηνή, ο οποίος δήλωσε ότι «από τον επόμενο χρόνο θα προχωρήσουμε κανονικά στην εφαρμογή. Αυτόν τον πρώτο χρόνο θα δοθούν οι γενικές κατευθύνσεις, αλλά θα υπάρχει ευελιξία και προσαρμοστικότητα».

Μια επιλογή, βέβαια, που προβλέπεται στη νέα ΚΑΠ και δίνεται ως μεταβατικό στάδιο σε όσους δυσκολεύονται να προσαρμοστούν.

Μάλιστα, όπως γράφει και η σημερινή «ΥΧ», στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών μαζί με άλλους οκτώ συναδέλφους του θα ζητήσουν να μεταφερθούν πόροι από άλλα μέτρα του Α’ Πυλώνα υπέρ των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων. Ποια είναι τα άλλα κράτη-μέλη που προσυπογράφουν το αίτημα; Οι άλλες χώρες της Βαλκανικής, η Κύπρος, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης…

Ένα δεύτερο ζήτημα που χαρακτηρίζει την περίοδο αυτή είναι μια πρώτη διαφαινόμενη ρωγμή στη σχέση της ΕΘΕΑΣ με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η συμπαγής ομιλική σχέση, που έβαζε πλάτη για την ανάδειξη της «τεράστιας επιτυχίας» της διαδικασίας πληρωμής των άμεσων ενισχύσεων, των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων κ.λπ. με την εταιρεία του Αγρινίου στο επίκεντρο, εμφανίζει κάποιους τριγμούς. Έτσι, από το να φτάσουν να στείλουν τον γενικό τους διευθυντή να καταθέσει στο Δικαστήριο υπέρ του γνωστού αγροτοεκδότη, που είναι μέλος της παρέας, και κατά των υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ, περάσαμε στη δήλωση του προέδρου της, με την οποία καλεί τον Οργανισμό να «διορθώσει τα σφάλματα των πληρωμών», «τα διοικητικά λάθη», «να θεραπεύσει τις αστοχίες στους κτηνοτρόφους» κ.λπ.

Βλέπετε, η κατακραυγή για τα λάθη της πληρωμής είναι τέτοια που τους ανάγκασε ακόμη και να μη δημοσιοποιήσουν τη συνολική εικόνα της, ενώ και ο φόβος για το τι έρχεται είναι μεγάλος! Γι’ αυτό και κάποιοι άρχισαν, πλέον, να κρατούν αποστάσεις… ασφαλείας.