Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Ένας αιώνας πρωτοπορίας, με ηγετική παρουσία στον γεωργικό τομέα

Εκατό χρόνια από την ίδρυσή του συμπληρώνει φέτος το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το ιστορικό πανεπιστημιακό ίδρυμα (ιδρύθηκε το 1920 ως Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών), το τρίτο αρχαιότερο της χώρας, πραγματοποίησε εκδήλωση την Παρασκευή 21/2, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, για να παρουσιαστεί το όραμα του πανεπιστημίου για το παρόν και το μέλλον.

Ο πρύτανης του ΓΠΑ, Σπυρίδων Κίντζιος, παρουσίασε την ιστορία, τους στόχους και το όραμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και μια σειρά εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 χρόνων από την ίδρυσή του. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις σχετικά με το ακαδημαϊκό και κοινωνικό έργο του πανεπιστημίου, από τους αντιπρυτάνεις και διακεκριμένους καθηγητές του πανεπιστημίου.

Σημαίνον και διαχρονικό το αποτύπωμα του ΓΠΑ

Κατά την παρουσίαση της πλούσιας ιστορίας του, ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπ. Κίντζιος, στάθηκε, μεταξύ άλλων, στην άρρηκτη σύνδεση του πανεπιστημίου με τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας της χώρας και στη συμβολή του ιδρύματος στον αστικό μετασχηματισμό της. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η ίδρυση του πανεπιστημίου αποτελεί ένα εγγενές συστατικό παλιγγενεσίας και εθνικής προσπάθειας και όχι απλώς το γεγονός της σύστασης ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος», αναφερόμενος στην περίοδο κατά την οποία ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Ελευθέριος Βενιζέλος, εκλήθη να αντιμετωπίσει την πρόκληση του διπλασιασμού του πληθυσμού εξαιτίας της έλευσης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στη χώρα.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν ορισμένες πληροφορίες για το πανεπιστήμιο, το οποίο σήμερα διαθέτει έξι σχολές και δεκατρία τμήματα, ενώ μετά το 2018 επεκτάθηκε εκτός Αττικής, αποτελώντας πρακτικά, όπως είπε ο κ. Κίντζιος, «το πανεπιστήμιο και της Στερεάς Ελλάδος». Το ΓΠΑ έως το 2023 θα έχει ξεπεράσει τους 12.000 φοιτητές, με σχεδόν 500 μεταπτυχιακούς και 354 υποψήφιους διδάκτορες. Επιπλέον, 775 ερευνητές απασχολούνται σε προγράμματα του ΓΠΑ.

Σταχυολογώντας τους στόχους του πανεπιστημίου, ο κ. Κίντζιος ανέφερε ότι αυτοί είναι η διατήρηση του ηγετικού του ρόλου στα επιστημονικά πεδία που θεραπεύει, η ανάδειξη καινοτομίας και ερευνητικού έργου, η σύνδεση αυτών με τους παραγωγικούς τομείς και η εξωστρέφεια και διεθνοποίηση του ιδρύματος.

Αναγόρευση του νομπελίστα Χ. Πισσαρίδη σε επίτιμο διδάκτορα

Αναφορά έγινε σε μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο, με αποκορύφωμα την αναγόρευση του Ελληνοκύπριου οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη, κατόχου βραβείου Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, σε επίτιμο διδάκτορα.

Μεταξύ των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί, ξεχωρίζει το συνέδριο για την πορεία της ελληνικής γεωργίας από το 1920 μέχρι σήμερα και η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί για το Σχέδιο Μάρσαλ (3-4 Απριλίου 2020), καθώς και η έκθεση στο πλαίσιο της εβδομάδας ευρωπαϊκής καινοτομίας (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2020) σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη.

Προκλήσεις για το ΓΠΑ και την ελληνική γεωργία

Σε ερώτηση της «ΥΧ» για το ποια μπορεί να είναι σήμερα η συμβολή του ΓΠΑ ως γνωμοδοτικού συμβούλου του κράτους, σε μια κρίσιμη ιστορική καμπή για την ελληνική και ευρωπαϊκή γεωργία, ο πρύτανης του ΓΠΑ δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο παρακολουθεί τις εξελίξεις στον ελληνικό πρωτογενή τομέα, έχει την άποψη και τη γνώση ώστε να συμβάλει στην επιμόρφωση του Έλληνα παραγωγού και στη συμβουλευτική καθοδήγησή του, μέσω και των σύγχρονων «πράσινων» τεχνολογιών, ενώ μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας στοχευμένης στρατηγικής για το παρόν και μέλλον της ελληνικής γεωργίας.