Γεροβασίλη: Κλείνει ο φαύλος κύκλος της αβεβαιότητας

Ολγα Γεροβασίλη: Πιθανό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση

«Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα για την Ελλάδα», αναφέρει, σε δήλωσή της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, στον απόηχο της συμφωνίας του χθεσινού Eurogroup, και σημειώνει ότι «ο φαύλος κύκλος της αβεβαιότητας και της ύφεσης κλείνει και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εξόδου της χώρας στις αγορές».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι η χώρα μπαίνει σε φάση οικονομικής σταθερότητας, τονώνεται η επενδυτική εμπιστοσύνη και η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς.

Επισημαίνει, δε, ότι η κυβέρνηση έχει, ήδη, αποδείξει ότι πρωταρχικό μέλημά της ήταν και είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών στους Έλληνες πολίτες, για να τονίσει πως «η εποχή που επιβαρύνονταν οι πολλοί για να απολαμβάνουν οι λίγοι έχει παρέλθει οριστικά».

«Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο χθεσινό Eurogroup και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα. Από αυτά, 3,5 δισ. ευρώ θα αποδοθούν το επόμενο διάστημα στην πραγματική οικονομία, παρέχοντας πολύτιμη ρευστότητα», σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος και συμπληρώνει ότι «η συμφωνία δεν αφορά μόνο την αξιολόγηση και τα διαρθρωτικά μέτρα αλλά και το χρέος». Συγκεκριμένα, τονίζει ότι «για πρώτη φορά καταγράφεται ένας σαφής και δεσμευτικός οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους, με συγκεκριμένους στόχους και δέσμες παρεμβάσεων, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο». «Και μάλιστα νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού», προσθέτει.

Επίσης, η κ. Γεροβασίλη υπογραμμίζει ότι «εξασφαλίστηκε για μακρύ χρονικό διάστημα η χρηματοδότηση της οικονομίας, με πολύ ευνοϊκούς όρους, διαψεύδοντας όσους επένδυσαν στην αποτυχία της χώρας, για μικροπολιτικό όφελος», επισημαίνοντας ότι «ο φαύλος κύκλος της αβεβαιότητας και της ύφεσης κλείνει και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εξόδου της χώρας στις αγορές» και ότι «η χώρα μπαίνει σε φάση οικονομικής σταθερότητας, τονώνεται η επενδυτική εμπιστοσύνη και η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς».

Όπως αναφέρει, «η κυβέρνηση, ήδη, έχει κάνει τα επόμενα βήματα για την αναπτυξιακή προοπτική και αξιοποιεί αποτελεσματικά όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία». Παράλληλα, σημειώνει πως «η ανάπτυξη, όμως, δεν έχει νόημα χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή» και πως «έχουμε, ήδη, αποδείξει ότι πρωταρχικό μας μέλημα ήταν και είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών στους Έλληνες πολίτες».

«Το ίδιο προοδευτικό κοινωνικό πρόσημο ισχύει και για την επόμενη ημέρα, της οικονομικής ανάκαμψης», υποστηρίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσθέτει: «Η εποχή που επιβαρύνονταν οι πολλοί για να απολαμβάνουν οι λίγοι έχει παρέλθει οριστικά».

Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. κ. Γιώργου Κουμουτσάκου για τις αποφάσεις του Eurogroup

«Η πληγή της αναξιοπιστίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι βαθειά, κόστισε και κοστίζει ακριβά»

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, για τις αποφάσεις του Eurogroup, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα τεχνητής ευφορίας, παρά τον τυφώνα φόρων, παρά την υποθήκευση για 99 χρόνια της κρατικής περιουσίας, η χώρα παραμένει χωρίς προοπτική ανάταξης.

Στο Eurogroup επιβεβαιώθηκε ότι οι Έλληνες πληρώνουμε τώρα, ακριβά και άμεσα, μια θολή και αβέβαιη υπόσχεση για το μέλλον.

Η Κυβέρνηση τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα.

Με δική της ευθύνη, έξοδος της χώρας από την κρίση δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Πολύ έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει, πολύ ειλικρινά. Αξιολογώντας την πορεία της διαπραγμάτευσης, είχαμε πει στην Κυβέρνηση: “Προσέχετε. Έτσι, όπως πάτε, με αυτές τις καθυστερήσεις, κινδυνεύετε – είναι σχεδόν βέβαιο – ότι θα οδηγήσετε τη χώρα σε έναν εγκλωβισμό, σε ένα πολύ δύσκολο δίλημμα: είτε σε μια ταπεινωτική συνθηκολόγηση, είτε σε μια καταστροφική ρήξη με την Ευρώπη”.

Τελικά, αυτό το οποίο συνέβη είναι μια ταπεινωτική συνθηκολόγηση, η οποία επιβεβαιώθηκε με τα όσα ψηφίστηκαν, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στη Βουλή, αλλά και τα όσα συμφωνήθηκαν χθες στο Eurogroup.

Πιο συγκεκριμένα, τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα:

Πρώτον, δεν υπάρχει πλήρης και οριστική ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παραμένουν ακόμα εκκρεμότητες και προαπαιτούμενα, που – όπως ρητά αναφέρεται στην απόφαση του Eurogroup – αφορούν στα κόκκινα δάνεια, στο συνταξιοδοτικό, στις ιδιωτικοποιήσεις.

Δεύτερον, η δόση των 7,5 δις ευρώ που συμφωνήθηκε να καταβληθεί στη χώρα μας τον Ιούνιο είναι η μισή σε σχέση με ό,τι είχε προγραμματιστεί.

Τρίτον, η Κυβέρνηση δεν έφερε λύση για το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Πήρε μόνον αόριστη και αβέβαιη υπόσχεση.

Τα μέτρα ψηφίστηκαν από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επιβλήθηκαν στους Έλληνες και θα πληρωθούν από τους Έλληνες, χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα για βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους.

Η πληγή της αναξιοπιστίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι βαθειά.

Δεν έχει επουλωθεί.

Δεν έχει κλείσει.

Κόστισε και κοστίζει ακριβά».