Αυτό το άρθρο είναι 47 μηνών

Γιάννης Βογιατζής, πρόεδρος ΣΕΟ: «Θέλουμε περισσότερα και πιο ικανοποιημένα μέλη»

25/06/2021
7' διάβασμα
giannis-vogiatzis-proedros-seo-theloume-perissotera-kai-pio-ikanopoiimena-meli-234838

Τα σχέδιά του για την ανάπτυξη του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) εξηγεί στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΥΧ» ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιάννης Βογιατζής. Όπως εξηγεί, μεταξύ άλλων, η αύξηση των μελών, η αλλαγή του καταστατικού και η προώθηση του ελληνικού κρασιού σε πολλά επίπεδα θα είναι οι προτεραιότητες της νέας διοίκησης.

Συνέντευξη στην Τάνια Γεωργιοπούλου

Κύριε Βογιατζή, ποιες προτεραιότητες θέτετε ως πρόεδρος του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΟ;

Στο συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσίασα μία πρώτη προσέγγιση των προτεραιοτήτων και ενός προγράμματος δράσης, το οποίο εγκρίθηκε από το ΔΣ. Άμεσα, στο επόμενο που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούλιο, θα παρουσιάσω έναν πολύ αναλυτικό προγραμματισμό για όλα τα επιμέρους θέματα. Είναι γεγονός ότι έχουμε παραλάβει έναν ισχυρό ΣΕΟ, ο οποίος, υπό την προεδρία του Γιώργου Σκούρα, διεκδίκησε σθεναρά και πέτυχε πολλά σε κλαδικό επίπεδο.

Ποια θα λέγατε ότι είναι η πρώτη προτεραιότητά σας;

Η ισχυροποίηση του ΣΕΟ και η αλλαγή του καταστατικού στην κατεύθυνση της αύξησης της αντιπροσωπευτικότητας του συμβουλίου. Σήμερα, περίπου 100 οινοποιεία αποτελούν μέλη του Συνδέσμου. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 10% των υπαρχόντων, μπορούμε επομένως να αποκτήσουμε μεγαλύτερη μαζικότητα.

Για να γίνει αυτό, θα καταρτίσουμε ένα σχέδιο που θα αφορά τη σχέση μας με τα μέλη: Πρέπει να εξηγηθούν τα οφέλη από τη συμμετοχή στον Σύνδεσμο και να δούμε εκ νέου τι θέλει και τι χρειάζεται ο κλάδος. Ο στόχος πρέπει να είναι όχι μόνο η αύξηση των μελών, αλλά και η ικανοποίησή τους από τη λειτουργία του ΣΕΟ και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Δεν έχει νόημα να λέμε γενικώς «πρέπει να είμαστε οργανωμένοι και να έχουμε έναν δυνατό Σύνδεσμο», αλλά να ξέρουν τα μέλη μας τι μπορούμε να προσφέρουμε.

Τι θέλετε να επιτύχετε με αυτή την αλλαγή;

Το καταστατικό μας πρέπει να αποτυπώνει τη λειτουργία που τα μέλη του Συνδέσμου θέλουν, ώστε να υλοποιούνται οι στόχοι του. Θεωρώ ότι ο ΣΕΟ έχει ένα «πρωτοποριακό» καταστατικό για την εποχή που φτιάχτηκε. Τότε, επειδή βλέπαμε ότι αυξάνονται και μεγαλώνουν τα οινοποιεία της περιφέρειας, προβλέψαμε να εκπροσωπούνται στο συμβούλιο οι περιφερειακές οργανώσεις με ξεχωριστά μέλη και η Κεντρική Οργάνωση. Όμως, τώρα ο αριθμός των οινοποιείων έχει αυξηθεί πολύ, είμαστε πλέον πάνω από 1.000 και έχουμε περισσότερα μικρά. Οπότε, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να δούμε αν πρέπει να γίνουν αλλαγές, ώστε να είναι καλύτερη και πιο άρτια η εκπροσώπηση.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για την προώθηση των ελληνικών κρασιών;

Πρέπει να ασχοληθούμε με τους δύο πυλώνες της ελληνικής οινοποιίας: την αύξηση των μεριδίων στην αγορά, από τη μια, και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με βιώσιμο τρόπο, από την άλλη.

Πρέπει να υπάρξει επικαιροποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για την προώθηση του ελληνικού κρασιού. Τα οινοποιεία έχουν έναν πολύ μεγάλο δυναμισμό στις αγορές και μπορούν να κάνουν κοινές ενέργειες. Χρειάζεται, όμως, παράλληλα, και μια κλαδική πολιτική που να υποστηρίζει αυτές τις ενέργειες. Όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, έχει μεγάλη σημασία να παρακολουθούμε και να συμμετέχουμε οργανωμένα σε όσα συμβαίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έχετε μιλήσει πολλές φορές και για αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε θεσμικό επίπεδο για να προχωρήσει ο κλάδος…

Εντός συνόρων έχουμε ένα θέμα θεσμών και νομοθεσίας: Θέλουμε να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία στην Ελλάδα και να ακολουθήσει τα βήματα που χρειάζονται, ώστε να συμμετέχουμε στο παγκόσμιο οινικό γίγνεσθαι. Για παράδειγμα, ακόμα έχουμε τις παλιές ταινίες του ελέγχου, προβλήματα με τα βιδωτά πώματα, υπάρχουν πολλές αγκυλώσεις… Θεσμικά, θα θέσουμε και πάλι το θέμα του Οργανισμού Οίνου και της θεσμικής θωράκισης του κλάδου. Η Διεπαγγελματική πρέπει να αναγνωρίζεται ως θεσμικός φορέας από την πολιτεία. 

Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός του ΣΕΟ για όλα αυτά τα θέματα; 

Επικαιροποίηση σχεδίου μάρκετινγκ, σχέδιο για τον οινοτουρισμό, σχέδιο για την αμπελουργία, σχέδιο για την καινοτομία και το μέλλον: Είναι όλα έτοιμα και θέλουμε να μπουν μπροστά. Αν γινόταν αίφνης κάποιος να συνειδητοποιούσε ότι για όλα αυτά δεν θέλουμε πολλά χρήματα, θα πετυχαίναμε αυτό που θέλουμε, έναν ολικό σχεδιασμό. 

Ποιο είναι το πρόβλημα; Η συνεργασία με το υπουργείο;

Ναι, η συνεργασία με τον δημόσιο φορέα. Ο κλάδος θα βάλει χρήματα, αλλά χρειάζεται μια μικρή υποστήριξη. Κατά την άποψή μας, «φεύγουν» πολλά χρήματα αλλού χωρίς να αποδίδουν. Θα το παλέψουμε, όμως, γιατί ξέρουμε τι θέλουμε. 

Ενεργοποίηση των νέων, αξιοποίηση των παλιών

Από πού θα ξεκινήσει η διαδικασία «ανοίγματος» του Συνδέσμου;

Σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε από ένα φόρουμ των νέων, γιατί υπάρχουν πολλοί νέοι οινοποιοί που διψούν να προσφέρουν για να ασχοληθούν με τα κοινά και με πράγματα που θέλουν οι ίδιοι. Από την άλλη, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αριστίνδην συμβούλιο, όπου θα συμμετέχουν οι παλιοί πρόεδροι και κάποιοι άλλοι άνθρωποι που μπορούν να βοηθούν με τη γνώμη τους και να υποστηρίζουν κάποια από τα έργα μας. Γιατί και οι παλιοί μπορούν να προσφέρουν, δεν πιστεύω ότι είναι καλό να πηγαίνουν στην άκρη.

Ο ΣΕΟ έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει όσα σχεδιάζετε, όμως, με την υπάρχουσα δομή; 

Για να γίνουν αυτά, χρειάζεται οργάνωση. Άλλο να τα λέμε και άλλο να τα κάνουμε. Πρέπει να εμπλουτίσουμε την οργάνωση με προσωπικό. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, αν βασιζόμαστε μόνο στο περίσσευμα χρόνου και διάθεσης των μελών που εκλέγονται. Βασικό κομμάτι που, επίσης, θα δούμε είναι η επικοινωνία. Επικοινωνία προς τα μέλη, αλλά και προς το κοινό και προς τον δημόσιο χώρο. Πρέπει το ελληνικό κρασί, μέσω του ΣΕΟ, να απολαμβάνει μια οργανωμένη επικοινωνία με όλα τα σύγχρονα μέσα. Πιστεύω ότι όλα αυτά ανεβάζουν το ελληνικό κρασί και είναι προς όφελος όλων μας.

 

 

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: