Γιάννης Θεοχαρίδης: Ένας «έξυπνος» αγρότης που συνδυάζει την εμπειρία με τη γνώση στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις του

Από υπεύθυνος παραγωγής σε εργοστάσιο βαφής υφασμάτων βρέθηκε σε μία ημέρα στα ιδιόκτητα οικογενειακά κτήματα, των οποίων την παραγωγή αύξησε και εξέλιξε, χρησιμοποιώντας ορθές γεωργικές πρακτικές σε όλες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις του.
Ο λόγος για τον κ. Γιάννη Θεοχαρίδη από τη Μεσιά του Νομού Κιλκίς. Είναι από τους πρωτοπόρους στη χρήση των drones στην περιοχή του και γενικότερα στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών στην γεωργία.
Αύξηση στρεμμάτων μέσω συμβολαιακής
Ο κ. Θεοχαρίδης, αφού έκλεισε το εργοστάσιο στο οποίο εργαζόταν, δεν έμεινε ούτε στιγμή άνεργος. Αμέσως έπιασε δουλειά στα ιδιόκτητα κτήματα όπου καλλιεργούσαν βαμβάκια, σιτάρια και καλαμπόκια.
Μέσα σε λίγα χρόνια, κατάφερε τα 30 στρέμματα όχι απλώς να τα πολλαπλασιάσει, αλλά να τα φτάσει στα 750. Επιπλέον, ο Κιλκισιώτης παραγωγός μαζί με τη σύζυγό του, επίσης αγρότισσα, εδώ και περίπου δέκα χρόνια σύναψε συμβολαιακή γεωργία με την εταιρεία Μπάρμπα Στάθης και ήταν από τους πρώτους που υπέγραψε σύμβαση στην περιοχή του. Ξεκίνησε με τον αρακά, πέρασε στο φασόλι και, στη συνέχεια, επεκτάθηκε στο σπανάκι.
Η συμβολαιακή, μάλιστα, όπως λέει τον βοήθησε κάθε χρόνο να αυξάνει τα στρέμματά του. «Ξεκίνησα την πρώτη χρονιά με 35 στρέμματα, την επόμενη με 50 στρέμματα και σήμερα έχω φτάσει να καλλιεργώ πάνω από 750 στρέμματα σπανάκι, αρακά και φασόλια χάντρες. Τα 250 στρέμματα τα κάνω αμειψισπορά με καλαμπόκια την ίδια χρονιά», εξηγεί ο κ. Θεοχαρίδης και προσθέτει: «Η συμβολαιακή γεωργία με βοήθησε, επίσης, αρκετά στο να προχωρήσω σε καινοτομίες, αφού αφήνει μεγαλύτερο κέρδος από άλλες καλλιέργειες. Επίσης, ήταν σημαντική η στήριξη και οι συμβουλές που μου δόθηκαν και για αυτό συνεχίζω κάθε χρόνο με περισσότερα στρέμματα».
Με drones και GPS στα χωράφια του
Ο κ. Θεοχαρίδης εφαρμόζει ευφυείς αγροτικές λύσεις στη γεωργική πρακτική του, καθώς χρησιμοποιεί το drone, προκειμένου να ψεκάζει τα χωράφια του για λίπανση και φυτοπροστασία, αλλά και συστήματα ευφυούς γεωργίας στα αγροτικά μηχανήματά του.
Στο τρακτέρ του εγκατέστησε φέτος GPS, όπου χαρτογραφείται όλο το χωράφι, και αυτόματο λιπασματοδιανομέα ISO PASS. Όπως σημειώνει, με τον τρόπο αυτόν και τις έξυπνες πρακτικές που εφαρμόζει, έχει μόνο οφέλη. «Χωρίς τις νέες τεχνολογίες και τα σύγχρονα μηχανήματα, δεν μπορείς να δουλέψεις και δεν προχωράς ως παραγωγός, παραμένεις στα ίδια και σε χαμηλές αποδόσεις. Εγώ έχω καταφέρει να διαχειρίζομαι μόνος και χωρίς καμιά βοήθεια από εργάτες τα κτήματά μου και, φυσικά, να αυξήσω τις αποδόσεις μου, αφού εκεί που δεν μπορεί να μπει χέρι ή τρακτέρ, π.χ. λόγω καιρού ή πλημμυρισμένων από βροχή χωραφιών, μπαίνει το drone και κάνει τη δουλειά. Έχει μεγάλη διαφορά», υπογραμμίζει ο Κιλκισιώτης παραγωγός.
Η καλλιέργεια φασολιών χάντρες
Στη Μεσιά της ΠΕ Κιλκίς, περιοχή της καλλιέργειας του κ. Θεοχαρίδη, καθώς και στα γύρω χωριά, γίνεται σχετικά εκτεταμένη καλλιέργεια φασολιών χάντρες, με τα στρέμματα να ξεπερνούν τα 1.500. Τα έξοδα της καλλιέργειας ανέρχονται σε πάνω από 300 ευρώ το στρέμμα. Η συγκομιδή τους ξεκινά σε περίπου έναν μήνα, λόγω καιρού, και γίνεται μηχανικά. Οι τιμές φτάνουν στα 98 λεπτά στη β’ ποιότητα με 1 ευρώ στην α΄ ποιότητα. Το προϊόν προωθείται αποκλειστικά στις μονάδες κατάψυξης, καθώς είναι αρκετά ευαίσθητο και χαλάει γρήγορα, ενώ πολύ μικρές ποσότητες μπορεί να προωθηθούν στην Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης.
Σε ό,τι αφορά τις φετινές καιρικές συνθήκες, που οι σχεδόν καθημερινές βροχές επηρέασαν δραματικά τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές καλλιέργειες, ο κ. Θεοχαρίδης επισημαίνει: «Ξεκίνησε καλά για το φασόλι με χαμηλές θερμοκρασίες, όμως, φέτος ο Μάιος ήταν πολύ βροχερός, συνεπώς έχει προβλήματα με υγρασία και μύκητες. Ο καιρός μάς πήγε ανάποδα και για τον αρακά. Πολλή βροχή, μύκητες, υγρασία και η παραγωγή ήταν μείον. Αυτό είχε επίπτωση και στην ποιότητα και στην ποσότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ μαζεύαμε περίπου 800 κιλά, αυτήν τη χρονιά συγκομίσαμε 500-700 στην καλύτερη των περιπτώσεων. Για τις χάντρες, είμαι σταθερά στα 500-600 κιλά το στρέμμα», κατέληξε.
Η χρήση ευφυούς γεωργίας Πώς, όμως, κατέληξε στη χρήση της ευφυούς γεωργίας; Όπως λέει, η επιλογή του ήταν να αγοράσει ένα ψεκαστικό ή ένα μεγάλο συρόμενο. Αρκούσε μια επίδειξη ενός συναδέλφου του αγρότη με το drone στα βαμβακοχώραφά του. Είδε πόσο εύκολη έγινε η δική του εργασία και η δουλειά που έκανε στην αποφύλλωση σε σχέση με τα άλλα χωράφια, αφού πήρε μεγαλύτερη παραγωγή από όλους. Μέσα σε ενάμιση μήνα αγόρασε το δικό του. «Η αρχή ήταν δύσκολη και παρά τη βοήθεια που είχα από την εταιρεία από όπου το αγόρασα, σκεφτόμουν τα χρήματα που έδωσα και ότι πήγαν χαμένα. Στη συνέχεια, όμως, με τη δική μου εμπειρία και υπομονή το αποτέλεσμα με αντάμειψε. Και με τη χρήση του GPS είδα τις αποδόσεις μου να αυξάνονται γεωμετρικά σε σχέση με άλλα χωράφια και άλλους παραγωγούς της περιοχής. Είναι και ξεκούραση και οικονομία», λέει χαρακτηριστικά. |