Γιάννης Χίγκας: «Η εκμηχάνιση θα απελευθερώσει το δυναμικό της ελληνικής γεωργίας»

Μια νέα σειρά χαμηλών τρακτέρ μικρού μεγέθους, η οποία έρχεται να ανταποκριθεί στη στροφή προς τη δενδροκομία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ετοιμάζεται να παρουσιάσει μέσα στο επόμενο δίμηνο η Γ. Χίγκας ΑΒΕΕ. Ο επικεφαλής της ιστορικής επιχείρησης, Γιάννης Χίγκας, περιγράφει στην «ΥΧ» τα επόμενα βήματα της βορειοελλαδίτικης εταιρείας, αλλά και το πώς βίωσε ο κλάδος την υγειονομική κρίση.

Πώς έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο χρόνο, δεδομένης και της πανδημίας, η αγορά των γεωργικών μηχανημάτων;

Από μια άποψη ήμασταν τυχεροί, γιατί η πανδημία έτυχε να συμβεί σε μια στιγμή που, μετά από πολύ καιρό, οι πελάτες μας είχαν μόλις πάρει στα χέρια τους τις εγκρίσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης. Επίσης, είχαμε την τύχη να προλάβει να πραγματοποιηθεί η περσινή Agrotica και αυτές οι τέσσερις μέρες της έκθεσης στα τέλη του Ιανουαρίου ήταν καθοριστικές. Είχαμε αθρόα προσέλευση του κόσμου, που έσπασε όλα τα ρεκόρ, υπήρχε ευφορία και όλοι ήταν με ένα χαρτί στο χέρι, δηλαδή την έγκριση για την αγορά εξοπλισμού.

Όλα αυτά αποτυπώθηκαν και στις πωλήσεις των γεωργικών ελκυστήρων. Από τα 1.200 τρακτέρ του 2019, φτάσαμε πέρυσι τα 1.820. Και τα τρακτέρ από πίσω έχουν και παρελκόμενα, οπότε στον χώρο μας μπορούμε να πούμε ότι όλοι λίγο-πολύ είναι ευχαριστημένοι. Βέβαια έγιναν πωλήσεις, αποτυπώθηκαν στα χαρτιά, αλλά τα χρήματα δεν «γύρισαν»: Για να πληρωθούν τα Σχέδια Βελτίωσης, θα πρέπει να κλείσει ο κύκλος, δηλαδή να γίνει η παραλαβή και ο έλεγχος από την πολιτεία και να δοθεί η έγκριση, ώστε να πληρωθούν τα χρήματα. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα.

Πότε εκτιμάτε ότι θα γίνει;

Έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Αν λάβουμε υπόψη μας αυτά που λέει το υπουργείο, το περιμένουμε από μέρα σε μέρα. Λόγω της πανδημίας, οι γεωπόνοι των Διευθύνσεων Γεωργίας δεν μπορούν εύκολα να εκτελέσουν τις παραλαβές, να πάνε δηλαδή στους δικαιούχους και να ελέγξουν αν πραγματικά αυτά τα μηχανήματα αγοράστηκαν. Μετά συντάσσουν την έκθεση, αλλά και πάλι χρειάζεται χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Εσείς, όμως, έχετε επενδύσει χρήματα τα οποία υποθέτουμε σας λείπουν όλο αυτό το διάστημα, σωστά;

Πράγματι, έχουμε αγοράσει τα μηχανήματα και τα έχουμε παραδώσει. Όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας σε όλους μας και περιμένουμε… πώς και πώς αυτά τα χρήματα να πέσουν στην αγορά. Η διαδικασία των Σχεδίων είναι κάπου στη μέση και πρέπει να κλείσει ο πρώτος κύκλος, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Ποια μηχανήματα θα λέγατε ότι έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση;

Όλα. Η εκμηχάνιση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας είναι απαραίτητη. Ο σύγχρονος εξοπλισμός βοηθάει τους παραγωγούς να κατεβάσουν το κόστος παραγωγής και μόνο έτσι μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικοί σε σχέση με τους συναδέλφους τους στην Ευρώπη, μαζί βέβαια με την υιοθέτηση και των υπόλοιπων νέων τάσεων στο γενετικό υλικό, τα φυτοπροστατευτικά, τα λιπάσματα κ.λπ.

Υπάρχει πια η δυνατότητα να παράγονται περισσότερα και καλύτερα προϊόντα από λιγότερους ανθρώπους και με χαμηλότερο κόστος. Προς τα εκεί νομίζω ότι πάμε: Η ζήτηση για τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα θα μεγαλώνει και τα χωράφια θα καλλιεργούνται από λιγότερα άτομα. λόγω των δυνατοτήτων της τεχνολογίας.

Αν γινόταν φέτος η Agrotica ή η Zootechnia, τι θα παρουσιάζατε;

Είμαστε μια παλιά επιχείρηση, σχεδόν 70 ετών. Εγώ είμαι δεύτερη γενιά και ο γιος μου, που είναι γεωπόνος, έχει μπει στη δουλειά εδώ και χρόνια. Διαθέτουμε απ’ όλα τα μηχανήματα και κάθε φορά ό,τι καινούργιο υπάρχει από πλευράς τεχνολογίας στο εξωτερικό το φέρνουμε εδώ.

Μαζί με την αγορά του μηχανήματος, τι άλλο μπορεί να περιμένει ο αγρότης από την εταιρεία σας;

Η δουλειά μας δεν είναι μόνο να πουλάμε ένα μηχάνημα, αλλά και να το υποστηρίζουμε. Η τεχνική υποστήριξη, όπως και η υποστήριξη σε σέρβις και ανταλλακτικά, είναι βασική μας υποχρέωση. Αλλιώς, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί η νέα τεχνολογία. Για να το πετύχουμε αυτό δουλεύουμε σκληρά, εκπαιδευόμαστε και έχουμε συνεχή ενημέρωση. Ακόμα και τώρα, που είναι δύσκολα τα ταξίδια λόγω της πανδημίας, οι τεχνικοί μας ενημερώνονται διαρκώς.

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας σας;

Θεωρώ ότι έχουμε όλο το «πακέτο»: Η εταιρεία μας εκπροσωπεί κατασκευαστές που είναι πρώτης διαλογής και παρέχει μηχανήματα, τα οποία ποιοτικά ανοίγουν δρόμους. Πέρα από αυτό, όμως, προσφέρουμε και τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Είναι ευκαιρία για όποιον είναι στον χώρο να έρθει και να μάθει από εμάς.

Οι θεριζοαλωνιστικές Claas κάνουν τη διαφορά

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το επόμενο χρονικό διάστημα;

Πάντα προσπαθούμε να φέρνουμε μηχανήματα που ταιριάζουν στις ανάγκες της αγοράς, γι’ αυτό και προσπαθούμε να διαγνώσουμε ποιες είναι οι ανάγκες αυτές. Η αγορά είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται διαρκώς. Στο επόμενο δίμηνο, λοιπόν, θα κάνουμε την παρουσίαση μιας νέας σειράς τρακτέρ μικρού μεγέθους, χαμηλών και κατάλληλων για δενδρώδεις καλλιέργειες. Αυτό θα είναι μια πρόταση για τις νέες ανάγκες, καθώς τα τελευταία χρόνια αλλάζει το σκηνικό και αυξάνονται συνεχώς οι δενδροκαλλιέργειες στην Ελλάδα.

Υπάρχουν και άλλες νέες προτάσεις;

Είμαστε αντιπρόσωποι της γερμανικής Claas, η οποία τα τελευταία χρόνια προωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο τη νέα σειρά θεριζοαλωνιστικών μηχανών της. Πέρυσι φέραμε δειλά-δειλά μια τέτοια μηχανή στην Ελλάδα και φέτος αρκετές θα μπουν στην αγορά και θα κάνουν μεγάλη διαφορά. Πρόκειται για θεριζοαλωνιστικές που έχουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση σε σχέση με αυτές που κυκλοφορούσαν έως τώρα ανεξαρτήτως μάρκας, άρα αυτοί που θα τις έχουν θα μπορέσουν να κατεβάσουν κατά πολύ τα κόστη τους.