Γιατί εξαπλώθηκε η σφήκα της καστανιάς; Ανώφελοι οι ψεκασμοί, προειδοποιούν οι ειδικοί

Σε εξέλιξη το πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης

Σε εξέλιξη το πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς

Σε εξέλιξη είναι το πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς στην Αρκαδία, ένα πρόβλημα που ξεκίνησε το 2014 στην Άνω Μηλιά Πιερίας και για την αντιμετώπισή του συνεργάστηκαν το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και ο ΕΛΓΟ-«Δήμητρα».

Γιατί εξαπλώθηκε η σφήκα

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο εντεταλμένος ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», Δρ. Δημήτριος Αβτζής, αναφερόμενος στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αρκαδία και ένα μέρος της Λακωνίας: «Δυστυχώς, παρά την ενημέρωση που κάναμε ώστε να μην μεταφερθεί το πρόβλημα αλλού, φαίνεται ότι δεν εισακουστήκαμε, με αποτέλεσμα το 2016 να εμφανιστεί η σφήκα και στην Πελοπόννησο, με υλικό που έρχεται από την Ιταλία. Το 2017 αποφασίσαμε τη βιολογική καταπολέμησή της, αφού δεν ήταν δυνατόν να εξαλειφθεί με χημικά προϊόντα, ενώ παράλληλα είχαμε δεδομένα από την εφαρμογή της στη Γαλλία, τη Σλοβενία, την Κροατία, αλλά και άλλες χώρες». 

Διαβάστε σχετικά: Χιλιάδες ωφέλιμα έντομα στη μάχη για τον περιορισμό της σφήκας της καστανιάς

Αν και οι μελέτες ολοκληρώθηκαν το 2017, η εφαρμογή του προγράμματος άρχισε φέτος, και συγκεκριμένα τον Μάιο, με την απελευθέρωση εντόμων από το Μπενάκειο, που ανέλαβε την εφαρμογή του προγράμματος. Σύμφωνα με τον κ. Αβτζή, «οι καλλιεργητές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν πρέπει να ψεκάζουν στις περιοχές, όπου κυριαρχεί το ωφέλιμο έντομο γιατί έτσι θα το εξολοθρεύσουν και δεν θα υπάρχει αποτέλεσμα». Να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πλήρης εξάλειψη της σφήκας και στόχος όλων των προσπαθειών είναι ο ασφυκτικός περιορισμός της.

Αποτελέσματα μέσα σε ένα έτος

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του προγράμματος, Δημήτρης Παπαχρήστος, που εργάζεται στο τμήμα Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του ΜΦΙ, τονίζει στην «ΥΧ»: «Αρχίσαμε την εφαρμογή του προγράμματος προς το τέλος Απριλίου και μέσα στον Μάιο. Η εγκατάσταση του ωφέλιμου εντόμου έγινε σε 15 περίπου κοινότητες και από εδώ και πέρα θα χρειαστεί υπομονή, ώστε να ολοκληρωθεί ο κύκλος της δραστηριότητας και να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα ουσιαστικά μέχρι τον επόμενο Μάιο. Το πρόγραμμα αφορά την κάλυψη 60 εστιών και στην κάθε εστία έχουν αφεθεί 200 ωφέλιμα έντομα». 

Καστάνιτσα και κάστανα

Ανεβασμένη η τιμή του κάστανου στην Αρκαδία

Την ίδια ώρα, όλα δείχνουν ότι αυτή η χρονιά θα είναι καλή –τουλάχιστον ποιοτικά– για την παραγωγή του κάστανου, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες επηρέασαν μόνο λίγες περιοχές. Βλαχοκερασιά, Πλάτανος και Καστάνιτσα είναι τρεις από τις πολλές περιοχές που ετοιμάζονται για τις παραδοσιακές γιορτές, που ενώνουν τους παραγωγούς και υπενθυμίζουν την αξία και τη χρησιμότητα του προϊόντος. Στην Καστάνιτσα, που μετρά 4.000 στρέμματα καστανεώνες και μια παραγωγή που κυμαίνεται στους 100 τόνους, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καστάνιτσας, Θεόδωρος Πεφάνης, σημειώνει ότι «φέτος, η παραγωγή θα είναι ελαφρώς μειωμένη λόγω του χαλαζιού που έπεσε τον Σεπτέμβριο και προκάλεσε ζημιές. Την περασμένη χρονιά η παραγωγή έφυγε πάνω από τους 100 τόνους, ενώ φέτος θα κυμανθεί από 80 μέχρι 100 τόνους».

kastania-kastanitsaΣε ό,τι αφορά τη σφήκα, μέχρι τώρα δεν υπάρχουν κρούσματα, όπως σε άλλες περιοχές. Στην Καστάνιτσα, τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η καρπόκαψα και το σκουλήκι που αντιμετωπίζονται με προσεκτικούς ψεκασμούς από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβρη. «Η τιμή του κάστανου φέτος είναι στα 2,40 ευρώ το κιλό στο ξεκίνημά του ενώ την περασμένη χρονιά ξεκίνησε από τα 2 ευρώ».

Μάλιστα ο κ. Πεφάνης επισημαίνει ότι «πλησιάζει μάλλον η ώρα για τη δημιουργία Ομάδας Παραγωγών, αφού βλέπουμε με χαρά ότι επιστρέφουν νέοι άνθρωποι στην παραγωγή και είναι η σωστή στιγμή να δούμε το θέμα διαφορετικά πλέον και όχι να μιλάμε για το κάστανο μόνο την ώρα της παραγωγής».