Γιατί τρομάζει η επέκταση των φωτοβολταϊκών;

Τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών αγροτικών οργανώσεων προκάλεσε η απόφαση της Κομισιόν να επιτρέψει στα κράτη-μέλη να μεταφέρουν πόρους που ισοδυναμούν έως το 12,5% του ΠΑΑ στην παραγωγή ενέργειας.

Μάλιστα, όπως τόνισαν σε επιστολή τους στην πρόεδρο, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η μεταφορά κονδυλίων από το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ κάθε χώρας μπορεί να γίνεται αποδεκτή μόνο εάν οι επενδύσεις αυτές υλοποιούνται από τους ίδιους τους αγρότες.

Παρόμοια ήταν η αντίδραση και αρκετών πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, με πρώτη αυτήν του Λαϊκού Κόμματος, καθώς η αποδοχή μιας τέτοιας απόφασης θα σήμαινε για την Ελλάδα, για παράδειγμα, μεταφορά 550 εκατ. ευρώ από το ΠΑΑ σε δράσεις για την ενέργεια.

Αυτό που προβληματίζει τον αγροτικό κόσμο και την πραγματική παραγωγική αγροτική ανάπτυξη είναι φαινόμενα που καταγράφονται στο σημερινό ρεπορτάζ της «ΥΧ» για την ανεξέλεγκτη επέκταση των φωτοβολταϊκών, όπως:

✱ Μεγάλοι επενδυτές να αγοράζουν εκτάσεις αγροτικής γης συχνά υψηλής παραγωγικότητας και να προχωρούν στην κατασκευή ακόμη και δικών τους υποσταθμών σε κορεσμένα δίκτυα.

✱ Φαινόμενα που θυμίζουν τις εποχές της αντιπαροχής ή της αυθαίρετης δόμησης ακόμη και σε ρέματα.

✱ Προκαταβολές ενοικίων 200 ευρώ/στρέμμα, ακόμη και από «επενδυτές» που είναι πολύ πιθανόν να ρίξουν «κανόνι».

✱ Εισαγγελικές έρευνες, όπως αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ΕΑΣ Αγρινίου, λόγω της κατάτμησης ενός γιγαντιαίου έργου, ώστε να αποφευχθούν υποχρεώσεις που προβλέπει η νομοθεσία.

Με άλλα λόγια, φαινόμενα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εκτοπίζουν την παραγωγική αγροτική δραστηριότητα προς όφελος μιας νοοτροπίας αεριτζήδων.

Αυτά, λοιπόν, τρομάζουν περισσότερο. Η μεταφορά εκατομμυρίων ευρώ που θα φύγουν από το ΠΑΑ και τους Έλληνες αγρότες, αλλά και ο κίνδυνος να περάσουν στους πιο απίθανους επενδυτές που δεν σχετίζονται με τον αγρότη.