Γιώργος Ντούτσιας: “Υπονομεύει τον κλάδο η απόφαση του ΣτΕ” για το ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»

Διάλογος για το ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»

Η «ΥΧ» συνεχίζει την παρουσίαση απόψεων βασικών συντελεστών που σχετίζονται με τo ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας».  Στο παρόν άρθρο καταθέτει την άποψή του ο Γιώργος Ντούτσιας, πρόεδρος της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ, ο οποίος θεωρεί ότι η απόφαση θα είναι καταστροφική για τον κλάδο στο σύνολό του.

Υπονομεύει τον κλάδο η απόφαση του ΣτΕ

του Γιώργου Ντούτσια, προέδρου Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ

Οι «νουνεχείς» εκπρόσωποι της Μεσσηνίας και του ΠΟΠ «Ελιά Καλαµάτας»/PDO «Εlia Kalamatas» πρέπει πλέον να εννόησαν την τραγική κατάσταση που δηµιουργήθηκε µετά την απόφαση του ΣτΕ και την ακύρωση της Απόφασης Αποστόλου.

Η δαµόκλειος σπάθη που πλέον επικρέµαται στις κεφαλές των Ελλήνων εξαγωγέων των εµπορικών τύπων των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαµών, απειλεί:

✱ Να παγώσει τις εξαγωγές 73.000 τόνων ελληνικών επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Kαλαµών αξίας 220 εκατ. ευρώ σήµερα και πάνω από 120.000 τόνους «αύριο», µε την είσοδο σε καρποφορία των φυτεύσεων εκατοµµυρίων δενδρυλλίων της ποικιλίας Καλαµών των τελευταίων χρόνων κυρίως στις περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας.

✱ Να εκµηδενίσει το εισόδηµα 27.000 ελαιοπαραγωγικών εκµεταλλεύσεων της ποικιλίας Καλαµών.

✱ Να καταστρέψει-πτωχεύσει τη µεταποιητική βιοµηχανία της χώρας.

Η απόφαση Αποστόλου λειτούργησε από τον Φεβρουάριο του 2018 σαν «Σολοµώντεια λύση». Δεν εµπόδισε ούτε κατ’ ελάχιστο την παραγωγή, την παρασκευή και την εµπορία (διακίνηση/εξαγωγές) του ΠΟΠ «Ελιά Καλαµάτας»/PDO «Εlia Kalamatas» που από τη θέσπισή της (1996) δεν ξεπέρασε ποτέ τους 277 τόνους ετησίως (0,38% των εξαγωγών της χώρας).

Κατοχύρωσε, όµως, και τις εξαγωγές των εµπορικών τύπων επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας µε την εµπορική ονοµασία «Kalamata Olives» (73.000 τόνoι).

Κυρίως, όµως, έδωσε τη χρονική δυνατότητα, πριν χαθούν οι εξαγωγές των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας προς όφελος τρίτων παραγωγικών χωρών, να συνέλθουµε και να συζητήσουµε χωρίς τη δαµόκλειο σπάθη της απαγόρευσης των εξαγωγών, µε νηφαλιότητα, για την εύρεση προστατευόµενης λύσης που να παραπέµπει στην ονοµασία «Kalamata Olives» για όλο το παραγόµενο προϊόν της ποικιλίας Καλαµών της χώρας.

Όλα τα παραπάνω πλεονεκτήµατα της Απόφασης Αποστόλου δεν ελήφθησαν υπόψη και αντί για συζήτηση προς επίλυση των διαφορών έγινε η προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωσή της από φορείς του Ν. Μεσσηνίας.

Το πρώτο τραγικό λάθος έγινε βέβαια το 1993, όταν το τότε υπουργείο Γεωργίας έκανε αποδεκτή την ονοµασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαµάτας»/PDO «Elia Kalamatas», που παρέπεμπε στο θεσµοθετηµένο, από το υπουργείο Γεωργίας για την εξωτερική αγορά, όνοµα της ποικιλίας «Kalamata Olives», brand name καθιερωμένο από την Ελλάδα στην παγκόσµια αγορά από τη δεκαετία του 1930.

Έκτοτε η χώρα έχει µπει σε έναν φαύλο κύκλο µε συνεχείς παλινωδίες, εµφανιζόµενη αδιάφορη επί 30 χρόνια να διορθώσει ένα τραγικό λάθος. Το πρόβληµα που δηµιουργήθηκε µε την ακύρωση της Απόφασης Αποστόλου από το ΣτΕ είναι τεράστιο, ώστε κανένα αρµόδιο κυβερνητικό «αφτί» να µην µπορεί να µείνει πλέον αδιάφορο.

Πιστεύουμε ότι το θέμα γρήγορα θα λυθεί και θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος χωρίς να παγώσουν οι εξαγωγές, για τη συνεννόηση όλων µας, ώστε η σοβαρή διαβούλευση να καταλήξει σε κοινά αποδεκτή από όλους τους ενδιαφερόμενους λύση.

Απευθύνω πρόσκληση, άλλη μία φορά, στις συνεταιριστικές οργανώσεις της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας να ενταχθούν στους κόλπους της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ, όπως συμβαίνει και με τη συντριπτική πλειοψηφία των μεταποιητικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων της Π.Ε. Μεσσηνίας που είναι ενταγµένες στην Εθνική ΔΟΕΠΕΛ.

Η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ αποτελεί το θεσµοθετηµένο βήμα επεξεργασίας, συνεννόησης και υποβολής προτάσεων προς την πολιτική ηγεσία όλων των συντελεστών του κλάδου των επιτραπέζιων ελιών της χώρας.

 


Σε προηγούμενο άρθρο, ο Γεώργιος Ι. Ζακυνθινός, καθηγητής
στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, υποστηρίζει ότι η απόφαση του ΣτΕ
απέδωσε δικαιοσύνη σε αυτούς που πρέπει «δικαιωματικά» να έχουν το ΠΟΠ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2022