Γλύτωσαν από τις πλημμύρες, κινδυνεύουν από τις βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ

✱ Ο ΔΕΔΔΗΕ αδυνατεί να αποκαταστήσει τις ζημιές ✱ Ανάστατοι οι θεσσαλοί αγρότες

Ανάστατοι είναι οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, καθώς, ενώ έχουν ξεκινήσει τα ποτίσματα των καλλιεργειών που δεν έχουν πλημμυρίσει, δεν έχουν πρόσβαση σε νερό, αφού οι ζημιές που προκάλεσαν τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου στα χωράφια κατέστρεψαν το δίκτυο της ΔΕΗ. Έτσι, η σοδειά τους κινδυνεύει να καταστραφεί λόγω λειψυδρίας.

Από τη μεριά του, ο ΔΕΔΔΗΕ δηλώνει αδυναμία άμεσης αποκατάστασης των βλαβών, λόγω έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού. Με αυτά τα δεδομένα, οι Θεσσαλοί αγρότες δίνουν μια άνιση μάχη με τον χρόνο.

Πάνω από 300 βλάβες

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 300 παραμένουν οι ανεκτέλεστες βλάβες στο αρδευτικό δίκτυο του Νομού Λάρισας, ενώ εξίσου μεγάλες είναι οι βλάβες και στον γειτονικό Νομό Καρδίτσας. Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Βασίλης Μητροδήμος, αναφέρει πως «το πρόβλημα με τις ανεκτέλεστες βλάβες είναι διπλό. Αφενός υπάρχει σημαντική έλλειψη προσωπικού, αφετέρου η επιχείρηση αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε μετρητές, κιβώτια (μάξιγκραφ), κολόνες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτελεστεί έγκαιρα το πρόγραμμα αποκατάστασης των βλαβών».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «όλα αυτά φέρνουν σε δυσχερή θέση τους παραγωγούς, οι οποίοι δεν έχουν την πολυτέλεια να αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα. Εκπέμπουμε SOS και καλούμε όλους τους αρμοδίους να βοηθήσουν. Πρέπει να αυξηθούν οι υπεργολαβίες και να υπάρξει εποχική ενίσχυση προσωπικού στη Λάρισα και στη Θεσσαλία γενικότερα, από άλλες περιοχές».

Ο κ. Μητροδήμος καλεί τους αγρότες στη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου αγώνα και διεκδίκησης, «καθώς και εμείς είμαστε αγροτόπαιδα και πονάμε τη μητέρα γη», ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει καλοκαιριού, αφού «λόγω έλλειψης προσωπικού τα τελευταία χρόνια, δεν γίνονται οι σωστές συντηρήσεις του δικτύου. Έτσι, εάν το καλοκαίρι τα κλιματιστικά “χτυπήσουν” κόκκινο, το δίκτυο δεν θα αντέξει, με αποτέλεσμα οι διακοπές να είναι συχνές».

Ενώ τα ποτίσματα στον κάμπο έχουν ήδη ξεκινήσει, οι αγρότες δεν έχουν πρόσβαση σε νερό, αφού οι ζημιές που προκάλεσαν τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου στα χωράφια κατέστρεψαν το δίκτυο της ΔΕΗ

Γαλλικό μοντέλο για τις κλοπές

Ο Λαρισαίος συνδικαλιστής αναφέρεται στο διαχρονικό πρόβλημα των κλοπών μετασχηματιστών σε καλώδια της ΔΕΗ και προτείνει ως λύση το γαλλικό μοντέλο. «Το φαινόμενο κλοπής μετασχηματιστών στα χωράφια μετρά 25 χρόνια στη χώρα μας, χωρίς να έχει βρεθεί λύση, τη στιγμή που όμορες χώρες στα Βαλκάνια, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη το έχουν αντιμετωπίσει επιτυχώς», σημειώνει.

Και προσθέτει: «Ως σωματείο, έχουμε προτείνει εδώ και χρόνια στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το γαλλικό μοντέλο, που με συγκεκριμένο νομοσχέδιο ο χαλκός χαρακτηρίστηκε ευγενές μέταλλο και η κλοπή του κακούργημα. Εκεί, η αγοραπωλησία του δεν γίνεται με χρήμα, παρά μόνο με συγκεκριμένα ΑΦΜ και επιστροφή φόρου στην εφορία, ενώ στην αγορά δραστηριοποιείται ένας έμπορος ανά περιφέρεια».

Καταλήγοντας, ο κ. Μητροδήμος σημειώνει ότι «στους παραβάτες αφαιρείται η άδεια λειτουργίας, τους επιβάλλεται τσουχτερό πρόστιμο και στο μέλλον δεν δικαιούνται να ανοίξουν ούτε καφενείο. Στη χώρα μας, η αστυνόμευση όλα αυτά τα χρόνια, ακόμη και με ιδιωτικές εταιρίες security, δεν έφερε την επιθυμητή λύση».

Προβλημάτων συνέχεια

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Τιτανίου στον Παλαμά Καρδίτσας, Βασίλη Γιαννάκο, «το πρόβλημα με το κατεστραμμένο δίκτυο της ΔΕΗ είναι μεγάλο και μας προκαλεί έντονη ανησυχία. Πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα οι ηλεκτρολογικοί πίνακες, τα ρολόγια και οι διαλυμένες κολώνες για να ξεκινήσουν τα ποτίσματα. Ακόμη, ανησυχούμε και για την αντοχή του δικτύου τους μήνες αιχμής των ποτισμάτων».

Ο ίδιος διερωτάται: «Αν ο ΔΕΔΔΗΕ χρειάζεται τρεις και τέσσερις μήνες για να αποκαταστήσει τις βλάβες του Σεπτεμβρίου, ποια τα αντανακλαστικά του σε πιθανά βραχυκυκλώματα στην κορύφωση της αρδευτικής περιόδου;». Εξέλιξη πολύ πιθανή, αφού, ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται συντηρήσεις δικτύου.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας», Νίκος Γούσιος, αναφέρεται και στην ανάγκη ρύθμισης των οφειλών της ΔΕΗ σε πλημμυροπαθείς αγρότες, μιας και η εξαγγελθείσα τροπολογία δεν έχει προχωρήσει.

«Ελπίζουμε να μην τρέχουμε μέσα στα ποτίσματα να αποδείξουμε τα αυτονόητα», δηλώνει στην «ΥΧ» ο νεαρός παραγωγός.