Green Deal: Ανέβασε τον πήχη των απαιτήσεων η Ευρωβουλή – επιπλέον πόρους ζητούν οι αγρότες

Eχοντας πλέον το «ναι» του Ευρωκοινοβουλίου, με 482 ψήφους υπέρ, 136 κατά και 95 αποχές, η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, που προτάθηκε από την Κομισιόν τον περασμένο Δεκέμβριο, ξεπέρασε τον πρώτο ύφαλο, όχι όμως και τους αστερίσκους που έβαλαν οι ευρωβουλευτές.

Πρόκειται για το νέο σχέδιο της ΕΕ, που στοχεύει σε μία πράσινη Ευρώπη με τον φιλόδοξο στόχο της «κλιματικά ουδέτερης» ηπείρου έως το 2050, περιλαμβάνοντας άξονες πολιτικής για κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, που θα επιτευχθεί με την κινητοποίηση τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ.

Πρόκειται για χρήματα του επόμενου προϋπολογισμού, συμπεριλαμβάνοντας τη συνεισφορά των εθνικών προϋπολογισμών, τη συμμετοχή ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων μέσω του Invest EU, καθώς και της ΕΤΕπ και του Ταμείου Εκσυγχρονισμού και Καινοτομίας, όπως αναφέρει το ευρωπαϊκό επενδυτικό πλάνο για την πράσινη αυτή μετάβαση.

Ευρωβουλή

Κατά τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, η νέα Συμφωνία συγκέντρωσε αιτήματα και επισημάνσεις για την υιοθέτηση ακόμη πιο φιλόδοξων και αυστηρών στόχων (μείωση εκπομπών αερίων κατά 55% έως το 2030), τη θέσπιση ενδιάμεσου στόχου το 2040, αλλά και επιπλέον χρηματοδότηση για την υλοποίηση των στρατηγικών σχεδίων. Φυσικά, δεν έλειψαν και οι φωνές για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το νέο αυτό πλαίσιο στον τομέα της γεωργίας και τη νέα ΚΑΠ, αλλά και τον ρόλο που θα διαδραματίσει η τελευταία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Pascal Canfin, για παράδειγμα, ζήτησε την επανεξέταση πολιτικών σε τομείς όπως η γεωργία, το εμπόριο και η οικονομία, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας. Αντίστοιχα, αρκετοί ευρωβουλευτές επεσήμαναν την ανάγκη θέσπισης αυξημένου φόρου άνθρακα στα σύνορα της ΕΕ και αντίστοιχου μηχανισμού συμβατού με τον ΠΟΕ, για την προστασία της εγχώριας παραγωγής έναντι ανταγωνιστικών προϊόντων τρίτων χωρών, κάτι που περιλαμβάνεται και στις υπάρχουσες προτάσεις για την Πράσινη Συμφωνία.

Η Κομισιόν ανέφερε ότι η Πράσινη Συμφωνία δεν θα μεταβάλει τις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της νέας ΚΑΠ, αλλά θα μετατεθεί στα Στρατηγικά Σχέδια των κρατών-μελών, που θα αντικατοπτρίζουν πλέον τη νέα στρατηγική της κοινότητας. Ωστόσο, οι πιο επιφυλακτικοί εκφράζουν φόβους ότι η θεώρηση της Κομισιόν να επιδείξει μεγαλύτερη επικουρικότητα ενέχει τον κίνδυνο να θέσει τις φιλοδοξίες της νέας ΚΑΠ για το κλίμα και το περιβάλλον στα χέρια εκείνων που επιθυμούν να τις αποδυναμώσουν.

Η αντίδραση των αγροτών

Πάντως, ο πρόεδρος της Copa και της γερμανικής οργάνωσης DBV, Joachim Rukwied, στο περιθώριο της Πράσινης Εβδομάδας στο Βερολίνο, εξέφρασε στον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Frans Timmermans, την ανησυχία του για αποδυνάμωση του ρόλου της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας – αφού δεν αφήνει στα χέρια της τη «Στρατηγική από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας. Άλλωστε, όπως υποστήριξε, μικρότερος προϋπολογισμός για την ΚΑΠ σημαίνει μεγαλύτερη πίεση από τον ανταγωνισμό, τονίζοντας ότι η γεωργία είναι κλειδί, εάν θέλουμε η Πράσινη Συμφωνία να λειτουργήσει.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάγκη επαρκούς χρηματοδότησης της ΚΑΠ και η εφαρμογή των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων με ενιαίο τρόπο από τους αγρότες όλης της ΕΕ, αποτελούν τον πυρήνα της θέσης των ευρωπαϊκών οργανώσεων.

 

Διαβάστε επίσης:

Αποκωδικοποιήση της πράσινης συμφωνίας της ΕΕ – τι περιλαμβάνουν οι 12 κύριοι άξονές της για τα επόμενα χρόνια