Guardian: Ο «βρώμικος πόλεμος» του λόμπι της βιομηχανίας κρέατος ενάντια στην απαγόρευση των κλουβιών στην κτηνοτροφία της ΕΕ

Το παρασκήνιο που οδήγησε στο «πάγωμα» της δέσμευσης για «Τέλος στα κλουβιά»

Το παρασκήνιο της επ’ αόριστον αναβολής της πρωτοφανούς δέσμευσης της ΕΕ να απαγορεύσει τη χρήση συστημάτων κλουβιών για τα ζώα εκτροφής που αναφέρονται στην πρωτοβουλία Ευρωπαίων πολιτών «End the Cage Age» («Τέλος στα κλουβιά!»), φέρνει στο προσκήνιο η Guardian.

Σύμφωνα με το ερευνητικό ρεπορτάζ της γνωστής εφημερίδας, σε συνεργασία με τη Lighthouse Reports, ισχυρές ομάδες λόμπι που εκπροσωπούν τη βιομηχανία κρέατος προχώρησαν σε έναν «σκληρό και βρώμικο» πόλεμο ενάντια στη σχεδιαζόμενη νομοθέτηση της απαγόρευσης από πλευράς ΕΕ, η οποία πλέον έχει αποσυρθεί.

Παρασκηνιακός «πόλεμος» στην EFSA

Όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος της ΕΕ, τα μεγάλα συμφέροντα του κλάδου κρέατος «εξαπέλυσαν παρασκηνιακές κατηγορίες για μεροληψία εναντίον του εποπτικού οργανισμού ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ [την EFSA] και πίεσαν ώστε να επιστρατευθεί ένας εταιρικός εμπειρογνώμονας του κλάδου για να ξαναγράψει από την αρχή την απαγόρευση». Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να «καταστεί δυνατή» η καθυστέρηση.

Η Anja Hazekamp, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε: «Η βιομηχανία πολέμησε πολύ σκληρά και βρώμικα για αυτόν τον φάκελο. Δοκίμασαν ό,τι μπορούσαν να σκεφτούν γιατί ξέρουν ότι χρειαζόμαστε απεγνωσμένα νομοθεσία για την καλή διαβίωση των ζώων, ώστε να κάνουμε το διατροφικό μας σύστημα πιο βιώσιμο και ανθρώπινο, και αυτή ήταν η τελευταία τους ευκαιρία. Δεν θέλουν να αλλάξουν, αλλά βλέπουν ότι η αλλαγή είναι αναπόφευκτη και έτσι προβαίνουν σε απέλπιδες προσπάθειες. Θα κάνουν τα πάντα για να σώσουν το τομάρι τους».

Σε κομβικές στιγμές της νομοθετικής διαδικασίας, οι λομπίστες «στόχευσαν στα ανώτερα κλιμάκια της ΕΕ, χρησιμοποιώντας προνομιούχα κανάλια», όπως δήλωσε ο προηγούμενος αξιωματούχος. Μετά από αυτό, η στάση απέναντι στη νομοθεσία έγινε «εξαιρετικά αρνητική», σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του.

Κάποια στιγμή, ορισμένες ομάδες κατέθεσαν μια ανάλυση 60 σελίδων, υποστηρίζοντας ότι η θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), όσον αφορά το σχεδιαζόμενο νομοθετικό πακέτο, δεν ήταν «αμερόληπτη» και περιείχε «σοβαρά επιστημονικά λάθη», σε μια προσπάθεια «να δυσφημιστεί το επιστημονικό έργο της επιτροπής», όπως επεσήμανε ένας δεύτερος αξιωματούχος.

Καμπάνιες εκφοβισμού και σπίλωσης

Οι λομπίστες διεμήνυσαν στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η απαγόρευση ουσιαστικά θα κατέστρεφε τον αγροτικό τομέα της ΕΕ, σύμφωνα με τα πρακτικά της σχετικής συνάντησης που δημοσιεύθηκαν βάσει της νομοθεσίας περί ελευθερίας της πληροφόρησης. «Εάν ο πήχης [της καλής μεταχείρισης των ζώων] μπει πολύ ψηλά, η παραγωγή θα εξαλειφθεί από την Ευρώπη», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, μία νεοσύστατη ομάδα λόμπι, ονόματι European Livestock Voice (ELV), ήταν ιδιαίτερα ενεργή, σύμφωνα με τις καταγγελίες των Ευρωπαίων αξιωματούχων που μίλησαν στην Guardian. Το ELV δημιουργήθηκε ως ένα δίκτυο ακτιβιστικού τύπου, χρησιμοποιώντας επιθετικές τακτικές εμπνευσμένες από δράσεις ΜΚΟ, όπως flashmobs, καμπάνιες στο twitter και οργάνωση διαμαρτυριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.