Η απαγόρευση της τουρκικής ντομάτας οδηγεί τη Ρωσία στην αυτάρκεια

Οι κρατικές επενδύσεις στην εγχώρια παραγωγή κλείνουν την πόρτα στις τουρκικές εισαγωγές

Δέσμευση 1,4 τόνων  οπωροκηπευτικών στον Πειραιά

Η απαγόρευση των εισαγόμενων ντοματών από την Τουρκία, η οποία προκλήθηκε από τις υπάρχουσες γεωπολιτικές συνθήκες, φαίνεται ότι έδωσε το έναυσμα στη Ρωσία ώστε να επιδιώξει την αυτάρκεια στην παραγωγή του προϊόντος. Όπως είναι φυσικό, η εξέλιξη αυτή ικανοποιεί τις εταιρείες που επένδυσαν στην τεχνολογία που θα αυξήσει την παραγωγή στη χώρα, ενώ στον αντίποδα, θορυβημένη είναι η τουρκική πλευρά.

Όπως είναι γνωστό, η Ρωσία είχε αυξήσει την παραγωγή κρέατος, τυριών και λαχανικών, στο πλαίσιο του εμπάργκο που είχε επιβάλει στις περισσότερες εισαγωγές τροφών από τη Δύση το 2014, ως μέτρο αντιποίνων για τις κυρώσεις με αφορμή τη στήριξή της στους αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας και την προσάρτηση της Κριμαίας. Μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την τουρκική πολεμική αεροπορία κοντά στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας το 2015, η Μόσχα επέκτεινε το εμπάργκο της ώστε να περιλαμβάνει και τις τουρκικές ντομάτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι τότε, η Ρωσία ήταν η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για την ντομάτα της Τουρκίας.

Σήμερα, οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας έχουν εξομαλυνθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά η απαγόρευση παραμένει σε ισχύ και ενδέχεται να μείνει ως έχει για τα επόμενα χρόνια. Μέχρι να αρθεί, βέβαια, μπορεί να είναι πλέον αργά για τους Τούρκους εξαγωγείς, εφόσον οι ρωσικές προσπάθειες για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής ντομάτας αποφέρουν καρπούς.

Όπως εκτιμά ο επικεφαλής της Ένωσης Παραγωγών Οπωροκηπευτικών της Ρωσίας, Sergey Korolyov, τα θερμοκηπιακά πρότζεκτ, στο πλαίσιο των οποίων έχουν ήδη αρχίσει να καλλιεργούνται ντομάτες, ενδέχεται να έχουν πάρει πίσω τα χρήματά τους σε 8-9 χρόνια χάρη στην κρατική στήριξη, η οποία περιλαμβάνει μερική αποζημίωση επένδυσης και ευνοϊκά επιτόκια δανείων. «Τα θερμοκήπια που είχαν κατασκευαστεί αρχικά για την καλλιέργεια αγγουριών, αναπροσαρμόζονται τώρα για τις ντομάτες», αναφέρει ο Korolyov στο Reuters.

Βλέποντας την κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί, οι Τούρκοι εξαγωγείς ντοματών πιέζουν την τουρκική κυβέρνηση να προβεί στις ενδεδειγμένες κινήσεις. Όπως προειδοποίησε πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Nihat Zeybecki, η Τουρκία ενδέχεται να λάβει αντίμετρα για τους περιορισμούς της Ρωσίας στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.