Η διατροφή με ω-3 μπορεί να βελτιώσει τη νοητική ικανότητα

Λιπαρά οξέα και σκέψη Η διατροφή με ω-3 μπορεί να βελτιώσει τη νοητική ικανότητα

Μια διατροφή πλούσια σε ψάρια, γαλακτοκομικά και ξηρούς καρπούς μπορεί να βελτιώσει τη νοητική ικανότητα σε άντρες και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, αφού οι ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων, που περιέχουν τα τρόφιμα αυτά, έχουν συνδεθεί με καλύτερη απόδοση σε νευροψυχολογικά τεστ. Τα παραπάνω ανακάλυψαν ερευνητές από τα πανεπιστήμια Naples Federico II και Eastern Finland, οι οποίοι ανέλυσαν δεδομένα από 768 συμμετέχοντες, ηλικίας από 53 έως 73 χρονών.

Τα αποτελέσματα

Τα αυξημένα επίπεδα στη διατροφή ω-3 λιπαρών οξέων, και συγκεκριμένα των EPA, DPA και DHA, συνδέθηκαν με την καλύτερη απόδοση των συμμετεχόντων σε τεστ ικανότητας εναλλαγής θεμάτων και την παραγωγή λέξεων από περιορισμένη κατηγορία γραμμάτων. Οι συμμετέχοντες, που κατανάλωναν ω-3 λιπαρά οξέα, ολοκλήρωσαν τα τεστ σε λιγότερο χρόνο από τους συμμετέχοντες, που δεν κατανάλωναν τρόφιμα με ω-3 λιπαρά. Οι μηχανισμοί που εξηγούν τα αποτελέσματα αυτά είναι η αύξηση των φωσφολιπιδίων, που προκαλούν τα ω-3 και κυρίως τα DHA στον εγκέφαλο. Επίσης, τα ω-3 έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που συμβάλλουν στην αντιγήρανση και στην αποφυγή χρόνιων παθήσεων.

Ω-3 και έφηβοι

Από ό,τι φαίνεται, η θετική επίδραση των ω-3 δεν επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και τους εφήβους. Έρευνα από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας, που πραγματοποιήθηκε σε εφήβους στην Ολλανδία, αποκάλυψε ότι η διατροφή των παιδιών που είναι πλούσια σε ω-3 ενδέχεται να επηρεάσει θετικά τη διανοητική τους ικανότητα, γεγονός που μπορεί να συμβάλει και στην καλύτερη απόδοσή τους στο σχολείο, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Β.Α.