Η διατροφή της ορθόδοξης εκκλησίας στο μικροσκόπιο της επιστήμης

Η διατροφή της ορθόδοξης εκκλησίας στο μικροσκόπιο της επιστήμης

H παραδοσιακή διατροφή και νηστεία με βάση τους κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας θα βρεθεί στο επίκεντρο επιστημονικής μελέτης που έλαβε χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC Starting Grant).

Η μελέτη του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» θα ερευνήσει τις πολύπλοκες βιολογικές και λειτουργικές επιπτώσεις που έχει η συστηματική ανθρώπινη ορθόδοξη νηστεία στο ανθρώπινο σώμα. Γι’ αυτόν τον σκοπό, θα αναλύσει το μοριακό «αποτύπωμα» που αφήνει στον οργανισμό η διατροφή, με βάση τις παραδόσεις της Εκκλησίας, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες επιπτώσεις που έχει η διατροφή του γενικού πληθυσμού.

Όσοι ακολουθούν την διατροφή κατά το ορθόδοξο τυπικό, κάνοντας περιοδικές μονοήμερες και πολυήμερες νηστείες, απέχουν από κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αβγά συνολικά επί 180 έως 200 μέρες τον χρόνο, ξεκινώντας από την παιδική ηλικία τους.

«Το πρωτότυπο ερευνητικό πρόγραμμα θα βάλει στο μικροσκόπιο τις επιπτώσεις που έχει αυτή η δίαιτα στα ανθρώπινα κύτταρα. Η ελπίδα είναι πως από τη μελέτη θα προκύψουν σημαντικά ευρήματα, που θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε αξιοποιήσιμες ιδέες και προτάσεις στο πεδίο της βιοϊατρικής», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης Δρ Αντιγόνη Δήμα.

Πηγή: in.gr