Χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για το 90% των αγροτών βλέπει ο Πετρόπουλος

Ωφελημένη από το νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών θα βγει, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η πλειοψηφία των αγροτών.

Απαντώντας την Παρασκευή σε επίκαιρη ερώτηση της ΝΔ, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος επέμεινε ότι το 90% των αγροτών θα καταβάλει χαμηλότερες εισφορές, παραπέμπτοντας μάλιστα στα ειδοποιητήρια που αναρτήθηκαν ήδη στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από 444.000 αγρότες που καλούνται να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές, οι 400.000 θα καταβάλουν 87 ευρώ μηνιαίως αντί 113 που κατέβαλαν με το προηγούμενο καθεστώς και μόλις 620 άτομα θα πληρώσουν την υψηλή εισφορά.

«Ήρθε η ώρα της αλήθειας», είπε ο υφυπουργός και ζήτησε να σταματήσουν όσα συμβαίνουν με τα μπλόκα σε εθνικές οδούς και στα σύνορα της χώρας.

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος:

«Ειδικά για τους αγρότες, όπως προκύπτει και από τα ειδοποιητήρια που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ): για το 2017 το 90% των αγροτών θα καταβάλλει την κατώτατη μηνιαία εισφορά 87 ευρώ (περίπου 400.000 αγρότες σε σύνολο 444.035), ενώ το 2016 η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών υπαγόταν στην Β’ και Γ’ ασφαλιστική κατηγορία με μηνιαίες εισφορές 100 και 113 ευρώ αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, οφείλουμε να επισημάνουμε το γεγονός ότι μόλις 620 αγρότες θα κληθούν να καταβάλλουν την υψηλότερη εισφορά, όπως αυτή προκύπτει από τη νέα βάση υπολογισμού».

Με την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων, μπαίνει ένα τέλος στην παραπληροφόρηση. Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα λειτουργεί πάντα με γνώμονα την ουσιαστική στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και ειδικά του αγροτικού κόσμου».