Ηλεία: Η ισχύς εν τη ενώσει για την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου

Τη διαφοροποίησή τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά, με την παραγωγή και τυποποίηση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, το οποίο ξεχωρίζει για τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά του, τη γεύση και τα αρώματα, επιχειρούν τα μέλη της Ομάδας Παραγωγών Ελαιολάδου «Παπαδόπουλος Olive Oil» στον Νομό Ηλείας.

Οι κόποι τους έχουν ήδη ανταμειφθεί με τη διεθνή διάκριση του ελαιολάδου που παράγουν, ωστόσο, κύριο μέλημά τους είναι η ένταξη στην ομάδα περισσότερων παραγωγών, με παράλληλη διεύρυνση της αγοράς.

Σήμερα, στην Ομάδα Παραγωγών ανήκουν 30 παραγωγοί, οι οποίοι ακολουθούν συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές, είτε της βιολογικής είτε της συμβατικής γεωργίας, ενώ απολαμβάνουν και οικονομικά κίνητρα, με την άμεση και εγγυημένη διάθεση του προϊόντος τους.

Όπως μας εξηγεί ο επικεφαλής, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αύξηση της προστιθέμενης αξίας του παραγόμενου ελαιολάδου, ώστε να καταφέρουν να επιτύχουν σταθερή ποιότητα και σταθερή τιμή. «Δεν θέλουμε να απασχολεί τον παραγωγό τι τιμή έχει σήμερα το λάδι. Όλες τις αυξομειώσεις να μπορούμε να τις απορροφάμε», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος.

Παράλληλα, επισημαίνει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα ο κλάδος της ελαιοπαραγωγής είναι οι ποσότητες που παράγονται. «Σε αυτόν τον τομέα βοηθά η Ομάδα Παραγωγών, με την εξασφάλιση ετησίως στάνταρ ποσότητας, ώστε να είμαστε συνεπείς στις αγορές και να ικανοποιούμε τους πελάτες μας σε όλο τον κόσμο», μας λέει και προσθέτει: «Αποτέλεσαν για εμάς μεγάλο σχολείο τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν φέτος, με τη μειωμένη κατά 80% παραγωγή ελαιολάδου στον νομό, λόγω του δάκου και των καιρικών συνθηκών. Κατανοήσαμε τη σημασία της Ομάδας, καθώς όσο πιο πολλοί είμαστε, τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχουμε. Προχωράμε βήμα-βήμα και ελπίζω η ομάδα να φτάσει σύντομα τα 150 μέλη. Πρέπει, όμως, να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να μην απογοητευτεί κανένας παραγωγός».

Να σημειωθεί ότι, μέχρι στιγμής, οι παραγωγοί αξιοποιούν περίπου 650 στρέμματα ελαιόδεντρων στην Ηλεία, που τους αποφέρουν κατά μέσο όρο ετησίως 25-30 τόνους ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας. Οι αγορές που μέχρι σήμερα έχουν διεισδύσει είναι η Αμερική, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Ελβετία. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Παπαδόπουλο, αναμένεται να ενταχθούν και νέα προϊόντα βιοδυναμικής καλλιέργειας.