H αγροτική τεχνολογία ταιριάζει στη σύγχρονη γυναίκα της υπαίθρου

Χαρά Κουτάλου, Matrix Information Technologies
-Διαφήμιση-

Η συνεργασία, η επικοινωνία και το multitasking είναι στον συμπεριφορικό κώδικα των γυναικών, οι οποίες καθημερινά διαχειρίζονται σύνθετους ρόλους. Ωστόσο, οι περισσότερες, όταν επιλέγουν το αντικείμενο των σπουδών, ακολουθούν στερεότυπα που σχετίζονται με το φύλο, χάνοντας ευκαιρίες σταδιοδρομίας. Η Χαρά Κουτάλου δεν είναι μία από αυτές. Αντίθετα, με τις επαγγελματικές της επιλογές, έχει καταφέρει να σπάσει ένα διπλό στερεότυπο: είναι γυναίκα που επιχειρεί στον αγροτικό τομέα και, μάλιστα, σε αυτόν της αγροτικής τεχνολογίας. Είναι δημιουργός και ιδιοκτήτρια της Matrix Information Technologies, εταιρείας με αντικείμενο τη δημιουργία λογισμικού και «έξυπνων» εφαρμογών για τον αγροτικό τομέα.

Με καταγωγή από το Αργυροπούλι Θεσσαλίας, κόρη αγρότη, «αγρότισσα από κούνια», αφού ασχολήθηκε με την οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση ήδη από νεαρή ηλικία επέλεξε τα μαθηματικά ως αντικείμενο σπουδών. Με το πτυχίο του μαθηματικού από το ΑΠΘ, μεταπτυχιακή ειδίκευση στα πληροφοριακά συστήματα και επαγγελματική εμπειρία στις τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, πριν από τρία χρόνια, στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης, αποφάσισε να εμπλακεί ενεργά στο επιχειρείν.

Ο στόχος φιλόδοξος: να θέσει τα ψηφιακά εργαλεία στην υπηρεσία του αγρότη, αναπτύσσοντας μια επιχειρηματικότητα ανταγωνιστική και βιώσιμη, που, μεταξύ άλλων, συμβάλλει, εκτός από τη μείωση του αγροτικού κόστους. στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων, στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και της ρύπανσης από τη γεωργία, καθώς και στη βελτίωση της οργανοληπτικής και διατροφικής ποιότητας των προϊόντων.

Χαρά Κουτάλου, Matrix Information Technologies
Χαρά Κουτάλου, Matrix Information Technologies

Η… γένους θηλυκού Matrix Information Technologies πέτυχε σύντομα την ένταξή της σε πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (FIWARE Accelerator) για την ανάπτυξη «έξυπνων» εφαρμογών για τον αγροτικό τομέα. Σήμερα, μετά από μια τριετία σκληρής δουλειάς, που κρίθηκε στη λεπτομέρεια, το λογισμικό «AGRENIO», που δημιούργησε η Matrix Information Technologies, και αφορά στην εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας στην αγροτική παραγωγή, ετοιμάζεται να μπει σε εμπορική τροχιά.

Μετά από μια τριετία σκληρής δουλειάς το λογισμικό «AGRENIO», που δημιούργησε η Matrix Information Technologies, και αφορά στην εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας στην αγροτική παραγωγή, ετοιμάζεται να μπει σε εμπορική τροχιά.

Εμπόδια και λύσεις

«Μου άρεσαν τα μαθηματικά, ωστόσο, δεν άσκησα ποτέ το επάγγελμα. Δεν με κάλυπτε απλά να διδάξω σε ένα σχολείο. Ήθελα να κάνω περισσότερα. Έτσι, οδηγήθηκα στην Πληροφορική, όπου εργάστηκα επί σειρά ετών σε διάφορες θέσεις», αναφέρει στην «ΥΧ» η κα Κουτάλου.

Εξηγώντας το «πάντρεμα» της Πληροφορικής με τον αγροτικό τομέα, μας εξηγεί ότι αποτέλεσε την απάντηση στη διαρκή αναζήτησή της για το πώς θα μπορούσε να συνδράμει η ίδια, ώστε να μπει η γεωργική παραγωγή σε πιο ορθολογικά μονοπάτια με τη βοήθεια των εργαλείων της τεχνολογίας.

«Η τεχνολογία μπορεί να δώσει λύσεις και εργαλεία σε πολλά προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο. Ωστόσο, μέχρι και πριν από κάποια χρόνια, δεν ήταν ώριμη η τεχνολογία. Δεν είχαμε πρόσβαση σε αξιόπιστα δεδομένα, δεν υπήρχε ακόμη η διείσδυση των smartphones στην καθημερινή μας ζωή, δεν ήταν οικονομικά προσιτές για τον αγρότη οι ‘‘έξυπνες’’ εφαρμογές. Όταν ωρίμασαν οι συνθήκες, ωρίμασε και η επιχειρηματική μου ιδέα», προσθέτει η ίδια.

Στην ερώτησή μας σχετικά με το αν συνάντησε εμπόδια λόγω φύλου στον τομέα που ενεργοποιήθηκε, απαντά ευθέως «ναι» και προσθέτει: «Δεν είναι κάτι που του δίνω σημασία. Έχω μάθει να λύνω προβλήματα. Δεν ξέρω πώς είναι να είσαι άντρας και να ασχολείσαι με αυτόν τον τομέα. Δεν έχω, άλλωστε, χρόνο να ασχοληθώ με αυτό. Βλέποντας τα εμπόδια, ψάχνω τον βέλτιστο τρόπο να τα ξεπεράσω. Δεν μπαίνω καν στη διαδικασία να σκεφτώ εάν προκύπτουν επειδή είμαι γυναίκα».

Άλλωστε, η ίδια θεωρεί ότι η αγροτική τεχνολογία ταιριάζει στις γυναίκες, καθώς ένα από τα προβλήματα που καλείται να λύσει είναι αυτό της ποιότητας του αγροδιατροφικού προϊόντος, τομέας που ευθέως απασχολεί, κατά κύριο λόγο, τη μητέρα-σύζυγο.

«Αποκωδικοποιώντας» το λογισμικό

Εξηγώντας ειδικότερα το αντικείμενο της Matrix Information Technologies και το λογισμικό που έχει δημιουργήσει η εταιρεία και που πλέον ετοιμάζεται να εισέλθει στο στάδιο της εμπορικής διάθεσης, σημειώνει ότι αυτό επικεντρώνεται σε δύο τομείς: στην παροχή οδηγιών για ορθολογική άρδευση και ορθολογική λίπανση των καλλιεργειών.

Η μεν εφαρμογή «AGRENIO Άρδευση» χρησιμοποιεί στοιχεία, όπως μετεωρολογικά δεδομένα, εδαφικές παραμέτρους, το είδος της καλλιέργειας και το αρδευτικό σύστημα. Τα αποτελέσματα έρχονται κατευθείαν, μέσω της εφαρμογής, στο smartphone, το τάμπλετ ή τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή: όταν το πότισμα θεωρείται αναγκαίο, αποστέλλεται στον αγρότη και πρόσθετο μήνυμα στο κινητό ότι η καλλιέργεια βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η δε εφαρμογή «AGRENIO Λίπανση» χρησιμοποιεί πρόσφατη ανάλυση εδάφους, φυλλοδιαγνωστική ανάλυση νιτρικών στο νερό και απλές μακροσκοπικές παρατηρήσεις στην καλλιέργεια. Για κάθε αγροτεμάχιο καταστρώνεται ετήσιο πλάνο λίπανσης, στο οποίο ο αγρότης έχει πρόσβαση οποιαδήποτε στιγμή. Επιπλέον, τις κατάλληλες για κάθε εφαρμογή λίπανσης περιόδους, ο αγρότης ενημερώνεται με μήνυμα στις φορητές του συσκευές.

-Διαφήμιση-