Η χρηματοδότηση στον αγροτικό τομέα δεν νοείται να είναι προνόμιο για λίγους και ισχυρούς
Στη θεωρία, η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της 88ης ΔΕΘ για ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 600 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εκταμιευθούν υπέρ της μαζικής επέκτασης της θερμοκηπιακής καλλιέργειας, συνιστά ένα πολλά υποσχόμενο μαντάτο για τον κλάδο.Στην πράξη, όμως, μαθαίνουμε ότι πολλοί παραγωγοί μικρού και μεσαίου μεγέθους, που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτόν, ανησυχούν ότι οι ανωτέρω επενδυτικές πρωτοβουλίες είναι «φωτογραφικές» και θα απευθύνονται σε νυν ή επίδοξους ιδιοκτήτες μεγάλων μονάδων. Πιο συγκεκριμένα, σε μεγαλοεπιχειρηματίες από Ελλάδα και εξωτερικό, που ελάχιστη ή ουδεμία σχέση έχουν με το αγροτικό αντικείμενο και τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούν μια άτυπη απόβαση στον χώρο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.Από τη μεριά της, η κυβέρνηση της ΝΔ διατείνεται ότι εξασφαλίζει εύφορο έδαφος για το ελληνικό επιχειρείν. Είναι, όμως, έτσι, ή για άλλη μια φορά μέλλεται απλά για το συμφέρον του μεγαλοεπιχειρηματία, του μεγαλοβιομήχανου και του σύγχρονου μεγαλοτσιφλικά, αντί να νοιάζεται για το μέλλον των παραγωγών μικρής κλίμακας, που προχωρούν ασθμαίνοντας; Τα δεδομένα φαίνεται να συνηγορούν προς το δεύτερο και η «ΥΧ» έρχεται να το αποτυπώσει αυτό μέσα από το ρεπορτάζ της.
Με τις εξελίξεις να έχουν φέρει τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος, η εφημερίδα φιλοξενεί σχετικό θεματικό αφιέρωμα, αναλύοντας όλες τις νέες τάσεις και προοπτικές στον κλάδο εντός και εκτός των τειχών, αλλά και παρεμβάσεις για το τι μπορούν –και τι θα πρέπει– να δρομολογούν τα 600 εκατομμύρια για τους εγχώρια απασχολούμενους σε αυτόν, ταυτόχρονα με την καταγραφή των πρώτων αντιδράσεων των ίδιων των παραγωγών.
Επιπλέον, πραγματοποιώντας μια λεπτομερή ανταπόκριση από τη ΔΕΘ, η «ΥΧ» αναδεικνύει και σχολιάζει συνολικά τα τέσσερα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τους αγρότες, αλλά και την αλγεινή εντύπωση που προκάλεσε η ηχηρή απουσία της κτηνοτροφίας από τις εξαγγελίες, δρομολογώντας σχετική ανακοίνωση από τον ΣΕΚ. Μιας κτηνοτροφίας που συνεχίζει να βάλλεται ή προσπαθεί να ορθοποδήσει από τα πλήγματα που της έχουν καταφέρει οι ζωονόσοι. Οι συντάκτες μας παρακολουθούν και σας παρουσιάζουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις στα πολλαπλά μέτωπα της πανώλης και της ευλογιάς, όπως και σε αυτό της δημοσιευθείσας απόφασης για τη λειτουργία Εθνικής Βάσης Δεδομένων για τα βοσκοτόπια, ούτως ώστε να προχωρήσει η συγκρότηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης.
Σε αυτό το φύλλο θα διαβάσετε, επίσης, λεπτομερές ρεπορτάζ για τις τελευταίες εξελίξεις με ΟΣΔΕ και… ΟΠΕΚΕΠΕ, ανταποκρίσεις από το μέτωπο των τελευταίων χτυπημάτων των ακραίων καιρικών φαινομένων, που προκάλεσαν νέες σοβαρές απώλειες στην αγροτική παραγωγή, αλλά και μια χαρτογράφηση των εκπαιδευτικών δομών της πολύπαθης ελληνικής υπαίθρου, η οποία, στην αφετηρία της σχολικής χρονιάς, εμφανίζεται ολοένα και πιο απογυμνωμένη, με αφορμή τις υπουργικές αποφάσεις για αναστολή λειτουργίας πλήθους Δημοτικών και Νηπιαγωγείων· μια συνθήκη με ξεκάθαρη δημογραφική διάσταση, που εγείρει το πλέον αγωνιώδες ερώτημα για το –αν θα υπάρχει– αύριο.