Η ελιά Μάκρης αγωνίζεται να γίνει ΠΟΠ

Ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός καταθέτει τέταρτη φορά φάκελο στο ΥΠΑΑΤ

Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μάκρης Έβρου, με 148 μέλη, δραστηριοποιείται σε μια περιοχή με πλούσια ελαιοκομική παράδοση, παράγει ένα από τα καλύτερα ελληνικά ελαιόλαδα και επάξια κέρδισε βραβεία στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Άπω Ανατολή. Παράλληλα, συνεχίζει τον αγώνα για να χαρακτηριστεί το ελαιόλαδο Μάκρης ως ΠΟΠ, καταθέτοντας στο ΥΠΑΑΤ για τέταρτη φορά τον σχετικό φάκελο, όπως μεταφέρει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Δημοσθένης Χατζηνικολάου. Η πρόταση αφορά στην ελιά που καλλιεργείται στην οριοθετημένη περιοχή Μάκρη, Δίκελα, Μεσημβρία και Χιλή, από το σύνολο των ελαιοπαραγωγών, που είναι περίπου 300.

«Από το υπουργείο μάς προτείνουν η ελιά της Μάκρης και της Μαρώνειας ν’ αποκτήσουν την κοινή ονομασία “Κικέρων”, αν και έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, με το επιχείρημα ότι η παραγωγή μας είναι μικρή. Εάν κατοχυρωθεί η ονομασία ΠΟΠ θα θελήσουν κι άλλοι αγρότες ν’ ασχοληθούν με την ελιά», εξηγεί ο κ. Χατζηνικολάου.

Ονομασία

Το 2012 ξεκίνησε η διαδικασία ένταξης της «Ελιάς Μάκρης» στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών με την επιστημονική στήριξη του Ινστιτούτου Χανίων, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο των πειραμάτων πριν την πιστοποίηση που αποτελεί προϋπόθεση για να λάβει το ελαιόλαδο τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ.

Ανάμεσα στους πελάτες του Συνεταιρισμού είναι και Τούρκοι επισκέπτες της περιοχής, που αγοράζουν το ποιοτικό ντόπιο ελαιόλαδο, το οποίο όμως θα αποκτήσει προστιθέμενη αξία με την ονομασία ΠΟΠ.

  • Μαρία Αμπατζή